Netopierí muž
Jo Nesbø
Harry Hole série
Prvý prípad s detektívom Harrym Holem sa odohráva v Austrálii. Inšpektora vyslali na opačný koniec sveta, aby sekundoval miestnemu policajnému zboru pri objasnení vraždy nórskeho dievčaťa. Okrem toho sa má zbaviť problémov s alkoholom a dostať sa z psychických ťažkostí. Pri autonehode totiž jeho vinou zomrel kolega. Harry Hole však nevie sekundovať. Preberá iniciatívu, len čo zistí, že nejde o jedinú vraždu, ale že má dočinenia s masovým vrahom. Postupne preniká do prostredia drogových dílerov, prostitútok, cirkusantov a boxerov. Čas sa kráti a netopier – symbol smrti aborigénov – rozprestiera krídla nad ďalšími obeťami.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2014 , Ikar (SK)Originální název:
Flaggermusmannen, 1997
Tak jsem se taky rozhodla sáhnout po tomto známém norském spisovateli. Netopýr je jedním z těch méně dobře hodnotných dílů této světoznámé série a také patří k úplným počátkům autorovy tvorby - což jde znát. V prvním díle se především seznamujeme se samotným hlavním hrdinou Harrym, s jeho minulostí, problémy atd. Ovšem samotné vyšetřování se celým příběhem spíš jen tak prolíná. Jako by tím hlavním v této knize nebylo nalezení pachatele a vyřešení vražd. A to u detektivky tohoto typu asi není úplně dobře.
Na samotného Harryho jsem v průběhu knihy měnila nazory jako na horské dráze. V části, kdy se dostala na scénu jeho opilecká stránka mi zrovna jako sympaťák nepřišel. Daleko více jsem si oblíbila Andrewa - Harryho parťáka, který mu byl po příletu do Austrálie přidělen. Bavily mě jeho příběhy o historii Austrálie a různé příběhy a legendy.
Celkově hodnotím tento díl průměrně. Četl se dobře, občas jsem se u dialogů musela i zasmát a od poloviny knihy se i to vyšetřování více rozjelo a konec byl skvělý. Jsem zvědavá na další díly, které by měly být čím dál lepší a lepší. S Harrym to rozhodně nevzdávám.
Moje druhá kniha od Nesba a musím říci, je to dost dobré čtení. Sice jsem odhadl kdo je vrah, ale nic na tom nemění, že tento autor je v současnosti jeden z nejlepších. Rozhodl jsem se přečíst celou jeho bibliografii. Těším se na další knihy Netopýra doporučuji a dávám 85%.
Kniha je velice pěkně napsaná, čtivá, líbila se mi. Těším se na další, které si určitě přečtu.
Nesba jsem začal číst hezky od začátku. Nejvíce mě zaujaly postavy, jsou krásně vykreslené a uvěřitelné. Jedinou výjimkou je Harry Hole. Sarkastické samotáře mám obvykle v literárním i filmovém světě rád, tentokrát mi však k srdci moc nepřirostl. Nedokázal jsem ho brát jako kladnou postavu a sympatie si u mě nezískal ani svými činy.
To ovšem vůbec nevadí, kniha je to výborná a určitě bude mít Hole spoustu dalších příležitostí si mě získat. Ať už bude v Thajsku, Norsku nebo kdekoli jinde.
Zvláště pokud bude v dalších knihách prostředí a společnost vykreslená v podobném duchu, jako tady Austrálie... Syrově, bez příkras.
Od Jo Nesba jsem jako první knížku četla Sněhuláka a byla jsem fakt nadšená. Takže jsem si řekla, že si přečtu celou sérii popořadě. Tímto prvním dílem jsem ale byla zklamaná. Pořád jsem čekala, že se to nějak rozjede, bohužel jsem čekala až do konce a nic. Nepřišlo mi to nijak ani zajímavé ani napínavé, do čtení jsem se musela nutit.
No tak jsem se z konce dostal na začátek. Bohužel jsem se nedíval na to, které knížka je v sérii první, nebo poslední. No i to se někdy stane...
