Gump & Comp.
Winston Groom
Forrest Gump série
< 2. díl
Forrestova firma Gump Shrimp Co. zkrachuje, hrdina se octne na mizině a zametá v jednom striptýzovém podniku v New Orleansu. Ale jak už je v jeho rušném životě zvykem, změna na sebe nenechá dlouho čekat, a když se naskytne příležitost stát se zase fotbalovým hráčem, Forrest přijde ke slávě a penězům. Jenomže osud je nevyzpytatelný, a tak brzy prodává po domech encyklopedie pofidérní kvality, aby se mohl starat o syna. Malý Forrest teď otce potřebuje víc než kdy jindy. Jenomže Forrestova nevšední, hluboce dojímavá a vrcholně komická odysea teprve začíná: čeká ho chov prasat, ale tenhle podnik doslova vybouchne, chce dát světu novou kolu, a pokus taky vyšumí, s plukovníkem Oliverem Northem se namočí do aféry Írán-kontras a naskytne se mu ještě mnoho dalších příležitostí dodat historii nádech velkolepé komedie.... celý text
Podle mě to bylo důstojné pokračování příběhu hlavního hrdiny, možná proto, že jsem od toho nic moc nečekal. Jsem zvědav, jak se s obsahem knihy "poperou" filmaři.
Strašně mi vadil nespisovný jazyk. Vím, že vzhledem k tématu se hodil, nicméně mě se to díky tomu četlo špatně a nezáživně.
Četl jsem rovnou po prvním dílu a dobrý.
Jen mi není jasné, jak to, že v prvním dílu Forrest došel i ve své jednoduchosti k nějakému poznání, či záblesku životní moudrosti, nebo jak to mám nazvat a zde se klidně vykašle na svoje dítě. Bez mrknutí oka. Zvláštní zvrat.
A rozhodně bych netvrdil, jako hodně pisatelů, že film je lepší než první kniha. Mě ve filmu chyběl styl Forrestovi mluvy. A to ještě předpokládám, že knize dokázal ublížit překlad do češtiny, jak to prý často bývá
Jedno vám teda povim. Život idijota není vůbec jednoduchej... Podle mě kvalitní pokračování, ale dva díly bohatě stačí.
Pokud jsem si říkala, že nic horšího než knižní podobu Forresta Gumpa už si nepřečtu, tak jsem se vážně mýlila - přišla totiž dvojka F. Gumpa. (Jak jsem si jen mohla myslet, že to bude lepší jak jednička, to vážně nechápu).
Určitě není tak dobrá jako jednička, ale jako rozptýlení v depresivním počasí hodnotím kladně. Ovšem těžko uvěřit, že je ve skutečnosti něco takového možné, jedině snad v Americe :-).
Nečekal jsem pokračování filmového Foresta a knihu si opravdu užil. Přirovnal bych ji typu knih Roberta Granta u kterých se člověk taky zasměje, ale každý je nemusí...
Bohužel jsem neměla možnost číst 1. díl Forresta Gumpa, ale film jsem, asi jako každý, viděla. Byl skvělý! Druhý díl knihy mě však nijak extra neoslovil. Pořád vychovává "malého" Forresta, a samozřejmě ho potkávají různá nepředpokládané dobrodružství a události. Ne všechno mi bylo jasné, neboť absence prvního dílu je znát.
"Podívejte Pane Prezidente odpověděl Plukovník já jsem přesvědčenej že dva největší nepřátelé každýho Američana jsou hloupost a netečnost a tadyhle Vojín Gump je živej důkaz že i takovej hendikep se dá překonat. Vojín Gump je náš člověk…
Pan Prezident se zatvářil tak nějak zmateně a votočil se ke mně. Co mi to tu vykládá chtěl vědět. Něco o hlouposti a netečnosti že?
Já nevim ale je mi to úplně jedno odpověděl jsem."
Dvojka mi tak trocha přišla jako vaření z vody. Má podobné schéma, jako první díl. Takřka stejný humor. Tentokrát jsem ji, jako v případě jedničky, neporovnával s filmem a četla se fakt velice příjemně. Moc se mi líbily pasáže v Iráku a samotný závěr, který byl i docela smutný. Epilog, kde Forrest vypráví o tom, jak o něm natočili film s Hanksem v hlavní roli, neměl chybu. Těžko se mi to hodnotí, místy jsem se bavil dobře, místy jsem se zase trochu nudil a poslední 3 kapitoly mě nadchly, ale ve výsledku si vlastně už moc nepamatuju, o čem to vlastně bylo. 3*
Pro mě vcelku nuda. Jednotlivé příhody mě, až na výjimky, nebavily a ani mi nepřišly moc vtipné. Navíc jsem se nemohl zbavit dojmu, že se Winston Groom opakuje a začíná vykrádat sám sebe. Taky mě trochu unavuje neustálé kopání do americké armády a administrativy. Mám pocit, že pokud chcete být dneska in, musíte si ve svém díle povinně kopnout do vlády. A je jedno o čem píšete.
V knize je řada originálních fórů, je napsána hravě a jakoby lehce, a právě tak se i čte.
I když pro každého asi takhle konstruovaný humor není, přestože vzniká při "běžných" mezilidských situacích a ty jsou dobře autorem odpozorované ze života.
První díl jsem nečetla, jen jsem shlédla film. Těšila jsem se na pokračování v podobném duchu a zatím jsem se dočkala až příliš mnoha vulgarismů. Také se mi nelíbilo, že Forrestovi autor nadává, že ho uráží - idiot, debil atd. - a to docela hrubě.
Něžné pokračování Forresta Gumpa. Opět s nevinným pohledem na svět a na vše co se děje okolo nás. Zanechala ve mne po přečtení několik dní velmi dobrý pocit.
Příjemné, relaxační a krátké. Svět forresta Gumpa je stále tak jiný a zajímavý, že i druhý díl rozhodně stojí za přečtení a i kdyby se třeba nelíbil, opakuji, je poměrně krátký.