Harry Potter a Fénixův řád

Harry Potter a Fénixův řád
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371742/bmid_harry-potter-a-fenixuv-rad-IJG-371742.jpeg 5 12964 12964

Harry Potter série

„Sdílíte s Pánem zla jeho myšlenky a pocity. Podle ředitele není vhodné, aby tomu tak bylo i nadále. Chce, abych vás naučil, jak před Pánem zla svou mysl uzavřít.“ V Bradavicích nastaly temné časy. Po útoku mozkomorů na bratrance Dudleyho je Harrymu jasné, že se Voldemort nezastaví před ničím, aby ho našel. Mnoho lidí návrat Pána zla popírá, ale Harry není sám – na Grimmauldově náměstí se schází tajný řád, který má za cíl bojovat proti silám zla. Harry se musí pod vedením profesora Snapea naučit, jak se bránit proti Voldemortovým krutým útokům na jeho mysl. Ty jsou však den ode dne silnější a Harrymu dochází čas…... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Pottermore

Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2003

Pejuška
26.01.2020 3 z 5

Konečně pátý díl pokořen, pro mě zatím nejhorší. Kniha mi vůbec neutíkala, ani nějak nezaujala. Bez ní by to nešlo, protože tu bylo vysvětleno spoustu věcí, třeba vše o Fénixově řádu a o rodině Siriuse, ale zdlouhavý. Osobně mě nejvíce bavil konec, kdy bojovaly se Smrtijedy, kteří se pokoušely ukrást věštbu.
Jen malý poznatek, film se od tohoto dílu hodně liší.
Nicméně, zdárně jsem se tímto dílem prokousala a směle se vrhám do dalšího :)

Marekh
26.01.2020 5 z 5

Pátý díl Harryho Pottera jsem četl úplně poprvé. V tomto díle se dozvíme, kdo tvoří FÉNIXŮV ŘÁD a jaký je jeho účel, seznámíme se s novou profesorkou obrany proti černé magii Dolores Umbridgeovou, kterou jsem neměl rád, seznámíme se s domácím skřítkem Kráturou, seznámíme se s prostředím ministerstva kouzel a kouzelnickou nemocnicí.. Harry Potter se učí novým kouzelnickým dovednostem, na popud svých kamarádů se ujímá vedení určité skupiny.. Rozesmála mě počáteční kapitola, kdy Harry Potter vysvětluje svému strýci, kdo jsou MOZKOMOROVÉ a strýc Vernon to stále nemůže pochopit, komolí názvy Mozkomorů.. 

Pár slov k technické stránce knihy. Bohužel v tomto dílu jsem nalezl docela dost pravopisných chyb v tom smyslu, že dvě slova byla spojena dohromady, nebyla oddělena mezerníkem. Určitě by se to nemělo stávat v knihách, které jsou určeny zejména pro dětské publikum. Práce korektura nebyla odvedena dobře, což je drobné mínus této knihy. Kniha se také oproti jiným dílům vyznačuje menším fontem písma. Nakladatel zvolil patrně menší font písma z důvodu, poněvadž kniha je hodně obsáhlá, a pokud by ponechal velikost písma jako u ostatních dílů, tak by se kniha rozrostla o další desítky stran, ale myslím si, že čtenářům by to nevadilo. Určitě bych přivítal, pokud by bylo větší písmo, protože by se kniha lépe četla.

KnihomolkaKatka
25.01.2020 4 z 5

Tento díl se mi líbil o trošku víc, než HP a Ohnivý pohár. V Poháru mi přišlo, že se Rowlingová až moc zabývala famprpálem, který bych sice jako fanoušek HP chtěla hrát, ale že bych byla na nějaké zdlouhavé popisy tohoto kouzelnického sportu, to ne.
Fénixův řád navazuje na konec Ohnivého poháru. Mimo běžných kouzel, souboje dobra se zlem, se zde dočkáme i jisté romantiky. Ta se mi líbila a dotyčné dvojici jsem to strašně přála. Je zde i zajímavý vývoj ohledně Hagrida. Kapitola s názvem Hagridův příběh mě nadchla asi nejvíce z celé knížky.
Profesorka Umbrigová je strašná. Osobně jsem měla sto chutí zakroutit jí krkem.Doporučuju a dávám 4, 5 *.

luci14
21.01.2020

Za mě jeden z nejlepších dílů HP po 4. který mi přišel kapánek zdlouhavý. KAždopádně mam rada vesny díly Harryho Pottera. :D

.... ne počkat já je miluju

bara-z5649
07.01.2020 5 z 5

Harry Potter prostě... ale Sirius...????????