Musím říci, že to bylo na Harryho opravdu netypické, a tak jak je napsáno níže, bylo to takové svěží. Byla to zajímavá jízda v prostředí, které by u Nora málokdo čekal.
Ano bylo zde ode všeho něco, troška váhání, následně přímočarost, abstinence a pak litry bourbonu, láska i neláska a v neposlední řadě mozek, který si jde stále za svým a prostě nekouká do leva, nebo doprava. Jde hledat pravdu, která ne vždy je příjemná a i v tomto případě bolí.
trochu mě mrzí, že jsem si jako první od Nesba přečetla Sněhuláka, takže jsem okamžitě věděla, kdo je vrahem v Netopýřím muži, ale to je tak jediné, co bych vytkla, ještě k tomu spíše sobě než knize :)
První setkání s detektivem Holym a hodně zajímavá kniha, napínavá až do konce, těším se na další díky a knihy.
Tento román pro mě nepředstavuje ani tak detektivku, jako důkladné seznámení s Harrym Holem, norským detektivem s bouřlivou minulostí a nejistou budoucností, s jeho vzpomínkami, pocity, vyšetřovacími metodami zřejmě chtěl autor čtenářům naznačit, co od tohoto policisty mohou očekávat. Tedy naprosto cokoliv. Nevypočitatelný a velmi lidský hlavní hrdina je sice zajímavý, představuje pro sérii nadějný potenciál, leč určité aspekty jeho chování a jednání jsou mi krajně nesympatické, přesněji z duše odporné.
Vedlejší postavy tolik prostoru nedostaly, navíc trpěly šablonovitostí ve stylu unavený férový šéf, inteligentní čínský ajťák, vnadná a ochotná servírka atd., prostě jako vytažení z amerických krimi seriálů. Výraznější emoce se v mém podání bohužel nekonaly ani v případech, kdy občas někdo zaklepal bačkorami.
Zápletka Netopýra je vcelku klasická: uškrcená mladá žena a pátrání po vrahovi. To znamená výslechy svědků a podezřelých, dohady, tápání, občas vypomůže počítač, zkrátka klasika. Netypické je prostředí; nikoliv předpokládaný zasněžený sever Evropy, nýbrž žhavé ulice Sydney. Pro někoho možná atraktivní kulisy, mne však Austrálie příliš neláká a velkoměsta už vůbec ne. Ovšem aboriginské příběhy a náhled do historie původních obyvatel kontinentu byly příjemným kořením.
S Harrym Holem jsem se jistě nesetkala naposledy, jakkoliv mě zatím nenadchnul. Jsem přinejmenším zvědavá, jak hluboko může klesnout a do jakých problémů se vlastní vinou uvrtat. Těsně pod 70%.
Moje první "nesbovka", jsem systematik, takže pěkně od začátku. Nenechal jsem se odradit od slabšího hodnocení. Jestli toto patří mezi jeho slabší díla, tak vše dál bude lepší.... s tím jsem do toho šel. Mně se to ale líbilo moc. Byl jsem mile překvapen, spíše jsem čekal, že to bude slabší. Tak jestli další jeho knihy jsou lepší, tak to se mám na co těšit.
Netopýr patří k mým nejoblíbenějším "holeovkám". Harry je tu ještě takový svěží, neopotřebený, jeho cynismus je podávaný s lehkostí a vtipem. Téma je přitom patřičně závažné, člověk se hodně dozví o problematice Austrálců, kromě Harryho je tam několik dalších zajímavých a plnokrevně napsaných postav, jejichž osudy nám nejsou lhostejné. Sice tu nechybí autorovy tradiční nečekané zvraty, ale na rozdíl od některých pozdějších knih ze série jsou zcela uvěřitelné a logické. Doporučeníhodná je i audioverze s Hynkem Čermákem.
Líbí se mi, jak Jo Nesbo píše. Skvělá knížka od něho, ale je to jeho 1., a proto nenabývá takových hodnot jako další jeho knížky. Přesto bych knihu doporučila.
