Generální úklid
Jan Vodňanský
Drobné prózy z pera známého humoristy, básníka a písničkáře.
Kniha tak nadupana vtipnymi basnickami, bonmotmi, textami piesni, kratuckymi prozami. Pri opatovnom citani som si uvedomil, ze kolko blbiniek z nej som prijal aj ja do svojho repertoaru poznamok, vtipkov, v mojej beznej reci. Po jej prvom precitani a vydrzali mi niektore v pamati az dodnes... tj takych 30 rokov. Zacinam hladat dalsie Vodnanskeho knihy.
"Dřív než tvoje oči usnou
pohladím tě rašplí drsnou."
"Jde poručík z kasáren,
hlavu plnou prasáren."
(báseň má ještě druhou sloku)
"Jde poručík z prasáren,
hlavu plnou kasáren."
Texty pana Vodňanského, mezi kterými najdete i jeho známější písně, ale hlavně méně známé básničky ve stylu, v kterém jsem citoval na začátku.
Naprosto báječná záležitost.
Na této knížce se mi líbí především množství pro mne předtím neznámých textů mistra Vodňanského. Ani jeden mne nezklamal, jsou stejně geniální jako všechny předchozí a k této knize se tak obracím vždy když mám špatnou náladu.
1990 | Jak mi dupou králíci |
1975 | Šlo povidlo na vandr |
1985 | Hádala se paraplata |
2004 | S úsměvem idiota |
2007 | Moje tužka ušatá |
"Šel za námi mameluk, ptal se - zda-li máme luk. A my ten luk neměli, jen dva šípy... v prdeli"
Jo, Vodňanského slovní ekvilibristika, to je moje. Co na tom, že se v mnoha detailech opakuje, aspoň se potkáváme se známými. A s mnoha novými motivy. Takže buď nechápat, cítit se pohoršen nebo jásat. A já jásám.
---
JO a pro RyonMathrina ještě třetí sloka:
"šel poručík chodbou,
na konci se odbouch."