Netopierí muž
Jo Nesbø
Harry Hole série
Prvý prípad s detektívom Harrym Holem sa odohráva v Austrálii. Inšpektora vyslali na opačný koniec sveta, aby sekundoval miestnemu policajnému zboru pri objasnení vraždy nórskeho dievčaťa. Okrem toho sa má zbaviť problémov s alkoholom a dostať sa z psychických ťažkostí. Pri autonehode totiž jeho vinou zomrel kolega. Harry Hole však nevie sekundovať. Preberá iniciatívu, len čo zistí, že nejde o jedinú vraždu, ale že má dočinenia s masovým vrahom. Postupne preniká do prostredia drogových dílerov, prostitútok, cirkusantov a boxerov. Čas sa kráti a netopier – symbol smrti aborigénov – rozprestiera krídla nad ďalšími obeťami.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2014 , Ikar (SK)Originální název:
Flaggermusmannen, 1997
Počátek fenoménu jménem Harry Hole začíná literární cestu známého detektiva kvalitním způsobem a nastoluje spoustu důležitých vztyčných bodů pro budoucnost této série. Je zajímavé po zkušenostech s novějšími epizodami číst příběh mladšího Harryho, v rámci kterého se dozvíme spoustu důležitých informací o jeho předchozím životě a vidíme jeho transformaci v osobu, kterou dobře známe. Odkrývání jeho charakteru funguje na jedničku a jeho proměna v průběhu knihy působí přirozeně a dává smysl. Detektivní složka příběhu je velmi solidní a nabízí několik překvapení, která mě opravdu dostala. Děj je šikovně navázán nejen na Austrálii současnosti, ale zejména na reálnou i mýtickou minulost této země. Tento prvek funguje nejen jako doplněk hlavního dění, ale také jako určité zrcadlo tamější moderní společnosti. Vyšetřování i osobní rovina fungují dobře, přesto se občas nelze v některých pasážích zbavit dojmu natahovanosti a lehčí nudy. Kvalitní strany nicméně převyšují ty horší, ale i když jde nepochybně o povedenou knihu, kterou jsem si užil, nemám i přes její významnou roli v sérii Harryho Holea a v kariéře spisovatele pocit, jako bych četl něco převratného. Bavil jsem se při čtení dobře, ale kniha ve mě zkrátka nezanechala hlubší stopu, což je samo o sobě v pořádku, ale očekávání byla o něco vyšší. Je znát, že Nesbo měl pro tento druh literatury talent od začátku, ale v rámci Netopýra ještě nedosáhl vrcholu svého potenciálu.
Chtěl jsem přijít na to, proč tolik lidí Nesba žere. Nestalo se.
Takový průměrný detektivní příběh, kdy během čtení podezíráte snad všechny postavy. Což možná čtenáře tohoto žánru uspokojí, já očekával ale víc.
Dalo se to číst, občas byl ale děj (záměrně?) zmatečný. Uvítal jsem informace o Austrálii, tamní kultuře, včetně místních mystických příběhů. Snad jim mohu věřit.
Také se objevily zajímavé zvraty. Jenže... A teď možná přijde malý !SPOILER!... Takže to jsou všechno dobří policisté, Harry snad i špička v oboru. Rozhodne se vyslat svoji milovanou jako návnadu sériovému vrahovi. Všechno je totálně posichrované, 3 auta v ulicích, odposlouchávací zařízení, policajt ve skříni... Ale nikoho nenapadne dohlédnout na ní po cestě z práce na místo setkání s vrahem? Vážně?!
To já nějak nemůžu překousnout.
Moje první seznámení s Harrym a nezklamalo. Kniha se krásně čte, děj ubíhá. A to prostředí. Nahlédnutí do pohnuté historie austrálců, kvůli (jak už to bývá) vykořisťování od bílých lidí. Jasně, mělo to svá stinná místa, ale těším se na další díly.
První kniha od Nesboho a moc mě nezaujala. Nejspíš zkusím ještě jednu a uvidíme, jestli to bude lepší.
Četla jsem v podobě audioknihy. A musím zde zmínit, že melodie na začátcích kapitol si mohli tvůrci odpustit. Nebo alespoň zkrátit.
Kniha jako taková mě bavila. Mám už za sebou jiné knihy s vyšetřovatelem Harry Hulem. Líbí se mi, jak se tato postava vyvíjí.
Případ zavražděné Norské blondýny se nakonec pěkně zvrtnul a z vyšetřování vraždy a znásilnění se vyklubalo vyšetřování sériových vražd po celé Austrálii a dloubání ve feťáckých kutloších.
Není mi úplně jasný výraz Austrálci - nevím jestli se běžně používá. Ale já osobně jsem toto slovo poprvé slyšela v této knize.
