Monroe
Baja Dolce
Vitajte v komplexe Eden. Spiatočný lístok z tohto miesta neexistuje, preto sa pripravte na prehliadku, na ktorú nikdy nezabudnete. Zlomový večer so sebou prinesie hneď niekoľko tajomstiev a otvorí bránu do temnej minulosti, ktorá mala ostať navždy uzavretá. Lenže zvedavosť poháňa vpred a priláka nežiaducu pozornosť. Kto alebo čo je MONROE? A prečo od neho závisia osudy Harryho a Doriana? Jedno slovo predsa nemôže mať takú moc, iba ak by bolo jedinou odpoveďou na nezodpovedané otázky. Keď sa bratia zobudia na cudzom mieste, sú zmätení. Komplex Eden v samotnom srdci mesta hriechu ich víta s otvorenou náručou a sám je stelesnením života na hrane. Pomyselný raj nikdy nemal bližšie k peklu ako práve teraz. Hriechy elít sa ukrývajú pod rúškom pozlátky a nútenej lojality. Bábkové divadlo s reálnymi ľuďmi slúži pre vyššie dobro spoločnosti, ktorá potrebuje nástupcu. Harry alebo Dorian? Ktorý z nich prevezme vedenie zhýralého miesta, kde najväčším zločinom je pravda a morálka? Autorka Baja Dolce prináša dlhoočakávané finále bestsellerovej darkromance série Habibi. Je temnejšie, pikantnejšie, ale aj zvrátenejšie. MONROE preverí silu lásky, vášne či vlastnej mysle, ktorá dokáže zradiť, keď to najmenej čakáte.... celý text
Verte mi, že nezabudne....
V prvom rade musím vychváliť vizuál knihy, nielen obálku ale aj predsádky, ktorými som sa inšpirovala pri vytváraní fotky Perfektné
@bajadolceautor napísala šialenosť, ale úplne bohovskú šialenosť , ktorá vás donúti čítať si niektoré strany, ba až kapitoly opakovane, lebo tu nemôžete veriť ani svojmu hlasu v hlave.
Ja čítam pravidelne varovania v knihách a tak si myslím, že viem do čoho idem a som dostatočne pripravená, nooo ale nieje to vždy pravda, presne ako sa mi to stalo tu. Akože hypnóza???
Čo je len ilúzia a čo skutočná realita??? Aj teraz som si nie istá....
Samozrejme nebudem klamať, keď napíšem, že som mala problém začítať sa, stále som povedome siahala po Candym, že si prečítam aspoň pár posledných kapitol, nechcela som aby mi ušiel čo len najmenší detail, predsa len je to už dlhšie čo som druhú časť čítala. Ale vedieť čo, alebo kto je MONROE bolo silnejšie. Ale nakoniec som nemala až taky problém rozpamätat sa.
Celý príbeh som si užívala, prostredie Edenu bolo opísané tak, že nebolo ťažké si ho predstaviť. Postavy, ktoré som si obľúbila ešte viac, ako v predošlých častiach. Tak isto nové postavy - skvelé, každá s jedinecnym charakterom.
Skoro v každej recenzií čítam otázku, či ste tím Habibi alebo Candy, určite mám túto otázku v Candy- recenzie tiež. Viac som bola naklonená Harrymu, ale teraz si ma získal Dorian, takže stav je vyrovnaný a moje srdce bije pre oboch
Monroe som vnímala ako najtemnejšiu a najzáhadnejšiu časť z celej série, rotické scény boli horúce a iskrivé, pre mňa je toto naozaj dokonalá #darkromance ktorá je ale napísaná tak, že nemáte pocit, že balansujete na hranici toho, čo ešte znesiete.
Ak je ešte niekto, kto túto sériu nečítal... neváhajte. Ja ju M.I.L.U.J.E.M
Ďakujem @venupress za knihu
Nemám pochybnosti o tom, že sa k celej sérii vrátim a užijem si ju opäť
Zložme si ružové okuliare a poďme navštíviť Eden. LocalX bol miestom hriechu, Eden je jeho rodiskom.
