Netopierí muž
Jo Nesbø
Harry Hole série
Prvý prípad s detektívom Harrym Holem sa odohráva v Austrálii. Inšpektora vyslali na opačný koniec sveta, aby sekundoval miestnemu policajnému zboru pri objasnení vraždy nórskeho dievčaťa. Okrem toho sa má zbaviť problémov s alkoholom a dostať sa z psychických ťažkostí. Pri autonehode totiž jeho vinou zomrel kolega. Harry Hole však nevie sekundovať. Preberá iniciatívu, len čo zistí, že nejde o jedinú vraždu, ale že má dočinenia s masovým vrahom. Postupne preniká do prostredia drogových dílerov, prostitútok, cirkusantov a boxerov. Čas sa kráti a netopier – symbol smrti aborigénov – rozprestiera krídla nad ďalšími obeťami.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2014 , Ikar (SK)Originální název:
Flaggermusmannen, 1997
Druhá kniha po Synovi, která se dala jakš takš přečíst. Ještě jsem s vypětím všech sil přečetla Švábi, ale další knihu už fakt nechci. Nuda
Tak tohle me nebavilo.. Jelikoz ma prvni kniha od tohoto autora byla jeho posledni Zizen,tak jsem se chtela vrhnout na celou serii od zacatku..no..u tehle knihy jsem vydrzela 100 stran,pak jsem ji zavrela s pocitem promrhaneho casu.Myslim ze si na chvili dam od Harryho Holea pauzu
Zklamání. Harry Hole a jeho první případ. Bylo mi líto jeho slečny, překvapil mě konec, některé pasáže byly nechutné, jiné strhující a některé dost nudné... strach, který ve mě vyvolal Sněhulák, se tady však nedostavil. Pro detektivku bylo zvláštní i zapojení obsáhlé historie Austrálie. Nenadchne, neurazí.
Netopýr je druhá kniha ze série HH, co jsem od autora četla. No a vzhledem k tomu, že první přečtená kniha byl Sněhulák tak mě Netopýr poněkud zklamal. S klidným srdcem ale můžu říct, že je to první kniha série a jistojistě se autor s dalšími knihami jen a jen lepšil, takže se určitě nenechám odradit a na další díly se také vrhnu. Nejdřív asi to, co se mi na knize nelíbilo. Za první to byly nekonečné kapitoly, naprosto úmorné a taky to, že děj se neuvěřitelně vlekl a po přečtení 200 stránek se pořád nic zajímavého nedělo. Co ale musím pochválit je návaznost na Australské legendy, to se mi opravdu moc líbilo a fajn bylo také poznávat Harryho pěkně od začátku. Dávám tedy 3* vzhledem k tomu, že Sněhulák byl jasná 5* a chci si nechat ještě něco mezi na další díly. Ještě bych na závěr chtěla "poděkovat" některým lidem tady v komentářích, kteří píší spoilery aniž by je nějak označili, odtajnili mi tak část děje, která byla nejvíce závratná v celé knize...
Sice mi jako první kniha od Harry přistál v ruce Sněhulák, ale musí říct, že Netopýr jako první díl série je příjemná kniha. Není tak brutální jako Sněhulák a tolik našlápnutá napětím. Samozřejmě s tím jak se vyvíjí autor, vyvíjí se i hlavní postava a tady je vidět, že Harry je ještě mladé "pívo". Ale mě se líbí hrdinové, kteří pohrdají autoritami a jsou alkoholici, tudíž je pro mě Harry dokonalým kladným hrdinou. Moc teda netuším jak je možné, že ostatní čtenáři vždy přijdou na to, kdo je vrah. Já to fakt netuším do poslední chvíle.. Vlastně do chvíle, než to Harry (autor) odtajní. Takže klobouček před všemi čtenáři, kteří to uhádnou dřív než já :D
Moje první Holeovka :) Líbil se mi styl psaní, v podstatě i hlavní hrdina. Příběh se hezky vyvíjel, klasická kriminálka. Rozuzlení maličko předvídatelné, i když jsem věřila, že s Harryho kamarádkou to dopadne jinak. Že je Harry alkoholik si asi budu muset zvyknout, jestli budu chtít přečíst jeho další případ :) Nemůžu říct, že bych udělala wow, ale není to rozhodně žádné zklamání. Uvidím dál.
Moje druhá knížka od Nesba. Jako první jsem četla Sněhuláka a tak jsem bohužel dopředu věděla, kdo je vrah, protože se v té knize na Harryho první případ, několikrát odkazuje. I přesto se mi knížka moc líbila a až do konce mě překvapovala. Postava Haryho je mi sympatická a líbilo se mi i prostředí, kde se děj odehrával. Moc se těším až si přečtu další díly, tentokrát pěkně popořádku:-).
