Gestapo
Rupert Butler
Kniha seznamuje s podrobnostmi dějin nacistické státní policie, její organizační strukturou, jejími vedoucími představiteli, krutými metodami a zánikem v troskách poražené Třetí říše.
Knížka je pojatá trošku šířeji, věnuje se například i nástupu Hitlera k moci, včetně vylíčení pivnicového puče. Což není na škodu, aby čtenář znal souvislosti, na druhou stranu pak zbývá trochu méně prostoru pro samotné dějiny gestapa. Každopádně je knížka velmi čtivá a obsahuje celou řadu zajímavých informací, ale pro někoho, kdo se zabývá dějinami gestapa hlouběji, nebude zase až tak objevná. Celkově je v knížce 120 fotografií, které perfektně doplňují text. Na konci knihy se autor věnuje i nejznámějším soudním procesům s představiteli gestapa. Celkově bych hodnotil 85 %.
Tomu říkám opravdová literatura faktu! O tématu druhé světové války na evropském území už mám něco načteno a tato kniha to výborně doplňuje a jde ještě mnohem dál. Určitě to ale nejde číst najednou. Ani ne tak kvůli zvěrstvům, kterých se dotyční dopouštěli, ale kvůli tomu obrovskému množství informací, struktuře organizace, počtu jmen a dat atd atd. A ačkoliv jde o velké množství informací, ty jsou zpracovány nesmírně dobře a logicky a čtenář v tom nemá žádný zmatek. Přidané fotografie jsou někdy notoricky známé, někdy ale také pro kdekoho zcela nové. Výborná práce autora.
Butler se hodně specializuje na organizace a jednotky Třetí říše. Kniha mapuje vznik a činnost tajné státní policie a její představitele. Líbí se mi, že autor podává základní fakta bez nějaké extra výrazné zaujatosti a odsuzování
Autor mapuje ďalšiu časť skladačky Tretej ríše. Teraz sme svedkami toho, ako sa pred nami vynárajú počiatky, vrchol a koniec Geheime Staatspolizei, skrátka Gestapa. Okrem predstaviteľov, členov a histórie je čitateľ svedkom aj praktík a výsluchov tejto polície. Odporúčam.
Po dlouhé době můžu říct, že je to opravdu kvalitní kniha o tomto tématu. Kniha je napsána pečlivě a čtivě. Autor si s ní dal opravdu práci. Doporučuji
gestapo Třetí říše (Nacistické Německo), 1933-1945
Brané hodně ze široka. O Gestapu tam toho zase tolik není. Zajímavý byl popis operace Anthropoid. I když nepřesný, tak zajímavý.