Osudy hlavných hrdinov Habibi a Candy sa nám tentokrát spojili, takže sme dostali komplexný prehľad o vyvrcholení ich osudov.
Linka Harryho a Cassie ma síce bavia o malý kúsok viac, no Dorian a Virginia boli tentokrát naozaj skvelí a oproti knihe Candy, si ma tentokrát získali.
Dorianova cesta k láske bola náročnejšia, nakoľko sa sám trestal za svoju minulosť. Ich linka s Giou bola o čosi trpkejšia, tŕnistejšia, temnejšia...a ešte k tomu ten záver... ! Ufff...
Páči sa mi, zároveň obdivujem autorku, že sa nebála zakomponovať do knihy aj naozaj drsné scény, na hrane morálky.
Erotické scény boli úžasné, presne tak akurát. Bála som sa, že toho bude moc, ale nebolo!
Veľmi, ale že naozaj veľmi, ma prekvapil už spomínaný záver. Áno, zlomil mi srdce. A to hneď na dvakrát. Nečakala som tento vývoj. Už len to ma presvedčilo o tom, že autorka má odvahu a nešla podľa očakávaní. U mňa tento záver zahral na tú správnu strunu a viem, že vďaka tomu na tento príbeh tak ľahko nezabudnem.
Kniha je jeden veľký kolotoč plný hier s mysľou, telom a citmi. Niekedy (dosť často) ma nútila rozmýšľať čo je skutočnosť a čo nie. A neviem sa ubrániť prirovnaniu ku knihám od Amo Jones (v určitej miere).
Je to naozaj DARK.
Hodnotím lepšími 4*
No tomu říkám velkolepé ukončení série.
Hned se navázalo na události z konce dvojky. Tenkrát mě ten konec dost naštval a pořád mi ze začátku běhala myšlenka, ať to hlavně dobře dopadne.
V momentě, kdy se ocitli v komplexu Eden to nabralo takový spád. Já se nemohla odtrhnout. To prostě nešlo. Hltala jsem každou větu. Měla jsem pocit, jako bych se v tom Edenu ocitla já. Co tam se dělo. Co tam naše postavy prožívali. Jako masakr, masakr a ještě jednou masakr. V určité momenty jsem ani nedýchala. Jako fakt.
Střídalo se tu několik pohledů. V první osobě vyprávěl Harry a Dorian a ve třetí osobě pak ostatní postavy. Ze začátku mě to lehce zarazilo, čekala jsem první osobu i u Cassie a Virginie, ale proč ne. Nejvíc jsem si užila pohled Harryho. Jak ten mi chyběl. Nad jeho hláškami jsem se pobavila. Vůbec se nezměnil, i když malinko jo. Přišel mi takový vyzrálejší, dospělejší. Ale v jádru pořád stejný. On s Cassie tu dostali více prostoru než pár Dorian a Virginia. Nebo aspoň mně to tak přišlo. Zajímali mě oba páry, ale zkrátka Harry a Cassie jsou mými oblíbenci.
Nevím, jak je to možný, ale úplně jsem zapomněla na Kali. Najednou se tam objevila a já no jo Kali vlastně.
Trochu jsem bojovala s hrou s myslí. Na začátku se na to upozorňuje, ale čekala jsem to v menší míře. V jednu dobu Luna pomalu hypnotizovala lidi jak na běžícím páse. Pár slov a měla je v hrsti. Zkrátka, jsem ohledně toho skeptická, a i když tomu tolik nevěřím, do tohoto příběhu to sedlo.
V určitý moment jsem řvala jak želva. Mám dojem, že je to moje třetí kniha, co mě tak moc rozbrečela.
Oproti prvnímu a druhému dílu temnější a drsnější. A ty spicy scény? Dokonalost. Žasnu jak, to autorka promyslela a završila. Ukončení, jak má být. I když nad tím koncem pořád přemýšlím, tentokrát si někdo pohrál s mou myslí.
- dark romance
- hra s myslí
- závěr série
- elitní společenství
- únos
3,75/5*
Harry a Dorian jsou zaneseni do víru velkolepého, ale také zkaženého Las Vegas, Cassie a Virginia se snaží spolu s jejich bratrem Rodionem rozšifrovat, kde se nalézají a s kým a Taty hledá, ve stylu Liama Neesona z 96 hodin, svou snoubenku. Takto ve zkratce začíná poslední jízda našich hrdinů z LocalX.