Kniha mě tedy moc nebavila. Možná pár desítek stran na konci. Zkusím si dát delší pauzu a pak se vrhnout na další díly, které jsou údajně lepší.
Spousty lidí tvrdí, že je Netopýr hodně slabá kniha. Já jsem celou sérii začala právě od začátku a musím říct, že se mi i Netopýr líbil. Uvidíme další díly. :)
Po Levhartovi, Pentagramu a Přízraku jsem si koupila celou první sérii a začala číst od začátku.
Netopýr je pěkná detektivka. Jako první kniha autora je dost dobrá. Je to zřejmě tím, že vím, že bude pokračovat a bude líp. ;)
Rozjezd dobrý, jen zatím takový málo osobní, takové chození po špičkách.
Jsem ráda, že jsem nečetla od začátku, možná bych nebyla pak tak dychtivá. :)
Pro začátečníky, nenechte se odradit a s chutí čtěte dál. ;)
Oddechovka. Detektivka trochu netradiční, australské prostředí, vraždy, pátrání. Bavil jsem se. Místy jsem si našel i pár zajímavých obratů. Konec mi přišel trochu přitažený za vlasy, ale určitě vyzkouším i další díly... Možná. Každopádně aspoň ty čtyři, co mám ještě doma:) Agatha Christie to není, detektiv taky není zrovna vzor ctností, ale cosi mě na tom románu zaujalo. Za mě 3/5. A uvidíme, zda další díl bude mít vzestupnou úroveň... Má to cenu? :)
Jsem více, než spolojená. Už dlouho jsem si na tuhle sérii brousila zuby a teď nastal moment čtení. Kniha je sakra čtivá, stránky utíkají a než se člověk namane, už je konec a musím sahat po druhém dílů. Doporučuji.
Je lepší si počkat, nenechat se strhnout davem, a začít sérii pěkně od začátku. Ušetříte si údiv, že (kvůli edičnímu přešlapu vydavatele / překladatele, který k nám jako první rozhodně nevpustil to opravdu první) skáčete detektivovi doprostřed profesního života. Protože jeho vývojové kotrmelce vás vlastně zajímají nejvíc. Pak možná i exotika prostředí (zde Austrálie) a také souběžná kriminální linka (zde šikovně sroubená s exotikou prostředí). 32/18
Kniha mě moc nebavila. Nemám ráda ty vsuvky typu, že někdo vzpomíná na staré legendy. Ale přidám hvězdičku navíc za konec a jeho rozuzlení.
Můj první dojem byl "no nic moc", teď po pár měsících už se na tu knihu dívám smířlivěji. Exkurzy do historie původních obyvatel Austrálie mě bavily, vůbec výběr kontinentu byl super. Seznámení s detektivem už se ale tolik nepovedlo, autor vás hodí rovnou do Holeových problémů s alkoholem, lidmi, rodinou a jánevímčím ještě. A pak Nesbo doufá, že vás k pokračování ve čtení strhne Harryho vyšetřovatelská genialita. Ta je sice nesporná, ale pro mě byla těžko uvěřitelná, když tak nejasný případ vyřešil za takovou chvilku. No a takhle brutálně zabít detektivovu lásku, kterou sotva poznal, to je teda taky velký sousto. Podle mě si toho na první díl nový série Nesbo ukousnul hodně a docela se to všechno dohromady tlouklo.
Rozvleklé, nijak extra nápadité. Docela zklamání :(. Moje první a také poslední kniha veleslavného Nesbo, zlatá Agatha Christie!
Pěkně od začátku :) První setkání s Jo Nesbø. Klasická detektivka, seznámení se s Harry Hole...těším se na další dily :)
Vlastně jsem tuto knihu četl dost dávno, ale dávám ji vysoké hodnocení, protože si ji ještě víceméně pamatuji. To se mi nestává často. ;-)
Slabé, nudné, zdlouhavé, nepříjemný a hloupý hrdina, zápletka slabá. Tato kniha mě spíš iritovala a odradila od jakékoliv další tvorby Nesba.
Musím se přiznat, že Netopýrovi jsem na chuť nepřišla. Knihu jsem přečetla a byla jsem přesvědčená, že Nesbo mi svým stylem nevyhovuje. Na doporučení přítele jsem po několika měsících po Netopýrovi četla Šváby a to už bylo něco jiného :) jakmile se děj točí okolo politických, v tomto případě zahraničněpolitických témat, tak to já můžu. A pak už to šlo ráz na ráz. Momentálně mě ze série s HH čekají poslední tři knihy, čtu je postupně a těším se na "Nůž", který má vyjít v letos červenci.