Nemesis
Jo Nesbø
Harry Hole série
Začal podzim. V jedné bankovní pobočce v centru Osla dostává vedoucí pětadvacet vteřin na to, aby otevřel bankomat, vybral z něj peníze a naházel je do připravené kabely. Limit o šest vteřin překročí. Bankovní lupič ukáže do bezpečnostní kamery šest prstů, zastřelí jednu ze zaměstnankyň a beze stopy se vytratí. Případ dostává na starost Harry Hole, jeden z nejlepších kriminalistů osloské policie, ale zároveň velmi svérázný chlapík, osamělý vlk s neuspořádaným osobním životem a alkoholik, kterému dělá problémy podvolit se jakékoli autoritě. Při vyšetřování mu sekunduje velmi zdatná policejní posila Beáta Lonnová, dcera známého zastřeleného kriminalisty, která zaujala místo Harryho zavražděné kolegyně Ellen Gjeltenové. Krátce po zahájení vyšetřování je ve svém bytě nalezena Harryho dávná láska Anna Bethsenová. Vše nasvědčuje tomu, že spáchala sebevraždu v ten večer, kdy u ní byl Harry na večeři. Téměř vše. Jenže Harry má naprosté "okno" a z návštěvy si nic nepamatuje. Co se vlastně v Annině bytě odehrálo? Když vyšetřování uvízne na mrtvém bodě, rozhodne se Harry využít pomoci Raskola, původem rumunského Roma, Annina příbuzného a legendárního bankovního lupiče, který se sám přihlásil policii a nechal se uvěznit. I z vězení však dokáže tahat za potřebné nitky. Harry uzavře s Raskolem dohodu: Raskol mu pomůže najít bankovního lupiče a Harry oplátkou za to odhalí Annina vraha. Kolotoč událostí se rozbíhá. A to podzim teprve začal.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2011 , Kniha ZlínOriginální název:
Sorgenfri, 2002
Hezká detektivka. Autor se díl od dílu zlepšuje a příběhy jsou čím dál tím více poutavé. Těším se na další pokračování.
Slyšela jsem jako rozhlasovou hru, občas jsem sice nějaký díl neslyšela, ale moc se mi líbila, tak si ji konečně přečtu!
Poslouchala jsem jako audioknihu, která byla trochu zkrácená verze knihy (trvala pouhých 5 hodin) a moc se mi to líbilo. O trochu slabší než Červenka, ale jednoznačně lepší než např. Netopýr či švábi. Určitě doporučuji 5/5
no tak jako vždy od Nesba a Hola je to jízda od začátku do konce, kdy napětí střídá utrpení a utrpení střídá naději.
Ano je pravda, že těch linek sleduje autor hodně, ale vyvíjí se to parádně a jako klasická detektivka, nedám nám odpočinout ani na chvilku.
Mám rád toho antihrdinu Hola, který si jde po svojí pravdě, a tak vlastně hlavní zápletku vyštřuje jen tak jako by mimo. protože to hlavní co chce dosáhnout je vrah jeho bývalé kolegyně.
Ano nyní se na jevišti ukázala nová a snaživá kolegyně, která jistě bude mít svůj prostor i v dalším pokračování a zejména v honbě za Princem. Je , ale opravdu škoda, jak již bylo níže uvedeno, že byl již dopředu odhalen. Ale i tak se těším na další pokračování....
V sérii Harry Hole pro mě první opravdová detektivka se zajímavou zápletkou a velmi dobře vykreslenou postavou geniálního padoucha Raskola. K Halvorsenovi přibude nová kolegyně Beáta Lonnová a dále se rozvíjí Harryho vztah s Rachel. Škoda, že záporná postava policisty Waalera je autorem odhalená a jen čekáme, kdy jej Harry "dostane".
Ale jo bylo to dobré. Celkem rychle to odsýpalo a člověk se nenudil. Jen občas jsem měla pocit, že je to až moc zamotané, ale to není na škodu.
