Netopierí muž

Netopierí muž
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/221797/bmid_netopieri-muz-NwM-221797.jpg 4 5937 5937

Harry Hole série

Prvý prípad s detektívom Harrym Holem sa odohráva v Austrálii. Inšpektora vyslali na opačný koniec sveta, aby sekundoval miestnemu policajnému zboru pri objasnení vraždy nórskeho dievčaťa. Okrem toho sa má zbaviť problémov s alkoholom a dostať sa z psychických ťažkostí. Pri autonehode totiž jeho vinou zomrel kolega. Harry Hole však nevie sekundovať. Preberá iniciatívu, len čo zistí, že nejde o jedinú vraždu, ale že má dočinenia s masovým vrahom. Postupne preniká do prostredia drogových dílerov, prostitútok, cirkusantov a boxerov. Čas sa kráti a netopier – symbol smrti aborigénov – rozprestiera krídla nad ďalšími obeťami.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Ikar (SK)

Flaggermusmannen, 1997

Lucik87
09.12.2017 2 z 5

Mně to prostě asi nebaví. Nebo já fakt nevím. Již moje druhá kniha od Nesba a nějak stále nemůžu sdílet to davové nadšení pro tohoto autora. Nebo jsem prostě neměla štěstí na ty jeho lepší knihy. Chybí mi napětí, akce, nějaký drámo. Nebaví mě na tom vůbec nic. Kepler jasně vede na plné čáře. Šanci dávám třetí knize od Nesba a pak nadobro lámu hůl.

Johhanka79
01.12.2017 4 z 5

První díl ze série a velice, velice smutný. Velice pěkná kniha, která na mne zapůsobila.

zujir
27.11.2017

Jsem docela překvapená z předcházejících komentářů. Já jsem se na tuto knihu velmi těšila, půjčila jsem si jí na dovolenou a byla jsem velmi zklamaná. Nejsem zrovna "knihomol", ale asi jsem měla štěstí na lepší knihy. Hrozně mi vadily nedotažené osudy postav. Harrymu zabijí přítelkyni? No a co. Jde se dál. A takových "drobností" je tam hodně. Děsně mě to vytáčelo. Nevím, zda mám sáhnou po další....

michaela6503
25.11.2017 4 z 5

Tak jsem se konečně dokopala k Jo Nesbo a jeho sérii o Harrym Hole. Neslyšela jsem o tom moc, nikdo z mého okolí to nečte, ale měla jsem chuť na nějakou detektivku a Jo Nesbo je poslední dobou hodně ukazovaný na stojanech v knihkupectví a podobně. Nejdřív mi dělalo trochu problém se začíst a ztrácela jsem se na začátku trochu ve svých myšlenkách a musela jsem občas přečíst stránku znova, abych se začetla, to ale trvalo jen chvíli. Následně jsem zjistila, že jsem v rychlíku, z kterého nemám šanci vystoupit, dokud to nedohltám. Sice mi trvalo asi 5 dní přečíst tenhle první díl, ale to upřímně bylo z toho důvodu, že jsem potřebovala pauzy. Především ve chvíli kdy Harry propadl na okamžik temnu, to jsem byla naštvaná, no a pak při posledních 60 stránkách jsem tak nějak potřebovala chvílemi oddych, protože toho na mě bylo po citové stránce až moc. Totálně jsem se do knihy vžila, byla jsem jako Harryho stín, neustále vedle něj a snažila se přijít na to, kdo je vrah.. Byla jsem sakra mimo! Ani omylem mě nenapadlo, že to bude právě tenhle člověk.. Fakt měla jsem typ, ale tohle mě nenapadlo. A to i vzhledem k tomu, že jsem věděla, že Nesbo má rád překvapivé závěry. Abych to ukončila, na konci knihy jsem byla smutná a naštvaná. Na jednu stranu jsem si říkala, že to je jasný, že ta poslední vražda se stane, ale tak nějak jsem doufala, že přeci jen ta poslední přežije, už jen ze zjevného důvodu a to že se objevovala v knize poměrně často. Bohužel... Dávám 4 hvězdičky, protože to bylo hodně dobrý, jen mi chvíli trvalo se začíst, a taky proto, abych mu rovnou nedala plný počet, že.. Co když má ještě daleko lepší, abych nakonec nedala i tři. :D Rozhodně doporučuji! Bylo to skvělé čtení, až ze mě sestra šílela, protože na mě nesměla ani promluvit. No rozhodně se vrhám ihned na druhý díl! :)