Na přečtení mé první knihy od tohoto autora jsem se velice těšila a musím říci, že mě nezklamal. Již v půlce knihy jsem se domnívala, že vím, jak děj dopadne a říkala si, o čem druhá polovina bude. Nicméně autorovi se povedlo děj vygradovat a napínat mě, jako čtenáře až do konce. Hurá za dalšími případy Harryho Holea.
Netopýr se mi dostal do rukou až poté, co jsem za sebou měla Švábi, Červenku, Nemesis a Pentagram. Přesto, že se mi kniha líbila, ji i já musím bohužel zařadit mezi ty horší. Možná je to ale i dobře, že první kniha je nejhorší, čtenář se pak může těšit na další příběhy, o kterých ví, že se budou jen zlepšovat.
Od této knihy jsem nečekala nic nového. Myslela jsem si, že je to prostě další detektivka a přečtu si ji jen kvůli čtenářské výzvě. Ale mile mě překvapila. Byla to první kniha od Nesba, kterou jsem četla. Ale rozhodně nebyla poslední. Nebyla to úplně obyčejná detektivka. Bylo tam hodně zvratů a závěrů, které jsem nečekala. Harry Hole je pozoruhodný človíček. A bylo mi ho upřímně líto, když našel Birgittu. Líbil se mi závěr knihy, i když jsem se bála jestli Harry za šňůru zatáhne. Za mě je to skvělá detektivka, od které se nedá jen tak odtrhnout. Čte se sama.
Kniha mi poměrně rychle utíkala, četla se dobře.
Rozhodla jsem se tuto sérii číst od začátku a nepřeskakovat od osmého dílu k prvnímu, abych potom nemusela psát, že tento díl byl slabý.
Vraha jsem neodhalila. :-)
První kniha, kterou jsem od Nesba četla. Ze začátku jsem se nemohla začíst, nudila jsem se a myšlenky mi utíkaly jinam. Přeskakování z jedné události na druhou mě dost mátlo, chvílemi jsem nevěděla, čí příběh zrovna čtu a musela jsem se vracet. Díky tomu jsem postavu vraha zaregistrovala až na konci a nemohla si vybavit, jaká zmínka o něm byla ze začátku. Za mě trochu zklamání, musela jsem číst s přestávkami a moc se mi k pokračování vracet nechtělo. Pořádně jsem se začetla až na konci, kdy se to začalo číst už lépe.
Netopyra jsem cetla jako druhou knihu od Nesba, po fenomenalnim 5* Snehulakovi. Ten me naprosto presvedcil, abych Nesba zacala cist. Netopyrovi davam za 3, protoze bylo vic pasazi, kdy jsem se nudila a neslo mi se prokousat dal, nicmene pribeh byl OK vzhledem k tomu, ze vim, jaky byl Snehulak, urcite pokracuji dal :) pro ctenare, kteri zacinaji s Harrym od prvniho dilu - nenechte se odradit! :)
I přes pomalejší start se mi příběh líbil. Plný zvratů a indicií, které čtenáře nutí přemýšlet kdo je vrah. Čtení komentářů si příště nechám až po dočtení knihy, abych nečekala, kdy se zmíněný děj stane :(
Můj třetí a zatím poslední Nesbo. Také neumím sdílet nadšení. Nevytvořila jsem si žádný vztah k osobnosti detektiva. Spíš nesympatický. Také ne úplně vykreslený. Nejlépe to za mne vyjádřila Anatone:)) Napětí celkem ano, nikdy jsem neodložila, ale něco podstatnému tomu pro mne chybí. Srovnání s anglickou klasikou ? Škoda slov:))
Ale jo, já mám nesbeho prostě ráda. I když mi jeho styl psaní příjde trochu složitější už ted se těším na další a další díly s Harrym H.
Moje první Holeovka a fakt super, super, super.... Birgittin osud jsem tušila už od půlky knihy, ale stejně.... Harry Hole je super a jdu do dalších dílů
Mně to prostě asi nebaví. Nebo já fakt nevím. Již moje druhá kniha od Nesba a nějak stále nemůžu sdílet to davové nadšení pro tohoto autora. Nebo jsem prostě neměla štěstí na ty jeho lepší knihy. Chybí mi napětí, akce, nějaký drámo. Nebaví mě na tom vůbec nic. Kepler jasně vede na plné čáře. Šanci dávám třetí knize od Nesba a pak nadobro lámu hůl.
...takovou prvotinu si nechám líbit...