Kniha díky krátkým větným skladbám i kapitolám odsýpá a pomaličku odhaluje celou pravdu. Podhoubí zvrácené elity, která poskytuje svým členům splnění všech jejich přání a vizí, výměnou za jejich poslušnost a mlčení. Asi to možná není úplně od věci, když vidíte dnešní slavný Hollywood a celý showbyznys se svými kauzami. A to je jen tip of the iceberg, elit je několik a každá má své zaměření na jinou část těch viditelných osob, jež jsou schopny ovlivňovat masy. Za tenhle aspekt knihy ještě zvyšuji hodnocení.
Vtažení všech hlavních hrdinů do hypnotického stavu. Co je skutečné a co už nikoliv? Velmi dobře budovaná atmosféra a napětí. Autorka si hraje jak s myslí hlavních protagonistů, tak s tou vaší.
Závěr trojboje jsem si sice užila, nicméně se neubráním pocitu, že jednička byla prostě na jiném levelu s notnou dávkou originality, která už v pokračování neměla takovou sílu. Přesto je tahle série velmi zdařilá, a to hlavně v rámci našeho československého literárního rybníčku. No a Cassie a Harryho si tady člověk užije celkem dost!
To jsem zase dostala horskou dráhu, díky Bajo! Čekala jsem, že mě tahle kniha dostane, ale že až tak? Tahle autorka ví, jak ze čtenáře vymáčknout všechny možné emoce. Musela jsem si dát chvíli na přemýšlení, než jsem se pustila do psaní těchto řádků.
Po knihách Habibi a Candy se na scénu dostává Monroe. Vracíme se k našim známým postavám - Harrymu, Cassie, Dorianovi, Virginii, lidem z LocalX, avšak objeví se i nové postavy, které řádně zamíchají dějem. Předem upozorňuji, že tohle nebude pro každého. Je to dark romance, tudíž nečekejte žádnou vanilku. Já osobně jsem byla překvapená, znechucená, smutná.. ale stálo to za každou přečtenou stránku! Z již zmíněného klubu LocalX se tentokrát dostáváme do Edenu mezi elitu. A věřte mi, Eden vás šokuje. To je zase něco jiného než na co jsme byli zvyklí.
Děj mě naprosto pohltil a vyplivnul až na konci celé knihy. Nerada jsem se vždy od čtení odtrhávala, protože se tam prakticky pořád něco dělo, tudíž jsem chtěla vědět co bude dál. Konec mě rozsekal, jenže vám nechci nic spoilerovat, takže víc neřeknu. Myslím, že to málokdo bude opravdu čekat. Baja to má skvěle promyšlené, postavy za mě byli uvěřitelné, vyplouvala na povrch postupně nová tajemství, intriky, zrady.. A i erotiky se samozřejmě dočkáte.
Snad se brzy Monroe dostane i k nám do Česka, ať se dostane k více lidem. I když pokud jste nedočkavci jako já, klidně se do něj pusťte ve slovenštině, opravdu to v pohodě zvládnete přečíst. Kupte si jednosměrný lístek do pekla. Z Edenu totiž není návratu.
K sepsání této recenze jsem si musela dát trochu více času, abych si utřídila myšlenky a hlavně abych se z toho dostala. Příběh mě opravdu hodně zasáhl a Baja by potřebovala na tyhle emoční zbraně zbroják.
Příběhově navazujeme na předchozí knihy, především pak na události z konce Candyho. Člověk si tak kladl otázky, kdo nebo co je MONROE? A jak to ovlivní naše hrdiny?
V knize tak sledujeme osudy našich starých známých, a to Harryho, Doriana, Cassie a Virginie. A zjišťujeme, co se jim stalo a co je nejspíš ještě čeká. Tentokrat se dostaneme do komplexu Eden. Stejně jako hrdinové netuší, co od tohoto místa můžeme čekat a zda se odtamtud dá nějak dostat.
