Harry Potter a Fénixův řád

Harry Potter a Fénixův řád
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501770/bmid_harry-potter-a-fenixuv-rad-j7z-501770.jpg 5 13079 13079

Harry Potter série

Sdílíte s Pánem zla jeho myšlenky a pocity. Podle ředitele není vhodné, aby tomu tak bylo i nadále. Chce, abych vás naučil, jak před Pánem zla svou mysl uzavřít. Do Bradavic přišly temné časy. Po útoku mozkomorů na bratrance Dudleyho Harry ví, že Voldemort udělá cokoli, jen aby ho našel. Mnozí jeho návrat popírají, ale Harry přesto není sám: na Grimmauldově náměstí se schází tajný řád, který chce bojovat proti temným silám. Harry se musí od profesora Snapea naučit, jak se chránit před Voldemortovými útoky na jeho duši. Jenže Pán zla je den ode dne silnější a Harrymu dochází čas…... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)

Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2003

katerina3223
12.11.2019 5 z 5

Co dodat harry potter je harry potter

mahdal
10.11.2019 3 z 5

Dal bych 3,5 hvězdy, ale bohužel to nejde. Kniha byla zajímavým pojítkem mezi předchozími událostmi v notoricky známém příběhu od Rowlingové. Bohužel mi některé pasáže přišly zbytečně vleklé a nudné. Autorka se měla více zaměřit na logickou linku, která by propojovala předchozí díly a na kterou by mohla v dalších dílech navázat. Věštbu, se kterou poté pracuje především v posledním díle (alespoň v tom filmovém), mohla více zaniteresovat a pracovat s ní. Zde se jen bohužel o ní zmínila. Velmi smutná je i pasáž o úmrtí Harryho jediné čarodějném příbuzenstvu.
Stojí za přečetní.

DominaCZ
08.11.2019 3 z 5

(SPOILER) Obsahuje SPOILER
Příliš mnoho politiky, smrti, ministerstva a Umbridgeové.
Opravdu nechápu, jak by mohla Tonksová, ta která všechno převrací, ničí, zakopne o každej kus nábytku (ne není ta její dychtivost a to jak se furt válí po zemi cute, fakt ne) a neumí ani základy, dělat bystrozora-elitní zaměstnání.

A jen trochu rýpan: kdysi Voldy v podobě vzpomínky Toma R. "nevěděl", že H. přežil díky smrti jeho matky.
V prvním díle se divil, že Fenix ho léčil pomocí slz.
Teď zas nevěděl, že věštby na odboru záhad nejsou pravé-tak je blbej nebo co??? Nejmocnější muž světa a neví základy??? A jen tak mezi námi - když to zkoušela Bella pomocí accio věštba- tak on si ji z té police takhle nemohl sám přivolat? Je na ní i jeho jméno, měl by na ni tedy smět sáhnout i on sám přece, když to může i kdokoliv jiný...

A jen věcná-když se tu dovídáme o domě Blacka, proč se do něj neuchýlil, když byl na útěku a žil místo toho v jeskyni?

Trochu jsem nepochopila, proč byl prefekt právě Ron, když prefekti by měli alespoň v něčem vynikat a jít tím pádem v čemsi příkladem, což jaksi Ron jak víme v ničem příkladem nejde.
V "reálu" by jím být prostě nemohl, proto mě to docela rozsekalo.
To, že je Pottrouš tak navztekanej a uječenej mě štve, ale zas chápejme - mísí se v něm vztek Pána.

Siriusova death ve mně nezanechala v knize nic - ve filmu byla citovější - ale tady v knize je prostě jen jakási součást děje, ale nic k němu ani ve filmu necejtim, víc tíhnu od první chvíle k Lupinoj, takže jeho propad do obloučku prostě nebylo vůbec nic.

Spíš mě děsně bolelo ... uhm co to jen bylo ... jo, ta scéna když potkali u sv. Munga Nevilla a jeho babičku a jeho máma, zešílená kletbou cruciatus, mu dávala prázdnej obal od žvejkaček a on si ho schovával jako vzpomínku do kapsy... tyvago i teď mě to bere. Kdepak vychrtlej, věčně nas*anej zbohatlickej nerozumnej Sirius .... skutečná ztráta byli Nevillovi rodiče, kteří umřeli kvůli boji za dobro v Potterovským okruhu. Kým? Rukou rodiny Blacků-Bellatrix. A kruh se nám uzavřel ...být Harrym, brala bych to jako doživotní, byť trochu jasněže neopodstatněnou, ale přesto reálnou výčitku.
Pokud někdy v tý knize celé byl dojemnej moment, bylo to tohle.

