Harry Potter a Dary smrti
J. K. Rowling (p)
Harry Potter série
Harry čaká na Privátnej ceste. Fénixov rád prichádza, aby ho čo najbezpečnejšie presunul preč od Voldemorta a jeho pomocníkov. Ale čo bude Harry robiť potom? Ako má splniť dôležitú a zdanlivo nemožnú úlohu, ktorú mu zanechal profesor Dumbledore? Okrem nich však musí čeliť pokušeniu, ktoré prenasledovalo čarodejníkov po niekoľko generácií. Dá sa zlákať túžbou po Daroch Smrti?... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2015 , Ikar (SK)Originální název:
Harry Potter and the Deathly Hallows, 2007
Jsem velice zklamaná z toho, že jsem nejdříve viděla všechny filmy a až potom četla knihy. Když jsem viděla filmy, byla jsem z nich unešená... Když jsem ale potom začínala číst knihy, vůbec jsem nechápala, jak se mi mohl film líbit... Kniha je prostě kniha a krásný příběh Harryho a jeho přátel to opět dosvědčuje :)
Můj nejoblíbenější díl z celé serie. Přiznávám, že některé pasáže byly tak dlouhé, že jsem je přeskočila. Nejlepší moment celé knihy, byl asi těsně před tím, než Harry Voldemorta zabil. Tuhle část jsem si přečetla 2X za sebou. O to víc mně sklamalo, jak byla odfláknutá ve filmu.
Moc krásná kniha! Vypůjčila jsem si ji od kamarádky a skoro jsem se od ní nemohla odtrhnout! Podle kamarádek jsem úplná knihomolka! :-) Právě jí tedy čtu a zatím se mi moc líbí! Můj nej. hrdina/ka je Hermiona Grangerová! :-)
Celá serie je mou srdeční záležitostí a u tohoto zakončení jsem si nemohl pomoct ale přelouskal jsem ho asi 10krát a za mě 100%.Dokonalé zakončení,Geniálně vymyšlený fansysy svět.Aneb v jednoduchosti je síla.
Ja proste MILUJEM Harryho Pottera! Od hlavy až po päty - viď. od prvého až po posledný diel. Som proste večné decko :) a Rowlingová je génius a môj poloboh! Ako ona má veci premyslené :P
Poslední díl celé ságy pro mě byl velkým zklamáním. První půlka je téměř nečitelná - neustálé neuvěřitelně otravné dohady ublíženého Harryho spolu s Ronem a Hermionou mi lezly krkem do té míry, že už mě snad ani nepotěšili jejich další, společné objevy. Zhruba v polovině se vše naštěstí celkem zlomí a namísto vztahů se začne vytrvale řešit, jak porazit Voldemorta. Dobrý dojem z podařené druhé poloviny mi ale zkazila závěrečná kapitola po devatenácti letech, která pro mě znamenala jeden obrovský wtf moment.
3 477 Harry stran za mnou. Bohužel necítím to nadšení, jaké cítí dámy zde. Asi je to tím, že nejsem dáma. Pro mě nudné, dlouhé, ženské. V současné době se pohybuji ve velmi mužském prostředí, což velmi zkratuje ženský slovník, ženský děj a ženské myšlení postav. Je mi líto. Ale přesto. Skládám hlubokou úctu paní Rowlingové, jaký vytvořila krásný a barvitý svět, plný docela zajímavých postav. Pro mě naprostá jednička prof. Snape, za ním chytrá Hermiona a zvláštní až prapodivně složitý Brumbál. Harry je homosexuál, ale to se ukázalo až v osmém díle. Ale přesto přezevšechno - krásná série madam Joanne Kathleen.
4,5 *.
