Habibi

Habibi
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455945/bmid_habibi-f34-455945.jpg 4 387 387

Habibi série

1. díl >

Vitajte v klube LocalX. Čaká vás strhujúca a šokujúca prehliadka podsvetím. Pozor. Vstup je možný iba na vlastné riziko. Harry žije dvojitý život. Cez deň zastáva váženú funkciu redaktora v rodinnom vydavateľstve, v noci je manažérom pochybného nočného klubu. Habibi, ako ho prezývajú v podniku nerestí, balansuje na tenkej hrane zákona a morálky. Čo sa stane, keď sa jeho dva úplne odlišné svety prepoja vďaka spolupráci s mladou a ambicióznou Cassie? Zmení sa počiatočná iskra medzi nimi na spaľujúci oheň? Vášnivá a temná romanca Habibi vám strhne ružové okuliare a odhalí skutočný svet bez pozlátky. Autorka Baja Dolce debutovala úspešnou romanticko-erotickou trilógiou Placebo a po nej vás previedla príbehom troch generácií v románe Horkosladké esencie.... celý text

Domi.reads
28.11.2020 4 z 5

Pokiaľ sa chystáte čítať túto knihu a očakávate v nej čo i len štipku romantiky, zrejme ostanete sklamaní. To čo sa totižto píše v anotácií nie sú len prázdne slová, ktoré majú niekoho zastrašiť. Dej rozprávaný z pohľadu dvoch ústredných postáv sa odohráva na miestach, ktoré nie sú pre každého a zároveň interpretuje situácie, ktoré existujú aj keď si mnohokrát myslíme úplný opak. Všetko to začne spisovateľskou súťažou, kde hlavná hrdinka Cassie spoznáva svojho sprievodcu zákutiami písania, Harryho. Toto ich stretnutie nie je idylické, rovnako ako ich vzájomná spolupráca. Ibaže nič nie je také ako sa na prvý pohľad zdá a Harryho dvojitý život je pre Cassienu spisovateľskú cestu dokonalou inšpiráciou.

Príbehu nechýba dynamické tempo, ktoré vás so sebou strhne; zaujímavé vedľajšie postavy a dejová linka, ktorá nikoho neunudí. Oceňujem, ako táto kniha pekne odbočuje od typického klišé, kde drsný chlap zvedie naivnú ženu, a úplne zmení charakter, keď sa do nej postupne zamiluje. Cassie nebola žiadne neviniatko a nepotrebovala, aby sa k nej správali ako v rukavičkách; naopak, cieľavedome si išla za svojim a ustála aj tie najzložitejšie skúšky. A Harry alias Habibi si udržal svoju tvár až do úplného konca. Celý dej je zaujímavo posplietaný dramatickosťou, drsným prostredím, neočakávanou zápletkou, ale nevyhnete sa ani smiechu, alebo scénam pri ktorých budete zadržiavať dych. Rovnako sa môžete tešiť na niekoľko chvályhodne napísaných sexuálnych scénok.

Aby som však bola úprimná, zo začiatku som mala veľký problém sa začítať, keďže niektoré dialógy, ktoré ma mali rozosmiať sa mi zdali až príliš strojené, ale postupne som sa do toho celkom vžila. Detto, Harryho pohľad, kde mu v istých pasážach utiekla autentickosť (stále mi nejde do hlavy prečo v literatúre chlapi svoje pohlavné ústrojenstvo pomenúvajú prívlastkom „malý“). Avšak to sú iba moje osobné preferencie, ktoré tomuto dielu v žiadnom prípade neuberajú na hodnote.

V konečnom dôsledku bola táto kniha pre mňa príjemným prekvapením. Čítala sa sama a kebyže nemám povinnosti, zdolala by som ju v priebehu niekoľkých hodín. Aj keď sa v žiadnom prípade nedá pokladať za čisto romantickú, určite osloví každého čitateľa. Na to, že kniha nie je určená pre mladších čitateľov nejdem ani upozornovať. Určite sa pripravte na veľkú dávku vulgarizmov a miesta, ktoré častokrát balansujú na hrane zákona. Ozbrojte sa trpezlivosťou a na chvíľu zabudnite na všetko, čo sa javí ako morálne správne.

Týmto chcem poďakovať vydavateľstvu a autorke za poskytnutie knihy na recenziu. Rozhodne sa zaradím do nekonečného radu čitateľov čakajúcich na pokračovanie.

Hodnotím 4,5/5

Baja Dolce