Celá knížka? Vztek, puboš hádky.
Jo, a Cho?
Z tý se nám tu stala pěkná pi*da. (pardon.)
Ve filmu miloučká zlomená pozůstalá, tady pěkná poběhlice...kluka jí přinese mrtvýho, ale o dva měsíce později ho už ona očumuje, okolo vánoc ocucává, pak na něj bezdůvodně vříská jako k*áva ... Tady ji nesnáším.

Krátura? super hnusák. Hermionina víra v jeho dobro a svobodu skřetů opět trapná, proberte ji už někdo konečně.

Trochu mě už vytáčí, jak je tu Molly věčně nas*aná a všem pořád rozkazuje. Pasovala se na matku všech a nikomu to neprospívá.

Jak dvojčata zběhla ze školy? Prý stylové, za mě spíš trapné. Měli to za pár, už to mohli vydržet. Ve filmu jsou opět duo twins dobří řízci, tady jsou to riskantní otravní idioti, kterým bych furt dávala tresty, hlavně z postu prefekta.

A vždycky mě neskutečně vytočí, když bojují v závěru, Smrtijedovi se mění a smršťuje hlava a nikdo na něj už nesmí útočit, protože Hermiona všem brání a ječí PŘECE NEUBLÍŽÍŠ DÍTĚTI!
Do háje je je.lá?? Furt je to Smrtijed!!

Takže tak no.

Barik05
05.11.2019 5 z 5

Dokonalost, nemám slov. Jediné, co mě trochu vadilo byly Harryho pubertální výlevy, těch nemuselo být tolik. Jinak já to zbožňuju ❤️

Garfi
29.10.2019 4 z 5

Mám sérii Harryho Pottera ráda jako celek, přesto mě tento díl až tolik neoslovil. Tradičně výborně jsou popsané kapitoly, v nichž se děj odehrává mimo Bradavice (čištění domu Blackových, nemocnice svatého Munga, nebo finální souboj na Ministerstvu kouzel. Oproti tomu věčné hádky s Umbridgeovou mě moc nebavily. Harry je v tomto díle také poněkud navtekaný a nepříjemný puberťák.

marie5910
18.10.2019 5 z 5

Skvělý díl, zatím nejlepší co jsem četla !

eliska2126
09.10.2019 5 z 5

Další skvělý příběh o Harry Potterovi. Další příběh plný napětí a magie. Musím ale přiznat, že mám radši jiné díly. Knížky natolik předčí filmy, to už mě ani nepřekvapuje. Je škoda, že tam tolik věcí chybí. Ocenila jsem další náhled do minulosti Tichošlápka, Dvanácteráka, Náměsíčníka, Červíčka a Lily. Po přečtení téhle knížky nesnáším Umbridgeovou snad ještě víc. Trošku mě vytáčel Harry, jak se furt cítil ublíženě a jak jsou všichni proti němu a tak, no.

Daxania
05.10.2019 2 z 5

Uf uf uf, tak tohle byl pro mě porod. Všechny filmy jsem viděla dřív, než jsem četla knížky a zatím mě všechny knížky dostaly. Neuvěřitelně mě bavily a během chvilky jsem je měla přečtené. HP 5 mi i jako film přijde neuvěřitelně nudný, nic se tam neděje, v podstatě celý děj o ničem, jediné co mě ve filmu zaujalo je nitrobrana a dejme tomu když se všem (většině?) členům BA podaří vyčarovat patrona, to je pěkný pohled, ale to je fakt jen pár minut v několika hodinovém filmu...
U knížky jsem čekala, že mě bude bavit, že v ní bude spousta informací navíc, spousta děje navíc... No... Scény navíc tam sice byly (úklid baráku na X kapitol apod) ale stejně o ničem, jako zbytek knihy a vlastně i filmu...
Tohle byl fakt díl, který mě bavil nejméně a je krásným důkazem toho, že i 800 stránková kniha může být celá o ničem, proto mi taky její přečtení trvalo skoro rok...
Dvě hvězdičky za super styl psaní, ten mě pořád baví (I když za to díky především Medkovi) a za těch pramálo informací, co tady byly na rozdíl od filmu.
SPOILER K TOMUHLE I K DALŠÍM DVĚMA DÍLŮM .
Nejsem si jistá, jestli mi přijde víc směšné, nebo trapné způsob, jak Rowlingová řeší úmrtí. Měla jsem za to, že Siriusova smrt je ve filmu odfláknutá, ale v knize vlastně není o moc lepší. To samé Brumbál (6. díl čtu teprve teď, takže momentálně soudím pouze z filmu) jedna z hlavních postav, ředitel celé školy umře - ještě navíc takovým způsobem a je tomu věnováno kolik...? 3 minuty? 5 minut max?... Ale umře otravný skřítek a Harry tam hrabe do písku div ne vlastníma rukama hrobeček? :D :D To jako vážně? Možná jsem předem skeptická, knížky překvapí a nakonec tam bude více prostoru, ale zrovna u toho Siriuse mě to mrzí - jako postavu ve filmu jsem ho absolutně neřešila, byl to pro mě nějaká vedlejší postava, ne až tak důležitá a bylo mi vlastně úplně fuk, co s ním bude... Je pravda že v knize jsem k němu měla trošku hlubší vztah a myslím, že by si zasloužil víc, než v jedné větě "Hahaha, takhle ty míříš? Umíš to líp!" A v druhé větě zmínku o tom, že jej paprsek zasáhne do hrudi a on spadne do oblouku... Nevím no.
KONEC SPOILERŮ