Skrze tohle místo a nové postavy, které příběhem solidně otřesou, poznáváme minulost Harryho a Doriana, která nebyla vždy hezká, bohužel byla temná, drsná a nekompromisní. Ale záleží pouze na nich, jak se s těmito poznatky vypořádají. A jen oni rozhoduji, co je oslabí a co naopak posilní.
Počas čtení jsem si říkala. Harry nebo Dorian? Nebo raději oba dva? Ani dřív jsem se nemohla rozhodnout. A ani tenhle díl mi v rozhodování nepomohl. Každý měl trochu jinou cestu životem, a přitom něčím tak podobnou.
Upřímně? Baja mě touhle knihou zničila. Především pak tím koncem, kdy jsem si říkala, co to k sakru. Rozhodně tohle byla emoční jízda plná rozporuplných pocitů. Přes počáteční zmatení, k postupnému naštvaní a nadšení až k nezvratnému smutku a zlomenému srdci.
Monroe ako posledná tretia časť série je naozaj veľkolepým vyvrcholením. Je však iná ako by ste čakali. Je drsnejšia, temnejšia, zlovestnejšia. Demóny z minulosti v nej vychádzajú na povrch. Jednoducho, Monroe je prekvapením. Oveľa lepším akoby ste vôbec mohli očakávať. A kto je sklamaný, zostáva uväznený vo svojej prostoduchosti. Dámy a páni, toto je originalita!
Vitajte v Edene v mieste hriechu Las Vegas. Budete z neho nadšení, Baja ho opísala bez siahodlhých opisov a aj napriek tomu máte pocit, akoby ste sa v ňom pohybovali. Áno, tentokrát sa neocitáme len v LocalX. V tomto komplexe pretne jeden človek životy postáv z predchádzajúcich častí - Harryho a Cassie, Candyho a Virgínie. A toto nie je hra!
Začiatok nie je stavaný tak, aby ste sa po dlhšom čase od čítania druhej časti hneď naladili na tú novú. V tomto smere odporúčam, aby ste si pred čítaním Monroe osviežili pamätať prečítaním aspoň záveru Candyho. Inak vám bude trochu dlhšie trvať kým sa naladíte (ako mne).
Každý diel je ale lepší a lepší, no zároveň je každý iný. Tu Baja spojila množstvo prvkov, ktoré vytvorili neprekonateľný celok. Môžeme povedať, že Monroe je zmes detektivno-kriminálnej dark romance, ktorá rieši aj ťažké a dôležité témy. Násilie páchané na ženách, duševné zdravie, slobodu, média… Okrem toho obsahuje množstvo myšlienok hodných zamyslenia. Môj najobľúbenejší je: „[m]édia sú masovým nástrojom celoplošnej hypnózy. (str.288)
Baja dokázala napísať darkromance, bez toho, aby prekročila už aj tak posunuté hranice v tomto žánri. Zlo pomenovavá zlom. Dark vychádza z úplne niečoho iného, len to treba precítiť, ponoriť sa do hĺbky príbehu, často do hĺbky vyjadrených slov. Niektoré situácie či slová smerujú do skutočného diania vo svete a to plne nenútene.
Baja v príbehu Monroe dokáže vyvolať veľmi silné emócie. Akékoľvek. Napr. na strane 83-84 je človeku až do plaču. Nechce však čitateľa/ku úplne vytrápiť, pretože prináša jedinečné a neskutočne vzrušujúce horúce scény.
Táto darkromance sa ale stále drží pri zemi. Život nie je rozprávka. A záleží od toho, ktorými rukami prejde darkromance príbeh, ale keďže Monroe prešiel Bajinými, nie je ani on rozprávkou. Ani len pre dospelých. Môže v nej byť však zároveň toľko lásky?
Ani, nevím kde začít jsem z toho trochu zklamaná, že série Habidi končí...
A tentokrát se mi kniha nečetla tak dobře nee, že by dějově byla špatná, ale nemusím sekty, společenství...
Pro mě 1 díl byl TOP, a potom 2 dil , 3 dil hodnotím slabší 4*
Co znamená Monroe si musíte přečíst!!! Opravdu není kniha pro každého, ale i autorka sama upozornila na začátku.