Šárka88
28.12.2019 5 z 5

Krásně povedené čtení

halfbloodgirl
25.12.2019 5 z 5

LÁSKA♥

azazel1
19.12.2019 5 z 5

I přes fakt, že jsem už mnoho let mimo cílovou skupinu, jsem si čtení opět užil. Tentokrát po změnu v angličtině abych si ji trochu oprášil. Pro ty co by si chtěli knihu přečíst v originále a poslechem trénovat výslovnost mám níže uvedený link, na kterém sama autorka knihu pro posluchače přečetla.

PetrCepek
13.12.2019 2 z 5

Za mne nejslabší díl HP, ale moc pěkně zfilmovaný.

annasglamour034
18.11.2019 5 z 5

Nečekala jsem, že si sérii Harryho tak oblíbím v knižní verzi a jak se začíná rozcházet s filmem. Knihu jsem sice četla déle (především z důvodu, že nejde číst furt ten stejný příběh), ale zároveň jsem potřebovala tento díl už více vstřebávat (je tam mnohem víc informací, co je jiných než ve filmu). Přesto jsem si knihu užila a upřímně bych doporučila dále i když už nejste dítě :)

jirka9453
14.11.2019 5 z 5

Pátý Harry je prvním dílem, který plně ukazuje, jak temné časy nastaly pro čarodějný svět. Ano, mnoho z toho, co tady řekli v komentáři jiní, jsem taky vnímal - a jsou věci, které bych v knize omezil. Přesto je Fénixův řád perfektní četbou a dokonalým dílkem do mozaiky celé série. Určitě jen a jen doporučuji.

katerina3223
12.11.2019 5 z 5

Co dodat harry potter je harry potter

mahdal
10.11.2019 3 z 5

Dal bych 3,5 hvězdy, ale bohužel to nejde. Kniha byla zajímavým pojítkem mezi předchozími událostmi v notoricky známém příběhu od Rowlingové. Bohužel mi některé pasáže přišly zbytečně vleklé a nudné. Autorka se měla více zaměřit na logickou linku, která by propojovala předchozí díly a na kterou by mohla v dalších dílech navázat. Věštbu, se kterou poté pracuje především v posledním díle (alespoň v tom filmovém), mohla více zaniteresovat a pracovat s ní. Zde se jen bohužel o ní zmínila. Velmi smutná je i pasáž o úmrtí Harryho jediné čarodějném příbuzenstvu.
Stojí za přečetní.

DominaCZ
08.11.2019 3 z 5

(SPOILER) Obsahuje SPOILER
Příliš mnoho politiky, smrti, ministerstva a Umbridgeové.
Opravdu nechápu, jak by mohla Tonksová, ta která všechno převrací, ničí, zakopne o každej kus nábytku (ne není ta její dychtivost a to jak se furt válí po zemi cute, fakt ne) a neumí ani základy, dělat bystrozora-elitní zaměstnání.

A jen trochu rýpan: kdysi Voldy v podobě vzpomínky Toma R. "nevěděl", že H. přežil díky smrti jeho matky.
V prvním díle se divil, že Fenix ho léčil pomocí slz.
Teď zas nevěděl, že věštby na odboru záhad nejsou pravé-tak je blbej nebo co??? Nejmocnější muž světa a neví základy??? A jen tak mezi námi - když to zkoušela Bella pomocí accio věštba- tak on si ji z té police takhle nemohl sám přivolat? Je na ní i jeho jméno, měl by na ni tedy smět sáhnout i on sám přece, když to může i kdokoliv jiný...

A jen věcná-když se tu dovídáme o domě Blacka, proč se do něj neuchýlil, když byl na útěku a žil místo toho v jeskyni?

Trochu jsem nepochopila, proč byl prefekt právě Ron, když prefekti by měli alespoň v něčem vynikat a jít tím pádem v čemsi příkladem, což jaksi Ron jak víme v ničem příkladem nejde.
V "reálu" by jím být prostě nemohl, proto mě to docela rozsekalo.
To, že je Pottrouš tak navztekanej a uječenej mě štve, ale zas chápejme - mísí se v něm vztek Pána.