DK197
04.10.2019 5 z 5

V době, kdy kniha vyšla, mi bylo 11. Moje tehdejší hodnocení mi utkvělo někde kolem dvou hvězdiček. Proč? Protože pátý díl je jiný, než ty předchozí. V těch předchozích je jasně daná záhada, cíl po kterém hrdinové pátrají. Tady nic takového není a celé to tak nějak volně plyne. Záhada tajemných dveří a snů prostě pro holčičku nebyla dost super po tak nadupaných předcházejících částech. S tím souvisí i jakási rozvleklost, kterou utvrzuje i počet stran. Já pořád čekala akci a ono kecání o tom, jak uklízí barák a jdou do nemocnice... A k dovršení všeho se objevuje praštěné politikaření a strachy pana ministra, které nabourávají fantasy mustr pro děti. Uf... Výsledek? Pátý díl HP už není pro děti, protože...

Rozvleklé to je, ale obzvlášť nyní, ve chvíli, kdy další díl už nehrozí, si právě to užíváte. Každou kouzelnou drobnost. Ať je to návštěva nemocnice, úklid sídla Blacků a cokoli dalšího, co sice neposouvá děj a skládá komplexnější svět Harryho Pottera. Takže vám ani najednou nechybí dynamičtější zápletka. A politikaření? Není super, že to do toho dokázala dostat? Vytvořit svět se vším všudy?

Já si to užila. A došlo mi kolik věcí z ní jsem zapomněla. A ty milé hlody... znovu pobavily. :-) Opět navíc prohlašuji, že film je naprostá okleštěná katastrofa. A to hlavně proto, že je škoda, kolik toho ve filmu není...

Pětka HP - jiná, svá, dobrá.

MrPlankton
02.10.2019 5 z 5

Bezpochyby se mi tento díl zatím líbil nejvíce. Vážnosti přibývá a temná atmosféra houstne. Odkrývá se spousta důležitých příběhových karet, celá zápletka nabírá obrátky a svým uzavřením navozuje pocit ticha před bouří. Hlavním postavám je již 15 let a jejich vnímání či jednání se stává bližším pro dospělé čtenáře. Zároveň se u hlavních postav často objevují puberťácky impulzivní reakce a jejich pocity nepochopenosti celým světem, což může naopak dospělé čtenáře rušit. Struktura jednotlivých částí příběhu vybočuje od recyklovaných pasáží ve všech předchozích dílech. Tento díl jsem opravdu hltal skrze mluvené slovo.

Vakalik
01.10.2019 5 z 5

Pamatuji si, jak jsem si Fénixův řád koupila v knižním klubu na základní škole a tak moc se na něj těšila, že jsem četla už za chůze po cestě domů. Pokračovala jsem až do noci a během pár hodin pátý díl HP přelouskala. Teď jsem si dala po letech re-reading a bylo to napínavé pořád stejně. Některé pasáže se mi líbily méně (boj na Ministerstvu) a taky mi přijde, že má HP víc schopných přátel kolem sebe, než že by sám byl tak šikovný kouzelník. Ale knihu jsem přečetla s nadšením.

Ticiana
24.09.2019 5 z 5

Chtěla jsem dat 4* ale nakonec jsem si to rozmyslela. Kniha hlavne teda první půlka plyne ale noc extra se tam neděje. Spis jsem měla sto chuti některým postavam hodně ublížit i kdyz to není možný. Druhá půlka je plna akce a kvůli ni dávám i tu poslední hvězdu. Jsem zvedava na další dil jelikoz filmy si moc nepamatuju.

Taralcielle
18.09.2019 5 z 5

Pětka si také zaslouží 5* :) ♥
Všichni mě strašně štvou, jak Harrymu a Brumbálovi nevěří, že se Voldemort vrátil.
Nejtlustší díl, ale užila jsem si opět každou stranu.

Odhalujeme tajemství Fénixova řádu a dozvídáme se, jak to bylo v minulosti, v dobách podobných té nynější, kdy všude vládl strach a nikdo si nemohl být jistý, že ho nezradí nejbližší přítel a Voldemort se k němu nedostane.
Harry, Ron a Hermiona se chtějí plnohodnotně zapojit do boje. Zakládají Brumbálovu armádu, aby se naučili bránit.
A opět se tu objevují složité vztahy... :) Např. Harry a Cho :)

LucaR8
11.09.2019 5 z 5

moje srdcová záležitost

Manifest blech
10.09.2019 2 z 5

Za mě zatím nejslabší díl, mohlo to být o 300 stran kratší a vůbec by to nevadilo.

