Harry Potter a Fénixův řád

Harry Potter a Fénixův řád
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/549863/bmid_harry-potter-a-fenixuv-rad.jpg 5 12978 12978

Harry Potter série

Páté dobrodružství Harryho Pottera! Od té doby, co se čtenáři seznámili s Harry Potterem, s ním již prožili mnoho dobrého i zlého a každý, kdo mu fandí, je zvědav, jaká další dobrodružství jejich kouzelnické hrdiny i mudly potkají. Již patnáctiletý Harry tentokrát přiletí se svými zážitky z pátého ročníku studií na Škole čar a kouzel v Bradavicích. Dotisk vydání z roku 2004.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)

Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2003

pavelvanura
14.03.2018 5 z 5

Nejdelší knížka. Je to více dospělé a více temné. Sice občas lehce zdlouhavé ale stále velice dobrý díl.

AndyBlack
11.03.2018 5 z 5

Kniha lehce slabší, avšak stále topovka.

DarthSoren
03.03.2018 5 z 5

Hrdinové dospívají a čtenáře čeká mnohem vážnější a temnější příběh jako v předešlých knihách. Fénixův řád jsem měl (a pořád mám) z celé série nejraději.

Szekynka
02.03.2018 5 z 5

Jednoduše součást knižního bestselleru! Pěkné čtení

dancav28
27.02.2018 4 z 5

Tento díl mě bavil asi nejméně z celé série, připadal mi zbytečně dlouhý a v některých částích to bylo až nezáživné. Ale přesto mě bavila jelikož mám Harryho Pottera ráda :)

bara5465
19.02.2018

Tento díl mi přišel poněkud slabší, i když stále lepší než díl čtvrtý. Co je ale "slabší díl", když jde o sérii Harry Potter, že?

SabioneGranger
13.02.2018 5 z 5

Kdybych měla určit, která z Harryho je moje nejoblíbenější, tak asi tato, ač je to samozřejmě těžké. I když patří ke knihám s největším počtem stran, co jsem kdy četla, dá se přečíst třemi dechy za tři dny. Obecně se Harry v knize a ve filmu nedá vůbec srovnávat, především tento díl, který se ve filmu rozhodně nepovedl. V knihách rozhodně miluji šprtku Hermionu, ač já jsem byla vždycky pravým opakem, tak ona byla a je pro mě naprostým vzorem. Nejvtipnější je, kdy se učí na zkoušky NKÚ a přistihne se při nočním biflování, že tuhle knihu už vlastně četla. Dokonalé. V pátém dílu je zlo ještě větší než kdykoli předtím a všichni se musí naučit bojovat proti Mozkomorům. Nejohavnější postavou je Dolores Umbridgeová, kterou jsem chtěla celou dobu odstranit z povrchu zemského á la Adava kedavra. Opět úžasná jsou dvojčata Weasleyova, která předvádí ohromné kouzelné kousky. A pozor, tolik nenáviděný Snape mi začíná být sympatický.

Morgaine07
12.02.2018 4 z 5

Pro mě nejslabší kniha, ale přesto furt je to Harry Potter a i tak mě to bavilo.

Venny345
08.02.2018 5 z 5

Není co dodat ♡
Výborně a smekám před autorkou!
Výborný byl i překlad.

el.peee
30.01.2018 3 z 5

Kniha se mi z celé série HP líbila výrazně nejméně. Možná je to postavou Umbridgeové, která mi tam vadila.
Proto dávám pouze tři hvězdičky.

rene6927
22.01.2018 5 z 5

Ó-můj-bože...
Co dodat. To prostě nemá chybu.

zlovlk
16.01.2018 3 z 5

Potterovské knihy lze přirovnat k zápasníkům sumó. Je skvělé, když jsou tlusté, protože tak to prostě má být; ale jakmile jejich korpulence dosáhne stavu, že se neudrží na nohou a nezvládnou ani dojít do ringu, bude asi někde něco špatně. Obávám se, že je to tak trochu případ Fénixova řádu.