Jo Nesbo je autor, kterému jsem se vždy vyhýbala. Nechápu ale proč. Netopýr je zajímavá kniha, ikdyž k ní mám určité výhrady. Jako například rasismus, homofobii.. Ale pokud první případ Harryho Holea patří mezi ty nejslabší, tak se těším na ty další!
Tak tohle se mi vůbec nelíbilo, má třetí kniha od JN (1. Sněhulák, 2. Syn - tím jsem byla 100% nadšená) a dočetla jsem jen proto, aby mi neuniklo něco podstatné z Harryho života, protože chci pokračovat v této sérii dále. Některé myšlenkové pochody mi připadaly hodně zmatené, konec useknutý a některé scény zase příliš dlouhé a u čtení jsem se nudila, příběh nebyl ucelený ..a nějak to nemělo hlavu a patu :D. Celkově mě postava vraha překvapila, ale žádný šokující efekt to nemělo, spíš jsem byla zklamaná. Myslím, že kniha je hodně přeceňovaná, překlad je trošku nešťastný. Ještěže jsou další díly hodnoceny lépe, snad mám nejhorší za sebou.
Nechala jsem se zlákat nadšenými referencemi na příběhy Harryho Holea, a ačkoliv detektivky normálně nečtu, byla jsem nadšená. Pokud je Netopýr nejslabším dílem z celé série, co bude následovat? To hodlám v nejbližší době osobně zjistit.
Na slabší místa zde občas narazíte, ale celkově jich není moc a zbytek příběhu je slušně kompenzuje. Trošku rušivě občas může působit i přehnaná snaha autora každou chvilku čtenáře poučovat. Koncepčně mi to nevadí, provedení by mohlo být méně prvoplánové.
Ačkoliv v rámci žánru nemohu hodnotit zcela objektivně, celkově se rozhodně jedná o kvalitativně nadprůměrnou knihu, která slouží jako vstupenka k (doufám) ještě uspokojivějším pokračováním.
Jsem ráda, že jsem začala číst sérii od prvního dílu postupně, protože aspoň můžu poznávat postavu Harryho Holea od úplných začátků. Byl to taky hlavní důvod, proč jsem byla schopná knihu dočíst až do konce. Celkově mi přišla kniha hrozně utahaná, dlouhá a chyběla mi nějaká akce nebo wow momenty. Ani samotný závěr mě moc nenadchl a bohužel ve mně nenanechal žádné dojmy. Doufám, že další díly série budou lepší.
Půjdu nejspíš trochu proti proudu, když řeknu, že jsem si mnohem víc užívala rozvláčnější začátek. Asi jsem byla nějak naladěná na "australskou vlnu", takže se mi zasazení do zdejšího prostředí líbilo.
Naproti tomu konec mi přišel jaksi "ukousnutý". Ani jsem málem nepostřehla, jak se podařilo vraha odhalit a ani mi poslední kapitoly nepřišly nijak napínavé. I když je pravda, že sama jsem vraha tentokrát neuhodla. Celá kniha se pro mě držela "v jedné lajně", aniž by na konci bylo nějaké výraznější napětí, což mi u kriminálky trochu vadí.
Nicméně postava Harryho mi byla sympatická a s menším odstupem budu v sérii určitě pokračovat.
Po dlouhé době detektivka, kde jsem neuhodla vraha. Moc se mi líbili pasáže o Austrálii. Obohatilo to knihu a bylo to zajímavé. Jen nechápu, proč udělali z Harryho alkoholika, to každý vyšetřovatel, musí mít problémy? Občas mi přijde, že se Harry chová nelogicky a cizím lidem říká detaily z vyšetřování.
Dlouho jsem se pro tohoto autora rozhodovala, ale teď vůbec nelituji, že mám jeho knihy v knihovně..možná je Netopýr občas zvláštní a někdy se trochu ztratíte, ale skvěle vystihuje hlavní postavu, jeho alkoholismus a musím uznat, že se kniha čte sama, je výborně napsaná. Už teď vím, že budu číst další.