Nečekala jsem, že se mi celá potterovská sága tak vpije pod kůži. Jako celek hodnotím plným počtem hvězd, především za neuvěřitelně kouzelný (pun intended) svět, zamilováníhodné postavy a úžasné myšlenky. Jediné, co bych autorce vytkla, jsou mnohdy přemrštěné, či naopak nedomyšlené souboje, ale to je jen drobná vada na jinak kolosální kráse (a to je mi, hergot, už pětadvacet... na pořádný fangirling ale není nikdy pozdě, že?). :)
EDIT: Dovolím si nesouhlasit s některými zdejšími komentáři, že Rowlingová jen vykrádá, a srovnáními s Tolkienem apod. Knihy o Harrym rozhodně nejsou klasickou fantasy ságou tolkienovského ražení, osobně jsem tedy nic podobného nečetla. Největší kouzlo (zas se mi to povedlo :)) příběhů z Bradavic spatřuji v tom, že odehrávají v našem světě a víceméně v naší době. A pokud Rowling skutečně někoho vykrádá, poprosím o zaslání seznamu příslušných děl, mohla by se mi líbit. :D
Jela jsem vsechny dily v rade, neprokladala jsem to jinyma knihama a ted uz je konec... Ja chci jeste :-D Naprosto skvele, filmy s knihama nemaji nic moc spolecneho a tak i presto, ze jsem je videla, jsem se nenudila! Naopak... Urcite si to dam jednou znovu :-)
Naprosto skvělé ukončení série, ani se mi nechce věřit, že už je konec. Určitě se k Harrymu za nějakou dobu zase ráda vrátím :)
Nebudu komentovat kazdy dil zvlast...uzavru to tady...malo kdy se povede ze by byla serie knizek tak dobre pribehove provazana a skvela...tato serie je legendarni a vyrustal sem u ni...7 dilu Harryho Pottera nema chybu...kdo necetl o hodne prisel a obzvlast v dospivani...kazda ze sedmi knih ma u me zaslouzene plny pocet ! ...a priznavam...fandil sem Voldemortovi !
Jedna z mých nejoblíbenějších knížek... první část je úžasně zpracovaná, svatba - hodně štěstí, i když víte, že se blíži katastrofa - stanování - cítíte velkou beznaděj, nevidíte východisko. Vloupání ke Gringotovým a boj o Bradavice měly šťávu a vůbec nevadilo, že je to roztažené na padesát stran, protože to bylo tak svěží a čtivé, že sem to dala jedním dechem... a na závěr závěr :) ten byl tedy největším zklamáním, protože jsem od toho čekala mnohem, mnohem více. Bohužel to vypadá, jako by to autorka chtěla mít co nejrychleji dopsané.
Celou sérii knih příběhu Harryho Pottera jsem si naprosto zamilovala! Všechny díly mě okamžitě vtáhly do děje a snadno se četly. Neuvěřitelně skvělé knížky :-)
Spoiler: Ta pasáž na konci, kdy je Harry dospělý, tak ta je úžasná! :-) Jsem hrozně ráda že to dopadlo tak jak to dopadlo! :-)
Díl je skvělý jako vždycky, ale ne můj nejoblíbenější. To hledání viteálů je sice zajímavé, ale trochu zdlouhavé...
Opět jsem se nechala zatáhnout do kouzelnického světa Harryho Potter a vůbec toho nelituji. Pouze ten epilog si autorka mohla odpustit...
Nejlepší kniha ze všech Potterů! Byla napínavá od začátku do konce. Štvalo mě když je Ron na chvíli opustil. Ale něco takového tam být musí. Když sem byla za polovinou této knihy pořád jsem si říkala že mě zajímá jak to dopadne ale zároveň jsem to vůbec nechtěla dočíst. Když jsem jí přece jen dočetla byla jsem smutná že už není víc Potterů. Určitě se k této sérii budu vždy ráda vracet! Stojí to za přečtení od začátku do konce! Dokonalost sama, určitě moc doporučuji! Harry Potter byl je a určitě i bude vždy kniha mého srdce!
Asi nejlepší kniha ze všech HP. Kniha mě bavila, hezky se čte, ale epilog mě zklamal, zdál se mi moc nepropracovaný, jako by to chtěla autorka všechno rychle ukončit.
zlo přátelství kouzla Harry Potter zfilmováno čarodějové nebezpečí dobrodružství černá magie pro dospívající mládež (young adult)Autorovy další knížky
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |