Gentleman v Moskvě
Amor Towles
Za dveřmi hotelu Metropol leží Divadelní náměstí a s ním zbytek Moskvy i bouřlivá krajina Ruska dvacátého století. Románový epos cenami ověnčeného spisovatele Amora Towlese začíná roku 1922 po konci občanské války, avšak namísto zledovatělých cest a zasněžených dač nás autor zavádí do haly luxusního moskevského hotelu Metropol, jenž je se svými zvyklostmi, každodenní rutinou a různorodým personálem světem sám o sobě. Hlavní hrdina románu, hrabě Alexandr Iljič Rostov, člen Klubu žokejů a Mistr honu, je jako „nenapravitelný aristokrat“ odsouzen bolševickým tribunálem k doživotnímu vězení ve zmíněném hotelu. Rostov, uhlazený vzdělanec s důvtipem na rozdávání, jenž v životě neodpracoval jediný den, je nucen žít v malé podkrovní komůrce, zatímco venku se odehrávají nejbouřlivější události ruské historie. Avšak hrabě je rozeným optimistou; v souladu s životní filozofií svého kmotra velkovévody – totiž že pokud se člověk nevypořádá s okolnostmi, okolnosti se vypořádají s ním – se rozhodne nezahořknout a postavit se osudu čelem. Výsledkem je úžasné dobrodružství dalece přesahující hranice hotelu, naplněné nečekanými přátelstvími, hlubokomyslnými rozhovory, dojemnou sounáležitostí, radostí i žalem, které dávají čtenáři nahlédnout do nejhlubších zákoutí ruské duše.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2018 , VyšehradOriginální název:
A Gentleman in Moscow, 2016
Nikdy bych nevěřila, že je možné, aby byl román psaný Američanem, odehrávající se navíc v komunistickém Rusku pro mě čtivý, natož uchvacující. A přesto, číst tuto knihu byl velký požitek. Přála bych si mít někoho jako je Alexandr Rostov mezi svými přáteli, protože osobu tak moudrou, tak silného charakteru a charisma dnes jen těžko pohledat.
To vám bylo panečku krásné počteníčko. Báječné a okouzlující, prostě potěcha duše každým coulem, každou přečtenou stránkou ... a ty postavy vytvořené opravdu s grácií Mistra. Jen jednu chybičku to mělo že už mi to skončilo.
Skvost. Radost číst . Kouzelný jazyk, který Towels používá.
Je tu vše, humor, historie, přátelství i filozofie. Nerada jsem se s tím sympaťákem loučila.
Krásný příběh hraběte Alexandra Rostova žijícího v domácím vězení v hotelu Metropol, byl okouzlující a sofistikovaný. Hrabě je džentlmen každým kouskem a kultivovaný estét. Opravdu jen stěží si ho nelze nezamilovat. Zároveň skvělé popisy prostředí, lidských povah a vztahů…. doporučuji.
Paráda.tohle je kniha podle mého gusta.Hrabě Rostov, hotel Metropol, zaměstnanci hotelu,Nina, Sofie... všechno zábavné, barevné. Ruská jídla, která šéfkuchař Emil vaří... jeden by hned ochutnal. No a v neposlední řadě jazyk, kterým je kniha napsaná ....ACH....pro mně vše naprosto okouzlující. Neodpustím si ukázku autorova bezvadného vyjadřování..."Kde byla matka náchylná k projevům netrpělivosti při sebemenší vadě na tváři světa,dcera zjevně zastávala názor, že i když se země občas zatočí trochu nakřivo, obecně vzato jde o planetu s těmi nejlepšími úmysly"
Kniha, která potěší zajímavým příběhem a opravdu krásným stylem, který se dnes jen tak nevidí. Musím pochválit práci překladatele, který si s jazykem krásně vyhrál. Hlavní hrdina patří mezi jasné sympaťáky, nezlomná noblesní osobnost každým coulem. Určitě doporučuji k přečtení.
Asi nelze napsat nic, co by nezaznělo v předchozích komentářích. Pro mě to byl prostě čtenářský zážitek.
Hraběte Rostova lze opravdu vnímat jako postavu, která je hybatelem událostí v mikrokosmu hotelu Metropol. Ač uvězněn v této "zlaté kleci", je důkazem, že intelekt, rozhled a noblesu spoutat nelze. Proti hraběti Rostovovi a jeho přátelům stojí revoluční a komunistická mašinérie, která je v Metropolu reprezentována Střelcem. Jeho postava je esencí tuposti, špehování a tichého zla .... a po právu skončí tam, kde skončí (i když je to opravdu řešení "hodné" a hodné hraběte).
Nesmírně mě bavily odkazy na klasická ruská díla a jakoby zdánlivě nedokončené situace, které dávají jistou volnost fantazii a přesto vcelku přesně vystihují atmosféru příběhu i doby.
