Harry Potter a Fénixův řád
J. K. Rowling (p)
Harry Potter série
Do Bradavic přišly temné časy. Po útoku mozkomorů na bratrance Dudleyho Harry ví, že Voldemort udělá cokoli, jen aby ho našel. Mnozí jeho návrat popírají, ale Harry přesto není sám: na Grimmauldově náměstí se schází tajný řád, který chce bojovat proti temným silám. Harry se musí od profesora Snapea naučit, jak se chránit před Voldemortovými útoky na jeho duši. Jenže Pán zla je den ode dne silnější a Harrymu dochází čas…... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2016 , Albatros (ČR)Originální název:
Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2003
Zajímavá kniha.Čím více se blíží ke konci,tím více se mi líbí.Ani mi nevadí ta tloušťka.
I když mám Harryho Pottera ráda, musím říci, že jsem měla velký problém tuto knihu dočíst. Tahle se táhla skoro od začátku do konce.
Já mám celkově radši Harryho až od čtvrtého dílu a ten pátý se mi četl fajnově. Jen jsem chvílema měla pocit, že kdyby stál Harry vedle mě, tak mu s čistým svědomím občas lisknu. hold mě vytáčelo jeho chování, což je na druhou stranu chvála pro J.K.R., že zvládla tak skvěle zachytit na nervy lezoucího puberťáka.
Jajajaj... kdyby těch 800 stran bylo zajímavých, jednalo by se o skvělého nástupce skvělých dvou dílů předešlých. Fénixův řád je ovšem zajímavý jen v první půlce a to především díky štábu Fénixova řádu, a pak to jde hodně rychle do.... z kopce. A přitom Umbridgeová je perfektní, zejména ve filmu. Dočteno se zaťatými zuby, aniž bych vlastně moc chápala, co čtu.
Pro mě jeden z nejlepších dílů celé série. Závěr byl výborný a bitva ještě lepší. Jediné, co mi hodně vadilo, byla smrt jedné z postav. Byla to moje oblíbená postava a chápu, že se to Rowlingové hodilo do děje, ale nikdy jí to neodpustim, a to i když vezmu v potaz úmrtí v poslední díle.
Potter pořád ukřivděnej.... Doufám, že nebude i ve zbývajících dílech. A opět zbytečně dlouhé. Ale závěr měl grády
Dolores Umbridgeová, dokonalá megamrcha! Typická megera, která dokáže týrat děti s úsměvem na rtech a velmi rafinovaně (Harryho psaný trest byl opravdu rafinovaně vymyšlen). Jinak Fénixův řád se mi líbil stejně jako ostatní díly, do popředí se dostal i dosud nešikovný Neville, navíc jsme se trochu dozvěděli i o Nevillových rodičích, to bylo hodně emotivní.
Můj nejoblíbenější díl, kde se v studentech zrodí touho po rebélii a nenechat Umbridge utiskovat.
V pátém pokračování definitivně končí Harryho dětství a i kniha je dospělejší. Na to, že má 800 stránek, se to četlo dobře, stejně dobře jako ostatní díly. Ano, je to dobré, ale mezi Pottermaniaky nepatřím a smrt S. jsem ani moc neprožíval.
Fénixův řád mám ráda a ještě si živě vzpomínám, jak jsme všichni potternadšenci ve třídě čekali až bude od pana Medka přeložen a my ho mohli konečně přečíst. Bylo to nekonečné.
To jak dopadl S., mě, v té době, dostalo stejně jako Harryho. Pořád jsem čekala, že se nakonec objeví zpět na scéně...potom to ale Lupin vyloučil a já jsem zírala nevěřícně na stránku jako Harry na Lupina.
Konečně se ukázalo, že i Harry je jen člověk a může se i splést a něco podělat. Není tak skvělý, že mu vždy vše projde, všichni mu pomůžou a on je nejlepší. Paradoxně se mi tato knížka líbila asi nejmíň (až na tu nejvíc část, kdy se Harry vrátí do Brumbálovy pracovny), ale své místo v sérii má a bez ní by to nebylo ono.
Ježíš jak já tu babiznu Umbridgeovou nesnášela! První kniha, jejíž četba ve mně vyvolala fyzické projevy odporu a nechuti k jedné růžové, pisklavé babě. Jinak jako vždy báječný Potter!
Opravdu skvělé, dodám snad jen, že hlavní ženskou záporňačku může nenenávidět jen člověk bez emocí. Mě samotnému lezla krkem víc než samotný hlavní záporák.
Chápu tvrzení, že je tento díl asi nejslabší (ještě mě čeká 6. a 7., tak to nechci zakřiknout), ale i tak je to mistrovsky napsáno a dá se to přežít - proto 4* :-)
Při čtení většiny knih se snažím co nejrychleji dočíst. Četbu této knihy jsem si ale náramně užívala. Jen mě příliš nebavila rádoby napínavá scéna ke konci, kdy mezi sebou čarodějové bojovali.
přátelství kouzla Harry Potter zfilmováno čarodějové fantasy pro děti pro dospívající mládež (young adult) fantasyAutorovy další knížky
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
V roce 2014 už asi moc nových přírůstků neoslovím, protože to má každý minimálně jednou přečtené, ale jak říkám: Přečtěte si to, stane se tahle série vaší součástí!!