Siriusova death ve mně nezanechala v knize nic - ve filmu byla citovější - ale tady v knize je prostě jen jakási součást děje, ale nic k němu ani ve filmu necejtim, víc tíhnu od první chvíle k Lupinoj, takže jeho propad do obloučku prostě nebylo vůbec nic.

Spíš mě děsně bolelo ... uhm co to jen bylo ... jo, ta scéna když potkali u sv. Munga Nevilla a jeho babičku a jeho máma, zešílená kletbou cruciatus, mu dávala prázdnej obal od žvejkaček a on si ho schovával jako vzpomínku do kapsy... tyvago i teď mě to bere. Kdepak vychrtlej, věčně nas*anej zbohatlickej nerozumnej Sirius .... skutečná ztráta byli Nevillovi rodiče, kteří umřeli kvůli boji za dobro v Potterovským okruhu. Kým? Rukou rodiny Blacků-Bellatrix. A kruh se nám uzavřel ...být Harrym, brala bych to jako doživotní, byť trochu jasněže neopodstatněnou, ale přesto reálnou výčitku.
Pokud někdy v tý knize celé byl dojemnej moment, bylo to tohle.

Celá knížka? Vztek, puboš hádky.
Jo, a Cho?
Z tý se nám tu stala pěkná pi*da. (pardon.)
Ve filmu miloučká zlomená pozůstalá, tady pěkná poběhlice...kluka jí přinese mrtvýho, ale o dva měsíce později ho už ona očumuje, okolo vánoc ocucává, pak na něj bezdůvodně vříská jako k*áva ... Tady ji nesnáším.

Krátura? super hnusák. Hermionina víra v jeho dobro a svobodu skřetů opět trapná, proberte ji už někdo konečně.

Trochu mě už vytáčí, jak je tu Molly věčně nas*aná a všem pořád rozkazuje. Pasovala se na matku všech a nikomu to neprospívá.

Jak dvojčata zběhla ze školy? Prý stylové, za mě spíš trapné. Měli to za pár, už to mohli vydržet. Ve filmu jsou opět duo twins dobří řízci, tady jsou to riskantní otravní idioti, kterým bych furt dávala tresty, hlavně z postu prefekta.

A vždycky mě neskutečně vytočí, když bojují v závěru, Smrtijedovi se mění a smršťuje hlava a nikdo na něj už nesmí útočit, protože Hermiona všem brání a ječí PŘECE NEUBLÍŽÍŠ DÍTĚTI!
Do háje je je.lá?? Furt je to Smrtijed!!

Takže tak no.

Barik05
05.11.2019 5 z 5

Dokonalost, nemám slov. Jediné, co mě trochu vadilo byly Harryho pubertální výlevy, těch nemuselo být tolik. Jinak já to zbožňuju ❤️

Garfi
29.10.2019 4 z 5

Mám sérii Harryho Pottera ráda jako celek, přesto mě tento díl až tolik neoslovil. Tradičně výborně jsou popsané kapitoly, v nichž se děj odehrává mimo Bradavice (čištění domu Blackových, nemocnice svatého Munga, nebo finální souboj na Ministerstvu kouzel. Oproti tomu věčné hádky s Umbridgeovou mě moc nebavily. Harry je v tomto díle také poněkud navtekaný a nepříjemný puberťák.

marie5910
18.10.2019 5 z 5

Skvělý díl, zatím nejlepší co jsem četla !

eliska2126
09.10.2019 5 z 5

Další skvělý příběh o Harry Potterovi. Další příběh plný napětí a magie. Musím ale přiznat, že mám radši jiné díly. Knížky natolik předčí filmy, to už mě ani nepřekvapuje. Je škoda, že tam tolik věcí chybí. Ocenila jsem další náhled do minulosti Tichošlápka, Dvanácteráka, Náměsíčníka, Červíčka a Lily. Po přečtení téhle knížky nesnáším Umbridgeovou snad ještě víc. Trošku mě vytáčel Harry, jak se furt cítil ublíženě a jak jsou všichni proti němu a tak, no.

