Netopierí muž
Jo Nesbø
Harry Hole série
Prvý prípad s detektívom Harrym Holem sa odohráva v Austrálii. Inšpektora vyslali na opačný koniec sveta, aby sekundoval miestnemu policajnému zboru pri objasnení vraždy nórskeho dievčaťa. Okrem toho sa má zbaviť problémov s alkoholom a dostať sa z psychických ťažkostí. Pri autonehode totiž jeho vinou zomrel kolega. Harry Hole však nevie sekundovať. Preberá iniciatívu, len čo zistí, že nejde o jedinú vraždu, ale že má dočinenia s masovým vrahom. Postupne preniká do prostredia drogových dílerov, prostitútok, cirkusantov a boxerov. Čas sa kráti a netopier – symbol smrti aborigénov – rozprestiera krídla nad ďalšími obeťami.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2014 , Ikar (SK)Originální název:
Flaggermusmannen, 1997
Těšila jsem se, až se dostanu k tomuto autorovi, který je v současnosti asi nej slavnější, nejprodávanější, nej oceňovanější... Příběh se vyvíjel jako normální detektivka, žádné zvláštnosti ani krev (moc) nestříkala, což jsem byla ráda. Tak jsem si říkala, čím to je, že ho lidé tak čtou, pak mi došlo, že je to prostě to, že je to normálně dobrý spisovatel, který prostě umí psát, umí psychologii, vtáhnout do děje, vymyslet zajímavou záhadu. Ještě mi zní hlas Hynka Čermáka v uších, který skvěle namluvil audioknihu, má spoustu poloh a perfektně zvládl všechny alkoholové a jiné rauše. Nejsem z toho v extázi, ale plný počet dám i díky audiu.
Od tohoto autora byla toto první kniha , kterou jsem četla a shodou okolností i jeho prvotina. Musela jsem si zprvu zvyknout na jeho styl psaní. Ale to byla jen otázka chvíle. Je čtivý a knihu jsem nakonec přečetla jedním dechem. Doporučuji.
Dobrá detektivka. Nesbův styl psaní se mi libí. Kniha je velmi čtivá, autor opět nezklamal, ale po přečtení Sněhuláka, jsem od Netopýra čekala víc.....Spousta příliš zdlouhavých pasáží a Harry je ještě v "plenkách" oproti ostatním knihám série....Za mně pouze 3 *
Prvních 150 stran jsem byla zklamaná. S detektivkou to nemělo skoro nic společného. Párkrát jsem si i říkala, jestli toto napsal ten Jo Nesbo, o kterém se tak často mluví. Přesto se to číst dalo a to mě pohánělo dál. Naštěstí to poté začalo být lepší a lepší a nebýt toho začátku, byla by to dobrá detektivka.
Přečetla jsem snad jako x-tou knihu s HH a můžu tak říci, že ty následující jsou trošku dále. Nicméně jsem fanda HH, tak bylo pro mě zajímavé sledovat, jak to začalo :-) A když si promítám, co všechno potkalo hlavního hrdinu za tragédie jenom do konce tohoto dílu a přidám všechny ty další, tak se divím, že má i chvíle, kdy nelije...
První kniha, kterou jsem od autora četla. Nebyla nejhorší, ale rozhodně ani nejlepší. Z počátku jsem se nudila. Pak se příběh konečně rozjel a já ho musela dočíst. Možná bych ubrala ty vsuvky legend. Zbytečně odtahovaly od příběhu. Zas musím přiznat, že postava Harryho mě uchvátila.
Za mě asi to nejlepší co jsem četla! fak jsem si to naprosto užila a jako vždycky mě autor totálně převezl takže jsem vůbec netušila jak to dopadne.
Na téhle knize oceňuji hned několik věci.
Autor nám tu nabídne několik kulturních a náboženských pohledů na svět Austrálie a zároveň pár malých příběhů v pozadí toho velkého.
Já jsem si tento případ Harryho opravdu užila na maximum a vřele doporučuji i ve formě mluveného slova.
Za mě naprostá pecka!
Čekala jsem něco lepšího, na to jaké to má ohlasy. A to nejsem nějaký velký čtenář detektivek, takže zase tolik těch knih na srovnání nemám. Ale i tak vím, že jsem četla mnohem lepší detektivky. Prostitutky, drogy, pasáci do toho klauni a gayové. Pro mě hodně divná kombinace, která mi úplně neseděla. Ačkoliv je to smutné, tak jsem se spíše těšila na vsuvky okolo románku s barmankou, než na případ samotný. Neustálé věty v angličtině, ačkoliv anglicky umím, mě akorát rušily. Původní text chápu v knihách, nebo filmech, kde má být vidět nedorozumění, kvůli jinému jazyku, nebo něco, co si špitají v rodném jazyce schválně, aby jim druhý nerozuměl. Ale jestli je v Austrálii úřední jazyk angličtina, kterou s nimi po celou dobu musel Harry mluvit, tak anglické vsuvky nechápu. Jinak kniha samotná neurazila, ani nenadchla. Chvílemi jsem se nudila, ale četlo se to docela rychle.
Nepřečetla jsem, vůbec mi kniha nezaujala.Myslela jsem, jak jsem si v knihovně dobře nevybrala, prý je to žádaný spisovatel, ale nepřečetla jsem ani 100 stránek. Nějak jsem se v tom strácela. Ani děj nezaujmul. Myslím, že už se k tomuto spisovateli hned tak nevrátím :-(
Má první kniha od Nesba. Docela mě dostal způsob vyprávění a vtípky autora mě dokázaly pobavit. Ani to že se to neodehrává na severu mi nevadilo.
Vadilo mi ale, že se dal tak strašně snadno poznat pachatel. Mám pocit že si z nás autor dělá srandu.
Spoiler.
Ta legenda o černém hadovi byl totální přestřel a já se svým asociativním myšlením měl před očima poplivané hroby od Viana...
Ale jinak to bylo celkem zábavné.
První díl z legendární série je celkem napínavý, akorát je zde hodně "vsuvek" o představování hlavního hrdiny. Nicméně je to pěkně napsaný příběh. Jakmile vás děj pohltí, tak přestáváte vnímat čas a přesouváte se do autrálie :-)
Začátek této knihy byl pro mne naprosto nesnesitelný, zdlouhavý, nudný a šedý. Jakmile jsem se ale prokousala do části MOORA, konečně se začalo něco dít! Pro mne je to první kniha od Nesba a hned jedu koupit Švábi! Jinak to prostě nevidím..
Dávám 4 hvězdy, jelikož se jedná o jeho první knihu, kde bylo představení Harryho, pořád se někam jezdilo-poznali jsme Austrálii a tak nějakých sto stran jsem skoro zapomínala, že se jedná o detektivku.
Doporučuji, ale musíte překousat začátek, to byl pro mne děs..
Už dříve jsem přečetla pár krimi románů... Ale tento, respektive styl psaní autora mě naprosto odzbrojil. Nejprve ke knize, po lehce utahaném začátku, kdy jsem se nemohla začíst, přišel neskutečný rozjezd a závěr knihy absolutně nečekaný a překvapivý. Harry Hole, hlavní postava, opět jedno velké překvapení, vždy jsem si tipovala jak se zachová, ale autor z Harryho rozhodně žádného slušňáka neudělal a možná proto, mi to celé přišlo bravurní...tím jak to bylo nepředvídatelné. Rozhodně budu pokračovat ve čtení navazujících knih s Harry Holem. Už teď se stal Jo Nesbo mým oblíbeným.
Jelikož jsem jako první přečetla poslední díl (Žízeň), byla jsem z knihy trochu zklamaná. I tak ale myslím, že je to dobrá kniha, napínavá až do konce, rozuzlení nečekané. Hold příště budu muset začínat prvním dílem :-D
Je to moje první kniha od tohoto autora a určitě v této sérii budu pokračovat. Jen ten začátek byl takový trošku roztahaný. Ovšem nakonec to dalo celé smysl, proč se táhl ten příběh tím, čím se táhl :)
Typický první díl série - autor se zahřívá, seznamuje nás se stylem, postavami atd. a to mu i jde, příběh je napínavý a postava Harryho zajímavá a sympatická, ale...nevtáhl mě děj - nezajímala jsem se, jak to dopadne nebo jestli se vražda vyřeší.
Nicméně knihu bych obecně doporučila všem, co si chtějí přečíst kompletní sérii od kvalitního autora, což Nesbo skutečně je a navíc je přivítá v atraktivním prostředí Austrálie.
Tak první případ HH tedy nic moc ... Mě tedy přišlo, že se na těch 400 stránkách řešil případ tak jako v pozadí, než že by to bylo hlavní téma. Každopádně mě to nebavilo - nemám ani sílu vypisovat, co všechno mi vadilo a nelíbilo se mi, prostě 3*, víc ne. Co jsem tak slyšela nebo četla, některé knihy jsou od autora skvělé, takže si přečtu asi jen ty, nechci autora úplně zavrhnout.
První případ Harryho Holea je hodně zaměřen právě na hlavního hrdinu. Autor nám poodhaluje jeho osobnost, kořeny jeho pijanství, toho, jak moc je policistou tělem i duší. Ukázal ho jako vynikajícího vyšetřovatele i jako lidsky přitažlivý typ. To, co mu ovšem hned od počátku naložil, je těžko k udýchání. Je jasné, že vznikla velmi silná postava, proč se stala nakonec legendou žánru, musí prokázat další díly.
Z pohledu žánru ovšem tahle detektivka nepatří k vrcholům. Ve složitém, zdánlivě bezvýchodném případu nachází stopu cizinec, který přijel na pár dní. A právě fakt, že vyšetřování je dlouho na bodu mrazu a posunout je dokáže někdo zcela mimo kontext, působí nedůvěryhodně. A byť se v závěru právě tato okolnost relativně uspokojivě vysvětlí (zdá se ovšem, že se až příliš mnoho lidí muselo spoléhat na příliš mnoho náhod), určitý pocit nedotaženosti zůstává.
Psychologicky je to jiná káva. Temný, smutný příběh plný bolesti mě vtáhnul jako australská legenda o netopýrovi.
Co mě baví už v prvním díle, je autorovo hláškování. Ne snad přímo v dialozích, ale v samotném textu románu. V tom a v citu pro až filmový střih Nesba poznáváme od začátku.
Celkově mám po dočtení pocit, že jsem možná nečetla nejlepší detektivku, ale zato vynikající román s detektivním přesahem. 90 %
Knižku jsem poslouchala na CD a současně i četla - (výhoda knihovny) a obojí se mi líbilo. Hynek Čermák je skvělý a čte hodně knih od tohoto autora. U počátku mě mátla jména, ale ke konci jsem se nemohla odtrhnout. Co si víc přát, jen na lodi Holandskými kanály, pozorovat krajinu a z učí poslouchat Harryho Hola......