Geolog Radim Kettner

Geolog Radim Kettner
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541123/bmid_geolog-radim-kettner.jpg 3 1 1

Přidat komentář

David81
17.07.2024 3 z 5

Na životopisných knížkách mám nejradši, když dokáží zlidštit popisovanou osobnost, která byla postupem času kanonizována a přeměnila se v nedotknutelný pomník, kolem kterého se musí chodit po špičkách. Tento životopis, zabývající se naším významným geologem Radimem Kettnerem, mezi takové knížky bohužel nepatří.
Je tu uvedeno obrovské množství informací - o Kettnerových studiích, profesních začátcích i pozdějším působení v řadě organizacích. Autor jde až do mikrodetailů, když například podrobně rozepisuje stav jeho finančních úspor. Přesto všechno se zde nepodařilo ukázat, jaký byl Radim Kettner vlastně člověk, a to ani v popisovaných tragických událostech jeho života - když mu nešťastnou okolností zemře manželka v Nízkých Tatrách, nebo když jsou za války zatýkáni a popravováni jeho blízcí kolegové. Možná je to i tím, že tu chybí osobní vzpomínky jeho kolegů.
Zajímavé jsou naopak informace o jeho výzkumech ve Slovenském krasu, nebo jeho podílu na vydání Absolonovy nejslavnější publikace Moravský kras. Málo známé je i to, že díky příbuzenskému vztahu s Rudolfem Šámalem, kancléřem našich prvních dvou prezidentů, se účastnil důležitých jednání při vytyčování nových Československých hranic, kde dodával podklady o strategických surovinách několika území (Těšínsko, karpatská Rus).