Daxania
05.10.2019 2 z 5

Uf uf uf, tak tohle byl pro mě porod. Všechny filmy jsem viděla dřív, než jsem četla knížky a zatím mě všechny knížky dostaly. Neuvěřitelně mě bavily a během chvilky jsem je měla přečtené. HP 5 mi i jako film přijde neuvěřitelně nudný, nic se tam neděje, v podstatě celý děj o ničem, jediné co mě ve filmu zaujalo je nitrobrana a dejme tomu když se všem (většině?) členům BA podaří vyčarovat patrona, to je pěkný pohled, ale to je fakt jen pár minut v několika hodinovém filmu...
U knížky jsem čekala, že mě bude bavit, že v ní bude spousta informací navíc, spousta děje navíc... No... Scény navíc tam sice byly (úklid baráku na X kapitol apod) ale stejně o ničem, jako zbytek knihy a vlastně i filmu...
Tohle byl fakt díl, který mě bavil nejméně a je krásným důkazem toho, že i 800 stránková kniha může být celá o ničem, proto mi taky její přečtení trvalo skoro rok...
Dvě hvězdičky za super styl psaní, ten mě pořád baví (I když za to díky především Medkovi) a za těch pramálo informací, co tady byly na rozdíl od filmu.
SPOILER K TOMUHLE I K DALŠÍM DVĚMA DÍLŮM .
Nejsem si jistá, jestli mi přijde víc směšné, nebo trapné způsob, jak Rowlingová řeší úmrtí. Měla jsem za to, že Siriusova smrt je ve filmu odfláknutá, ale v knize vlastně není o moc lepší. To samé Brumbál (6. díl čtu teprve teď, takže momentálně soudím pouze z filmu) jedna z hlavních postav, ředitel celé školy umře - ještě navíc takovým způsobem a je tomu věnováno kolik...? 3 minuty? 5 minut max?... Ale umře otravný skřítek a Harry tam hrabe do písku div ne vlastníma rukama hrobeček? :D :D To jako vážně? Možná jsem předem skeptická, knížky překvapí a nakonec tam bude více prostoru, ale zrovna u toho Siriuse mě to mrzí - jako postavu ve filmu jsem ho absolutně neřešila, byl to pro mě nějaká vedlejší postava, ne až tak důležitá a bylo mi vlastně úplně fuk, co s ním bude... Je pravda že v knize jsem k němu měla trošku hlubší vztah a myslím, že by si zasloužil víc, než v jedné větě "Hahaha, takhle ty míříš? Umíš to líp!" A v druhé větě zmínku o tom, že jej paprsek zasáhne do hrudi a on spadne do oblouku... Nevím no.
KONEC SPOILERŮ

DK197
04.10.2019 5 z 5

V době, kdy kniha vyšla, mi bylo 11. Moje tehdejší hodnocení mi utkvělo někde kolem dvou hvězdiček. Proč? Protože pátý díl je jiný, než ty předchozí. V těch předchozích je jasně daná záhada, cíl po kterém hrdinové pátrají. Tady nic takového není a celé to tak nějak volně plyne. Záhada tajemných dveří a snů prostě pro holčičku nebyla dost super po tak nadupaných předcházejících částech. S tím souvisí i jakási rozvleklost, kterou utvrzuje i počet stran. Já pořád čekala akci a ono kecání o tom, jak uklízí barák a jdou do nemocnice... A k dovršení všeho se objevuje praštěné politikaření a strachy pana ministra, které nabourávají fantasy mustr pro děti. Uf... Výsledek? Pátý díl HP už není pro děti, protože...

Rozvleklé to je, ale obzvlášť nyní, ve chvíli, kdy další díl už nehrozí, si právě to užíváte. Každou kouzelnou drobnost. Ať je to návštěva nemocnice, úklid sídla Blacků a cokoli dalšího, co sice neposouvá děj a skládá komplexnější svět Harryho Pottera. Takže vám ani najednou nechybí dynamičtější zápletka. A politikaření? Není super, že to do toho dokázala dostat? Vytvořit svět se vším všudy?

Já si to užila. A došlo mi kolik věcí z ní jsem zapomněla. A ty milé hlody... znovu pobavily. :-) Opět navíc prohlašuji, že film je naprostá okleštěná katastrofa. A to hlavně proto, že je škoda, kolik toho ve filmu není...

Pětka HP - jiná, svá, dobrá.