Pafka643
02.09.2019 5 z 5

Ticho před bouří. Lži, strach a temnota v pozadí. Takhle bych shrnul páté pokračování brýlatého čaroděje.

Harry, Ron a Hermiona jsou v očích svých blízkých stále dětmi, přestože už se tak sami necítí a chtějí bojovat!
Lord Voldemort se vrátil a je potřeba jednat. Kouzelnické společenství nicméně jeho návrat popírá a snaží se udělat blázna z kohokoli, kdo tvrdí opak. Harryho přivrženců ubylo a on se musí spolehnout na ty nejbližší. Ke všemu ho stále častěji trápí děsivé sny a vize. Sám si začíná připadat jako blázen až se zdá, že hlavní boj se tentokrát odehrává v jeho hlavě.

Nejtlustší bichle v celé sérii. Ale stojí za to.

Gweny
28.08.2019 5 z 5

Pátý díl nám přináší pohled do takového kouzelnického podzemí (reálně i metaforicky). Fénixův řád je přeci tajný spolek, pokud se nemýlím. Rozhodně začíná přituhovat a bohužel zde v mém případě došlo i na slzy.

animovanej medv
27.08.2019 5 z 5

Můj komentář obsahuje SPOILERY:

1. V této knize více než kdekoli před tím je zdůrazněno, že kladné postavy nejsou superhrdinové. Každý z nich dělá chyby.
Harry je na své přátelé hrubý, ví to, a dokonce mu je to občas jedno. Dělá špatná rozhodnutí.
Harryho otec a jeho přátelé už nejsou ti zábavní slušní a odvážní, ale občas se chovají jako tupci.
Sirius je nepříjemný na každého, kdo může vyjít ven z domu na Grimoldově náměstí.
A samozřejmě Brumbál už není pán, který všechno dokonale předpokládá a vždy reaguje správně.
A přes to všechno ty postavy milujeme. Jsou nám díky tomu bližší. I kouzelníci dělají chyby a špatně se rozhodují. Důležité ale není množství špatných rozhodnutí, ale to, jaký mají charakter a duši.
Dokazuje to konec konců sám Brumbál, který Harrymu vysvětluje, že všakvyuždávnovítekdo nepoužije již spojení mezi ním a Harrym tak, jak to udělal na ministerstvu, protože sdílet duši tak čistou, jakou ji má Harry, je pro něj nesnesitelné.

2. V tomto dílu je dán mnohem větší prostor vedlejším postavám než dříve. Kromě celé rodiny Weasleyové, o které jsme se již dříve dozvídali hodně a ani v tomto díle nezůstáváme pozadu (Percy, který opustil rodinu, dvojčata, kteří otevírají svůj obchod, Ginny, která už není malá a tichá holka pokukující po Harrym, a Ron, který si toho nevšiml)
Mnohem víc tam vystupují Harryho spolužáci jako Nevil, Lenka, Seamus, Dean atd.
Stejně jako Harryho otec a jeho kamarádi, což už jsem ovšem zmiňovala výše.

Knihu to neprotahuje, ale naopak to krásně dokresluje děj, který je díky tomu mnohem lépe představitelnější a pochopitelnější. Zjišťujeme, že postavy, o kterých jsme si mysleli, že jsou v knize jen pro pobavení, mají mnohem hlubší význam. Rowlingová se plně projevuje jako autor, který myslí mnohem víc dopředu, než jak jsme na začátku čekali.

3. Líbí se mi, kolik stránek věnuje autorka Harryho smutku nad ztrátou Siriuse. Smutek má mnoho fází a Harry prochází každou z nich a nic zde není zanedbáno. Na rozdíl od filmu tušíme, co Harrymu pomohlo se s tím na začátku vyrovnat, ale že se ztrátou Siriuse se asi docela nevyrovná nikdy.

4. Opět, jako v minulém díle měl bavila síla medií. Popletal tlačí na Věštce, aby nic nezveřejňoval o návratu vyvítekoho, protože tomu sám odmítá uvěřit. A Denní Věštec ho poslouchá.
Jak trefné v dnešní době a nadčasové!

Celou sérii jsem četla již několikrát, ale pořád v ní nacházím nové a nové věci.

Bafy
21.08.2019 5 z 5

Prostě hustý....

Medasek
14.08.2019 2 z 5

Harry, Hermiona a Ron mě zase přenesli do kouzelnického světa. Strhující, napínavý... příběh. Už se nemůžu dočkat toho co přinese další díl.