3 dil je nejvíc temný, toxický a násilný, ale i v takovém prostředí může vzniknout čistá láska.
Nebojte se vyjít z komfortní zóny a vyzkoušet sérii Habibi, určitě doporučuji číst krátce, po sobě je to lepší, musela jsem hodně přemýšlet, abych si některé informace spojila dohromady. Možná i proto se mi tento díl nečetl tak lehce.
Určitě si ještě v budoucnu dám čtecí maraton....
Tak jak se tak dívám, já půjdu proti proudu. Po skvělém prvním a druhém díle přišlo pro mě bohužel veliké zklamání :(. Miluju darkromance, ale toto ne. Za prvé, absolutně nesnáším sekty, takže to mě taky dost ovlivnilo. Nicméně, já nevím, přišlo mi to o ničem. Četla jsem to přes týden, vůbec se mi do toho nechtělo. Za mě diametrálně odlišné od prvních dvou dílů. Bohužel zatím asi největší zklamání tohoto roku.
Toto je asi to nejlepší co jsem v poslední době četla co se týká temné, erotik, romantik četby.
Musím přiznat, že začátek mne dělal trošku problém, je to dlouho co jsem četla první a druhý díl.
Tady se toho opravdu někdo nebojí a moc chválím i za ten konec.
Jen tak dál. Vyhlížím další počiny.
Po závere knihy Candy, ktorým som si osviežila pamäť, som bola neskutočne zvedavá na to, čo si pre nás autorka pripravila v Monroe. Kto to je? Čo má spoločné s postavami? Ako z tých zapeklitých situácií Dolce vykorčuľuje?
V úvode sa píše, okrem upozornení na témy spomínané v príbehu, že kniha Monroe nie je pre všetkých. Podľa mňa žiadna kniha nie je pre všetkých, preto by si mal každý čitateľ vyberať knihy starostlivo (najmä ak je slabšej povahy), ja tiež, podľa svojich preferencií a záujmov, varovania v knihe nie sú nadarmo.
Možno, ale naozaj len možno, sa niekomu na ďalších riadkoch môže zdať, že si protirečím, pretože napriek mojim osobným preferenciám (či skepticizmu?) napíšem aj negatívum, avšak! Sama som prekvapená, že to celkovo v príbehu fungovalo ako malo. Neviem si predstaviť alternatívu, ktorou by mi aj v tomto smere autorka vyhovela…
V príbehu máme viacero rozprávačov, čo je skvelé. Rovnako tak ťah, kedy okrem Harryho a Doriana boli kapitoly písané v 3.osobe. Títo hlavní hrdinovia sa nám prihovárali priamo. Baja nadviazala na udalosti predošlej knihy a pomaly rozplietala nitky osudu postáv. Dá sa povedať, že po celý čas sa niečo dialo, autorka nedala zvedavému čitateľovi vydýchnuť a ja som sa do deja tak zažrala, až som neraz ponocovala.
Naozaj neviem, či môžem vyzradiť, čo mne konkrétne na príbehu vadilo, i keď to tam pasovalo, pretože ide o nosnú tému Monroe. Beztak sa pocity na knihy zo série vyjadrujú náročne. Preto ďalej nečítajte, ak knihu ešte len plánujete čítať.
!!!
V knihách všeobecne mi vadia témy pohrávajúce sa s mysľou a akési nadprirodzeno(iba vo fantasy je to mnou vítané, priam žiadané). Voči ovládaniu mysle som naozaj skeptická. Tu to bolo doslova prešpikované touto zručnosťou, vznikali zápletky, ktoré vyrážali dych, napriek tomu si to bez tohto prvku neviem predstaviť. Naozaj ale dané schopnosti v knihách nevyhľadávam.
!!!
Nové postavy neboli prekvapivé, splnili funkciu v deji a dotiahli to poväčšinou až do záverečných kapitol. Záver mohol pôsobiť chaoticky, či nejednoznačne, no vnímavý čitateľ pochopí zámer autorky miasť. To jej fakt ide bravúrne.
Epický záver série? Nuž, možno aj to, rozhodne prekvapivý a originálny.