Netopierí muž
Jo Nesbø
Harry Hole série
Prvý prípad s detektívom Harrym Holem sa odohráva v Austrálii. Inšpektora vyslali na opačný koniec sveta, aby sekundoval miestnemu policajnému zboru pri objasnení vraždy nórskeho dievčaťa. Okrem toho sa má zbaviť problémov s alkoholom a dostať sa z psychických ťažkostí. Pri autonehode totiž jeho vinou zomrel kolega. Harry Hole však nevie sekundovať. Preberá iniciatívu, len čo zistí, že nejde o jedinú vraždu, ale že má dočinenia s masovým vrahom. Postupne preniká do prostredia drogových dílerov, prostitútok, cirkusantov a boxerov. Čas sa kráti a netopier – symbol smrti aborigénov – rozprestiera krídla nad ďalšími obeťami.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2014 , Ikar (SK)Originální název:
Flaggermusmannen, 1997
Kniha mě moc nezaujala. Pomalejší rozjezd. Nedokázal jsem se začíst. Po přečtení celého díla ve mě moc velké emoce nezanechalo. Anglické věty, které by měli čtenáře více zapojit do děje mě spíš vyrušovaly. Za mě jedna z nejslabších z dané série.
Kniha se hodně táhla, nemohla jsem se do ni začíst. Přišlo mi, ze tam bylo zbytečně moc postav a chvilku mi trvalo, než jsem se v nich zorientovala. Dle komentářů tady mi bylo jasné, že žádný zázrak nemám očekávat, což je tedy pravda. Nicméně dávám Harrymu ještě šanci, protože od třetího dílu celé série by to snad už mělo byt lepší. Po Netopýrovi bych znovu do knihovny nešáhla.
Na detektiva Harryho jsem se těšila. Tahle kniha mě však zklamala. Dočetla jsem, ale nějak nemohu sebrat odvahu pustit se do dalších ze série. Myslela jsem si, že jsem nějaká divná, když všude je autor představován jako jednička severské krimi. Až podle zdejších komentářů vidím, že nejsem zklamaná sama.
kniha mě moc nebavila, děj byl zbytečně roztahaný a nudný a do toho anglické věty, které nebyly přeložené za mě tedy nic moc
Tak, nějak jsem se konečně překousala přes první knížku, ke které se ne a ne dostat. Můžu říct, že se mi četla dobře, protože se mi do rukou dostalo vydání přeložené z němčiny. Na druhou stranu - kecy a kecy a žádné vyšetřování, možná až posledních 50 stran. Ale za tu plynulost a příjemné strávení u knihy si 3* zaslouží.
Nudne, rozplizle, nedrzici zadnou linii, zadna gradace deje. 100 osob okolo s jejich popisy ktere ani nejsou treba. Tomu jsem na chut neprisel. Dalsi kniha jiz nebu de
Četla jsem sérii Harry Hole celou a pěkně od Netopýra až po poslední díl, což je obrovská výhoda, protože chápete souběžný děj. Tohle tedy byla první kniha, oproti jiným mnohem jednodušší. Ale čtivá, napínavá a pokud nejste superman, vraha do konce neodhalíte. Vřele doporučuji!
Potěšilo mě australské prostředí. Strčit Nora do teplých krajin je zajímavý nápad a Nesbo solidní detektivní zápletku prokládá mýty a legendami vyvažovacího světadílu. Chytlavé čtení, které mi sedlo o trochu více než Sněhulák. I Harry je tady sympatičtější.
No, už jsem se taky pustila do Nesba. Chtěla jsem začít od začátku série, takže i když jiné knihy vypadají v celkovém hodnocení líp, volba byla jasná - pěkně popořádku! Vzhledem k slabšímu hodnocení první knihy série jsem ji ale raději poslechla jako audio knihu a musím říct, že v tomto formátu se mi to dost líbilo. Jsem chycená.
SPOILER:
Vzhledem k tomu, že jde o sérii, bylo jasné, že HH to přežije, ovšem hluboce nesouhlasím s poslední vraždou. Myslím, že ji Nesbo mohl nechat žít a že se s ní mohl HH třeba rozejít nebo tak něco... tohle "ukončení vztahu" se mi prostě nelíbilo.
Tak jsem si precetla jako prvni ze serie Snehulaka a libil se a bylo v nem i par odkazu na prvni knizku s HH. Ihned jsem po ni tedy sahla, at to ctu poporadku. A dobre jsem udelala, Netopyr se mi libil, dobre se mi cetl. Jenom, kdyby HH tak nepil...
Netopýra jsem dočetla a asi úplně nevím, co si o něm mám myslet. Ebooky Nesboho mám už dlouho a po té vší chvále, co ze všech stran slyším, jsem se rozhodla do nich konečně pustit. Mám ráda severské krimi, ale Netopýr mě zrovna 2x nedostal. U jiných autorů jsem vždy netrpělivě čekala na další díl, ale po Netopýrovi bych do knihkupectví už pro další díly asi nešla, teda kdybych je už neměla. Ale dávám ti šanci, Nesbo. Nejsem zvyklá se vzdávat a věřím, že i já na tebe začnu pět ódy, po některém z dalších dílů.
Vzhledem k tomu, že jsem na tuto sérii HH četla chválu u obou knih, které jsem od autora četla (Syn, Lovci hlav), kde všichni HH vyzvihovali, že jsou nej, tak já jsem zklamaná. Chyběl mi tajici se dech a rozdychávání adrenalinu mezi odstavci, které jsem zažívala u Syna i Lovců. Původně jsem si chtěla koupit celou sérii.Nyní jsem ráda, že mám pouze HH 1 a 2, kdy se mi do druhého dílu ani nechce.
Má třetí kniha od Nesbøa. První se mi dostal do ruky Spasitel, poté Sněhulák a řekla jsem si, že chci přečíst vše a že začnu od začátku. Jsem ráda, že Netopýr nebyl můj první. Asi bych se totiž jen tak dál nedostala. Přijde mi takový zbytečně zdlouhavý. Vyhovuje mi styl psaní, dobře se mi čte, ale děj Netopýra mě neoslnil.
První kniha tohoto autora je příjemnou změnou v žánru detektivek, zaujal mě hlavní hrdina pro svou nekonvenčnost a urputnost s jakou se do případu zakousl. Oceňuji zápletku a zejména pak popis australského prostředí.
Mě bohužel Nesbo ani postava Harryho Holea nenadchla. Děj se táhne příliš dlouho. Do příště budu dlouho rozmýšlet jestli po jeho tvorbě ještě sáhnu.
Po dlouhé době detektivka, kde jsem neuhodla vraha. Moc se mi líbili pasáže o Austrálii. Obohatilo to knihu a bylo to zajímavé. Jen nechápu, proč udělali z Harryho alkoholika, to každý vyšetřovatel, musí mít problémy? Občas mi přijde, že se Harry chová nelogicky a cizím lidem říká detaily z vyšetřování.