Knihu jsem četla v elektronické podobě, ale zároveň je jednoznačným adeptem na zakoupení papírového vydání a na čestné místo v knihovně. A už teď se těším, že se k ní budu vracet.
Kniha napodobňovala Ruských klasikov, ale pri všetkej snahe z nej cítiť akísi americký pátos nekritickú úctu ... ako keď Karol May písal svoje kovbojky a pritom nikdy nevystrčil nos z Nemecka. Kniha má svoje čaro, a myšlienky v nej obsiahnuté stoja za prečítanie. Zaujímavá je ta obálka, ktorú čitateľ pochopí až keď knihu dočíta.
Jsem trochu zklamaná. Nemám ráda otevřené konce a tady mě autor ochudil minimálně o dva. Ale odpouštím mu díky vytříbenému jazyku a nonšalanci hraběte, kterého potkat by bylo mým snem!
Gróf Alexander Iľjič Rostov je naozajstný džentlemen. Jeho šarm, nadhľad, vtip a inteligencia ho vždy privedie k zaujímavým stretnutiam a dialógom s ďalšími rovnako charizmatickými postavami. A nebráni tomu ani fakt, že nesmie prekročiť prah hotela Metropol v Moskve.
Bolo to príjemné čítanie.
"Postavili sme nádherné kostoly povestné jedinečnou krásou, pestrofarebnými vežičkami a svojráznymi kupolami, a potom sme ich jeden po druhom zrovnali so zemou. Zvalili sme sochy starých hrdinov a premenovali ulice, čo niesli ich mená, akoby nikdy nežili. Básnikov sme buď umlčali, alebo sme trpezlivo počkali, kým sa umlčia sami. ... Čo v nás vzbudzuje chuť ničiť vlastné diela, páliť mestá a bez výčitiek svedomia vraždiť svoje potomstvo? "
Zamilovala jsem se do něj. Velká tlustá kniha o muži v jednom hotelu - nevěřila bych, co vše lze z tohoto námětu vyčarovat! Našla jsem pár slabin, ale stejně si ode mě zaslouží 5*. Hraje si se čtenářem, s důvtipem a elegancí, podle mě povinná četba pro všechny kultivované duše.
Gróf Rostov je jednoznačne jedna z najsympatickejších literárnych postáv, tak ako je kniha skvelou exkurziou do boľševického Ruska. Škoda len, že je taká rozvláčna..svieže, skvelé a vtipné čítanie striedajú ťažkopádne nekonečné pasáže..
Jedna z tých kníh, na ktoré som sa "ulakomila" vďaka rebríčku kníhkupectva, ale posúvať ďalej ich radšej nebudem..
Knížka mě zaujala svým obalem a hned na první pohled jsem věděla, že jí musím mít.
Při čtení jsem si užívala každou stránku a těšila se na další, zároveň jsem si jí šetřila abych s hrabětem Rostovem mohla trávit čas co nejdéle.
Hodně zajímavá kniha a myslím, že o ní ještě uslyšíme.
Z počátku mě to moc nebavilo a nemohl jsem se začíst, ale s postupem stran a Kapitol jsem úplně změnil názor a knihu přečetl během pár dní.
Hlavní postava pro mě byla kombinace Foresta Gumpa, Hercuila Poirota a Kristiána. Celkově kniha velmi povedená, atmosféra hotelu a změn v dané době v Rusku dokonale vylíčená a nenásilně vás nutí si hotel hledat na netu a zjišťovat i další informace... Za mě 5 hvězd zcela oprávněně a těším se na další knihy.
Výborný začátek a ještě lepší zbytek :) Moc se mi líbilo zasazení do doby a prostředí hotelu. Stejně tak časté odkazy na klasickou literaturu a mnoho dalšího, zabaleného do inteligentního a rozvážného stylu. Rozhodně se těším na další díla autora.
Recenzi psát nebudu, vše podstatné už napsala a zveřejnila např. A. Slezáková na Idnes dne 8. 4. 2018 (zde je i fotografie hotelu Metropol, vhodné vidět pro lepší pochopení děje). Na dokreslení skutečnosti, že se jedná o mimořádný literární počin, svědčí fakta: za dva roky prodáno více než 1 milion výtisků, překlad do více než 20 jazyků, v ČR vydání během jarního Velkého knižního čtvrtku 2018.
Za mne jen doplnění: autor je skutečný mistr slova, překlad taky nemá chybu, jinak čtivé, chytré, vtipné. Bylo mi ctí, hrabě Rostove, strávit s Vámi určitý čas.
aristokracie, šlechta Rusko Moskva americká literatura 40.-50. léta 20. století optimismus hotely 20.-30. léta 20. století
2018 | Gentleman v Moskvě |
2017 | Pravidla zdvořilosti |
2022 | Lincolnova dálnice |
2024 | Stůl pro dva |
Hrabe Rostov vyrazne rozsiril me obzory. Ted uz vim, ze rusky gentleman nema zamestnani. Doporucuji vsem, kdo pracuji.