Generál Heliodor Píka a jeho vrazi
Ladislav Vrchovský
Příběh podle skutečné události. Armádní generál Heliodor Píka patří k prvním obětem komunistického režimu v Československu. Tento román byl napsán, aby se na minulost nezapomínalo a aby se podobné justiční vraždy už nikdy neopakovaly. Kniha zachycuje místy až neuvěřitelný příběh o lidské nenávisti, ideologické zaslepenosti, naprostém odporu k odlišnosti názoru a až zločineckému způsobu uvažování. Člověkem označovaným za vraha generála Heliodora Píky je prokurátor JUDr. Karel Vaš. Nebyl však sám. Je zde řada dalších, na které padá stejný, ne-li větší podíl viny na likvidaci člověka, jenž se mohl stát nejen profesní, ale hlavně lidskou a morální autoritou v čele naší země. Každý se v životě může setkat s protivníky, názorovými odpůrci a nepřáteli. Ve válce je nepřítelem příslušník válčící protistrany. Názorový odpůrce je legitimní protivník – a nemusí se stát naším nepřítelem. V dějinách lidstva se však objevují stále a znova případy, kdy se rozdílnost názoru mění v nepřátelství končící až fyzickou likvidací. Právě takovým případem je justiční vražda generála Heliodora Píky – oběti lidské nenávisti.... celý text
Heliodor Píka je bezpochyby osobnost, která si obdiv zaslouží a mělo by se o něm psát.
Ale tahle kniha se mi moc nelíbila. Knihu jsem jako letos jedinou z přečtených objevila v knihovně náhodou a ne ze seznamu chystám se číst.
Musím říct, že jsem četla od tohoto autora dvě knihy Stará fotografie, kterou jsem nedočetla a Statek, která mě docela nadchla. Ale tady musím souhlasit s komentářem od padoly. Nemyslím si, že knize pomohlo psát i o Vašovi. Myslím si, že nejde mít dvě strany v knize, které jsou proti sobě a mluvit o obou jako o pozitivních postavách.
Bohužel kniha ve mě nevyvolala ty emoce, které mohla, tím pádem nemůžu říct, že bych byla s knihou spokojená.
Posloucháno na ČRo a poslechnout a nebo lépe přečíst, by si takovou knihu měl každý. Nejsme jenom národ zbabělců, měli jsme mezi sebou i spoustu výjimečných osobností. Žel, mnohdy sami jsme se o ně připravili.
Ale uznávám, hodnotím hlavně obsah, nikoli zpracování knihy, protože silná témata a osobnosti u mne většinou převálcují i případné nesnadnosti nebo nepřehlednosti v textu.
Celá řada zajímavých historických podnětů, kvůli nimž stojí za to knihu přečíst.
Kniha sama je bohužel nesmírně plochá, nevyvážená. Gen. Píka je vykreslen jako takový 'Mirek Dušín' - ve všem je nejlepší, nikdy nedělá chyby, nikdy nepochybuje. Obdiv autora ke kapitalismu je stejně nekritický jako obdiv Karla Vaše k socialismu a Sovětskému svazu. Vytlouká ideologii ideologií.
Celkem za 2 hvězdy
Pro mne spousta nových a zajímavých informací a díky za takové zpracování, Heliodor Píka byl velký hrdina.
I když některé dialogy působily naivně. A jen doufám, že začátek sedmé kapitoly nesouvisí přímo s jejím názvem ;-)
I když si člověk mnohdy myslí, že o historii své země ví skoro všechno, vždycky zjistí, že toho ví hrozně málo. Ladislav Vrchovský v příběhu generála Píky odkrývá skutečný důvod, proč KSČ vyhrála volby regulérně a bez puče, o čemž se dnes nemluví a asi to ví málokdo, a také to, že Píka byl vážným kandidátem na prezidenta. O to větší je škoda, že jeho kniha je dost kusá, osudy generála Píky přece jen nepokrývá v celé šíři, v ději dost přeskakuje a ve třetině rozmělní pozornost tím, že stylem filmového střihu současně vypráví ještě příběh prokurátora Karla Vaše, který už není tak zajímavý a naopak je dost šablonovitý a očekávaný. Samotné důvody odstranění Píky jsou naštěstí vysvětleny dost jasně, opět ale platí, že závěr jeho života se smrskne na pár stránek a celá snaha o osvobození by asi zasloužila trochu rozvést. Troufnu si napsat, že kdyby se autor vykašlal na paralelní zachycení Vašových osudů, byl by dojem o dost intenzivnější a možná kdyby trochu ubral na jakémsi románovém stylu, který je pro všechny a zabředl do trochu odbornějšího jazyka, asi by to také ničemu neublížilo. Ve výsledku ale určitě Generál Heliodor Píka a jeho vrazi za přečtení stojí, protože velmi dobře odkrývá, na čem jsou založeny třídní nenávist, komunismus a potřeby každé diktatury zlikvidovat intelektuály. 70 %
Pokud vás zajímá osud válečného hrdiny, který své vlasti obětoval celý svůj život, a to i na úkor rodiny, chcete se dozvědět více o československých dějinách a pozadí diplomatických vyjednávání, rozhodně sáhněte po této knize. Dozvíte se mnoho zajímavostí a podrobností a na konci budete šokováni (a to i přesto, že víte, jak kniha skončí) mírou lidské nenávisti, která vyvrcholila justiční vraždou.
Geniálně napsaná kniha, jsem moc ráda, že, i když po letech, jsou někým objasněny i takovéhle zločiny a nezapomíná se ani na jiné oběti komunismu než je Milada Horáková.
komunismus politické soudní procesy totalitní režimy zločiny komunismu vrazi oběti komunismu podle skutečných událostí
2022 | Statek - Strhující příběh podle skutečných událostí |
2021 | Stará fotografie |
2019 | Kdy na slzy není čas |
2020 | Generál Heliodor Píka a jeho vrazi |
2016 | Z podzemí ke slunci |
Podle mě literatura faktu par excellance. Je tam dost historických souvislostí a materiálu. A zároveň i dost očividné fabulace, zejména týkající se rozhovorů. Myslím, že i jako nezasvěcení čtenáři dokážete odhalit, co je autorská licence a co fakta. A tak to má být. Díky rozhovorovým pasážím totiž kniha zůstává živá a neuvěřitelně čtivá. Nápad se zdvojením příběhu a sledováním životního osudu i lidí, kteří stáli za Píkovou popravou, přidává knize na akčnosti a čtivosti. Takže doporučuju. A jako bonus se dozvíte, proč se Píka jmenoval tak divně.