Nějak asi nejsem schopen dát tomuto autorovi plný počet hvězd. Četlo se mi to dobře, opět bravurní závěr, celou knihu se bavím, oddechovka jak prase, ale kdesi v pozadí mám v hlavě tu myšlenku, zda je tohle realistické... Ale navzdory těmto pochybám budu pokračovat v dalších dílech, i když koupených jich mám prozatím deset...:)
Přečteno za 2 dny. Bylo to velmi napínavý. Moc mě to bavilo. Otáčela jsem stránku za strankou. Díl od dílu je lepší. Začíná mě hrozně rozčilovat Tom Waaler.
Spoiler:
Jediný co mi přišlo trochu divný je ta promyšlená pomsta od Anny. Jak věděla, že všechno klapne tak jak naprogramovala. Už i to,že to vůbec uměla naprogramovat by spíš sedělo k chlapovi. A další, že nechtěla sledovat jak její msta vychází. Ale její msta byla postavena tak, že ji zabil jeden z jejích bývalých milenců. Bezva nápad a jak říkám. Knihu doporučuju, byla velmi čtivá.
Tak tohle byla bramboračka, alias slátanina, alias kejda. A filozofující cikán genderově narovnávající mého oblíbeného Sun'C tomu tak nějak nasadil norskou korunu. Jak říká můj další oblíbenec, bratr Po'Ch-Chi-Ho - "Z lejna bič neupleteš..." atd. Severská detektivka je pro mě mrtvé téma.
Lidé, bděte! A nebaštěte (jim to).
Další z napínavých pokračování ze série detektivek s Harrym Holem. Tentokrát poodhalíme trošku více z jeho minulosti a seznámíme se s jednou z jeho osudových žen. Už v detektivce od Jussiho Adler Olsena s názvem Marco jsem se setkala se zasazením příběhu do romského prostředí a přijde mi, že je to z pohledu českého čtenáře takové divné téma. Asi na to máme trochu jiný pohled. Byť se rozhodně nepovažuji za rasistu a člověka trpícího předsudky, přijde mi, že autoři vytváří jakési romantické představy o tomto prostředí a celkově mi jejich knihy pak přijdou takové divné. Jo Nesbovi jsem to odpustila, protože jinak byl příběh poutavý a poctvé 4 hvězdy si zaslouží.
Zatím nejlepší příběh HH (když čtu od 1. dílu postupně). Opravdu promyšlená kombinace dvou krimi zápletek a osobního života Harryho. Je to celé zamotané dohromady, ale působí to uvěřitelně a přitom tak nějak prostě a jednoduše. Rozhodně to nebude má poslední kniha od Jo Nesba.
Geniální! Je to neskutečně úžasná kniha. Příběhy s HH čtu postupně od prvního dílu a musím říct, že je vidět vývoj jak autora, tak hlavního hrdiny. Navíc se mi líbilo, že v pozadí stále probíhala dějová linie s Ellen, která začala v předchozí knize. Kniha je napínavá skutečně až do poslední stránky. Už se těším na pokračování.
V očekávání nového Harryho příběhu jsem z nostalgie nahlédla na všechny předchozí a s hrůzou jsem zjistila, že jednu jsem z nějakého důvodu nečetla - Nemesis. Tuto nedbalost jsem rychle - a ráda - napravila. Moc se mi příběh líbil, některé drobnosti zapadly do Harryho celkové dějové linie. A zase jsem se na notu toho dvoumetrového magora naladila tak, že už netrpělivě vyhlížím Nůž. :)
Přílišná překombinovanost působí u většiny autorů jako rušivý element.
Nesbo ale není jako většina autorů.
To, jak dokázal dva předměty vyšetřování paralelně proplést tak, aby to bylo pro čtenáře zajímavé, napínavé, ale zároveň se v tom neztrácel je famózní.
Nemesis mě vážně bavila moc a těším se na další Nesbovku.
vraždy thrillery norská literatura severská krimi norské detektivky Oslo (Norsko)
Jelíkož čtu díly na přeskáčku, již vím jak to bude dopadat dále, nicméně potřeboval jsem se dozvědět další dílek skládačky, a tentokrát jsem neodhalil vrahy. Knihu doporučuji za 80%.