elima
20.11.2017 5 z 5

Přišla jsem na chuť detektivkách ze severu... Netopýr je první kniha od Nesba a rozhodně tahám z knihovny druhou v pořadí, protože mě chytla stejně jako Olsen :) Tak jdeme na to, Harry Hole :)

pedro.dolezal
16.11.2017 5 z 5

Harry Hole výborný jako vždy

Kaci90
13.11.2017 4 z 5

Prvních asi sto stran pro mě bylo doslova utrpením. Třikrát jsem knihu odložila s tím, že nebudu ztrácet čas s něčím, co mě tak ukrutně nebaví. Nicméně mi to nedalo, proč by se stal Nesbo takovým fenoménem, jestliže je to tak nečitelné? Nejsem snad jediná, koho to nebaví? A tak jsem se podívala na recenze, a k pokračování ve čtení mě přesvedčily názory lidu-že tento díl je nejslabší, že další jsou lepší... a já prostě nedokážu začít dvojkou, když vím, že někde je jednička :) Zakousla jsem se a dobře jsem udělala, kniha mě nakonec i přes dle mě zbytečné množství australských bajek a historie, zaujala, a do děje vtáhla. Upřímně, jedna z mála knih, kde jsem si absolutně nebyla jista pachatelem. Bylo to nakonec překvapivě dobré.

Pepa0216
13.11.2017 5 z 5

Moje první kniha od tohoto autora. Velice propracovný děj, zápletka až do konce. Suprově vykreslené postavy, stejně jako démon alkohol. Moc mě to bavilo, už se těším na další knihy!

Atanone
11.11.2017 3 z 5

Čtení této knihy mi připomnělo kdysi populární pořad Do-Re-Mi. Díváte se poměrně dlouho na řadu slabých výkonů,které porota odměňuje vysokým hodnocením „za tu odvahu“ a pak vás ke konci pořadu z klimbání probudí příchod někoho,kdo opravdu zpívat umí a vy si říkáte „stálo za to počkat“. Ale když pak vypnete TV a podíváte se na hodiny,řeknete si „Vážně to stálo za ten čas?“ . Docela by stačilo to závěrečné vystoupení.
Zdá se,že jediné,s čím Harry nemá problém je erekce. Sympatický mi začal být až na posledních dvou stránkách knihy - a to možná zapracoval můj vrozený spasitelský komplex.

Pardon,pane Jo,tentokrát fakt Ne. Možná někdy příště...kvůli pár věcem,kterými jste mě přece jen oslovil.

Eunike93
06.11.2017 3 z 5

Nevím s čím začít a myslím, že takhle se asi cítil i spisovatel. Alespoň to na mě tak působilo minimálně do první čtvrtiny... Ta spousta australských příběhů bohužel na čtivosti knize moc nepřidala, když uvážím, jak chaoticky ze začátku text vyzníval. Celkově ale hodnotím poněkud kladněji. Postupně se mi děj líbil víc a víc a dočetla jsem s pocitem, že musím pokračovat....

St.Evelin
31.10.2017 4 z 5

Největší zmatek je pro mě v tom, že byt je tohle první kniha ze série s Harrym, tak není první, kterou jsem s ním četla. Moc mi nesedí prostředí Austrálie. Harry je podle popisu prostě typický chlap se strništěm, který nosí šálu a je zachumlaný v límci svého kabátu. Nicméně je asi potřeba projít si všechny kapitoly a dějství.
Nakonec jsem moc ráda, že jsem knihu četla a mám ucelený pohled na děj.

Teresita
31.10.2017 4 z 5

Moc dlouho jsem se nutila si tuto knihu přečíst a až nakonec díky výzvě jsem se do toho konečně dala! A jsem za to moc ráda. Nechtělo se mi do čtení, protože jsem z této série o Harrym přečetla nejprve Sněhuláka a Levharta - kde se zmiňuje, kdo je vrahem z prvního dílu. Navíc četl tuto knihu můj taťka a říkal, že ho moc nezaujala a ještě mi nechtěně prozradil další důležitý zvrat z této knihy (ten o Holeově přítelkyni :( ). Je pravda, že první polovina knihy je poněkud zdlouhavá a nic akčního se v ní neděje, ale konec mi přišel dobrý a napínavý. Takže ji hodnotím velice kladně, i když na ostatní díla od Nesba nemá. (četla jsem ještě Lovce hlav).