Přijde mi, že ty nejzábavnější rachejtle vystřílela autorka v předchozích dílech; a najednou přichází nový kus, obscénně dlouhý a ambiciózní, jenomže není čím ho naplnit. To samozřejmě neznamená, že by to tam nebyly přítomny hezké a vtipné nápady (pořád jsou) a že by to nebylo příjemně napsáno (pořád je). Jenom jsem měl dojem, že některá místa jsou hlušší než onen příslovečný tetřev.

Snad to souvisí se zpřízemněním hrozby: Voldemort najednou není tou temnou hrozbou na obzoru, ale něčím přítomným, hmatatelným... a něčím, co děsí spíše racionálně než iracionálně, což je škoda. Naštěstí leccos zachraňuje Dolores Umbridge, u které je tahle přízemní odpornost naopak hodně vzrušující.

Mírný problém mám také s pubertální vzdorovitostí postav: ano, klackovitost je některým náctiletým asi vlastní, ale tady mi občas přišlo, že hormonální bouře studentů - a zejména Harryho - už překračují obvyklou míru a stávají se tak trochu výsměchem dospívajícím. Možná je to záměr a občas roztomilé čtení - jenže drásavou zabedněnost postav očekávám spíše od tragédií než od dobrodružné četby.

Potíž je asi v tom, že Fénixův řád chce patřit do příliš mnoha žánrů najednou - a něco takového se obvykle podaří stvořit jen zcela excelentním spisovatelům, a to ještě ne vždy. Škoda, že JKR nebyla trochu uměřenější!

b2z
13.01.2018 5 z 5

Trošku teen psycho, ale opět autorka ukázala jak je neskutečně schopna uvěřitelně rozvíjet osobnosti postav. Paráda

KanWay
11.01.2018 5 z 5

Kniha čtivá a chytlavá, což se žel nedá říci o ostatních knihách paní Rowlingové mimo sérii Harry Potter... jako příznivec fantasy žánru hodnotím 9/10. Byl to zážitek

Konycek
06.01.2018 5 z 5

Srdcovka jako celek, netřeba komentovat každý díl zvlášť

ReniHan
01.01.2018 5 z 5

Nejlepší díl z celé série

FoxieAli
30.12.2017 5 z 5

Četla jsem poprvé a nemá to chybu. Doporučuji!

Knižní střípky
29.12.2017 5 z 5

Co říci a neopakovat se? Asi již vše bylo řečeno. Nebudu psát již nic konkrétního ke každému dílu, bylo by to zbytečné, všichni víme.....Knihy o Harrym jsem četla úplně poprvé kdysi svému synovi, když byl malý a pamatuji se, že jsem vůbec nevěděla, co od nich očekávat a s dalším a dalším dílem jsem zjišťovala, že to nejsou knihy pro děti, ale knihy pro všechny. Miluji je, i když jsem u nich probrečela spoustu slz. Poznala jsem díky knihám o Harrym jednu ze svých nejoblíbenějších literárních postav a to je Severus Snape. Tímto chci poděkovat paní Rowlingové, že vymyslela tento kouzelný svět a dala nám tyto úžasné hrdiny.

heyitsronnie
27.12.2017 4 z 5

Kniha, kterou jsem již asi posté nedávno dočetla. Je vidět, že Rowlingová se nechala unést, což nám dokazuje počet krásných 800 stran (pro mě žádný problém). Fénixův řád si už jen z tohoto důvodu vždy ráda znovu přečtu, jelikož v knize je milion příběhů, detailů a zvratů, které se do filmu prostě vejít nemohli. Chcete-li vidět znovu Zlatoslava Lockharta v nemocnici svatého Munga nebo se více potloukat po Odboru záhad, nezbývá vám nic jiného, než si prostě přečíst knihu.

pepa4081
21.12.2017 5 z 5

Od tohoto dílu je už Harry o hodně temnější a určitě spíš pro starší děti (a samozřejmě nás dospělé). Kniha má téměř 800 stran, a přesto v ní nejsou žádná hluchá, ani nudná místa. Mám jen maličkou výtku: vím, že to má Harry čím dál těžší, ale vadilo mi, jak se pořád rozčiluje a na každého křičí, i když vím, že to patří i k jeho věku. Film je dost očesaný, ale vzhledem k rozsahu knížky to asi jinak nešlo. Opět jsem se skvěle bavil.
Vrcholně uspokojivé.