JessieEx
24.10.2017 3 z 5

Nedokážu myšlenky a pocity z knihy formulovat do souvislého textu, tak chci alespoň vypsat plusy a mínusy.
- jiný Nesbo, než jak ho znám z Krve na sněhu...horší
- na můj vkus někdy až moc filosofování
- ty bajky a podobné mýtické příběhy bych vystříhala a knížka by byla o polovinu kratší
- až do poloviny jsem si nemohla zvyknout na styl jakým je kniha napsaná
- moc nemusím knihy, ve kterých hrají celkem důležitou roli drogy
- aquarium - pro mě tak děsivé prostředí, kdo mě zná ví
- prostředí - Austrálie Nesbovi nesedí, chlad který z knihy čiší se mi víc hodí k autorově rodné zemi
- syrovost
+ syrovost (ano je to plus i mínus knihy)
+ stačilo si zvyknout na styl autorova psaní a kniha se stala velmi čtivou
+ napětí
+ hlavní hrdina (až na ten chlast) - líbí se mi jak jsou Nesbovi hrdinové navenek drsnáci a uvnitř citliví sexy chlapi :)

rekon
24.10.2017 3 z 5

Od Nesba už mám přečteno asi šest knih a je vidět, že jeho první díl o Harrym se pomalu rozjíždí-kniha neurazí ale ani zas tak moc nenadchne. S každou další knihou je to pak lepší a lepší. Harryho jsem si zamilovala, už se těším na další příběh.

xindl007
21.10.2017 2 z 5

Ani mě děj příliš neoslovil. Sáhla jsem po autorovi v rámci čtenářské výzvy a asi si zase nějaký ten měsíc počká, než vyzkouším další knížku

Arsi
20.10.2017 3 z 5

Celkem pěkně zapsaná kniha, ale věřím, že další bude o chlup lepší.

hroneczek
20.10.2017 3 z 5

Jako prvního jsem od Nesba čestla Sněhuláka, který je naprosto dokonalý a Netopýra převálcoval na celé čáře. V knize Netopýr se Nesbo teprve rozkoukává, rozepisuje, ale rozhodně to není špatná kniha.

nadali
16.10.2017 4 z 5

Moje druhá kniha od tohoto autora. Je vidět, že autor a hlavní hrdina jsou ještě v rozjezdu :)

Nelíísek
15.10.2017 2 z 5

Koho skrývají noční ulice Sydney??

*MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY!

Ze začátku děj začíná jako každá detektivka, nalezení mrtvoly, vyšetřování … ale po prvních dvou kapitolách se na to nějak zapomene, první část knihy je tak strašně nezajímavá že jsem měla sto chutí knihu odložit, probíhá nějaké “vyšetřování“ aby se neřeklo a mezitím se vlastně skoro nic zajímavého neděje. Nudné vyšetřování nabralo spád až po 200 stranách knihy! A to přesněji tou brutální vraždou potom se už kniha četla sama a já se konečně začetla a začalo mě to bavit. Harry však po tom všem začal pít a mě se zdálo že opět děj začal váznout, většinou se mi hlavní postavy v knize zamlouvají ale z nějakého důvodu Harryho prostě nemám ráda a nějak zvlášť jsem si ho neoblíbila zvlášť po tom co udělal Brigittě o co jí požádal a co se potom stalo.

*ZBYTEK UŽ SPOILERY NEOBSAHUJE*

HODNOCENÍ: Možná dám tak tvrdé hodnocení, protože jsem od knihy opravdu čekala více, na to, jak jsou tyto severské detektivky známé mě kniha opravdu zklamala. Hlavní postava tedy Harry Hole, děj a vsuvky do děje které mě připadali nesmyslné mě od této série knih naprosto odradili, možná se časem k tomuto autorovi vrátím ale zatím mě tento díl nijak zvlášť neohromil. Hodnotím na 2*.

amenufus
11.10.2017 2 z 5

Po Keplerovi jsem se konečně odhodlala k Nesbovi. Jako překrm jsem si dala Lovce hlav, který nebyl úplně špatný a po nějaké chvíli mě docela chytnul. O Netopýrovi jsem už dopředu slyšela ze svého okolí poměrně negativní recenze. Ani mě bohužel nijak neuchvátil, byl dost vleklý, neustálé příběhy týkající se australské historie a osobních vzpomínek postav na okraji děje mě spíš zdržovaly. Takový ten pocit, že se nechcete od knížky odtrhnout (takhle mě rozmazlil Kepler) jsem zažila cca 50 stránek před koncem a to jen na chvíli, než nátlak na čtenáře opět mírně zeslabil. Nebylo to vysloveně zlé, ale ano, čekala jsem asi jako ostatní stěžující víc. Nicméně, z nějakého zvláštního popudu jsem si pořídila rovnou všechny knížky v sérii, pojedu tedy dál a budu se těšit na ty, které jsou prý záživnější :)