Harry Potter a Kámen mudrců
Joanne Rowling
Harry Potter série
Až do svých jedenáctých narozenin si o sobě Harry myslel, že je jen obyčejný chlapec. Pak ale dostal soví poštou dopis, kterým byl zván ke studiu na prestižní soukromé Škole čar a kouzel v Bradavicích, a jeho život se rázem proměnil. Leccos se dozvídá o minulosti svých zemřelých rodičů, získá pár dobrých kamarádů, naučí se mistrovsky hrát famfrpál a kvůli Kameni mudrců podstoupí smrtelný souboj se zloduchem Voldemortem...... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2024 , Albatros (ČR)Originální název:
Harry Potter and the Philosopher's Stone, 1997
Je to moc dobrá pohádka, která sice nepřináší nic nového, ale dobře hraje na struny dětské duše.
Konečně jsem dospěla k názoru, že bych si tedy mohla přečíst asi nejoblíbenější fantasy knihu světa. S prvním dílem jsem asi otálela moc dlouho, být mi teď tak osm, skáču tři metry do vzduchu a mávám všem Potterem před očima. Za mě nadšení, sice už jsem viděla filmy, ale před čtyřmi lety a tak se mi pletou dohromady, takže je pro mě to, co přijde, ještě větší překvápko, protože čekám něco úplně jiného :D
K této knize a vlastně celé sérii se budu vždy ráda vracet. Když jsem se k ní dostala poprvé jako dítě, čekala jsem sovu s mým dopisem do Bradavic :D
Jestli je nějaká knížka kterou můžu bez výčitek doporučit kdykoliv komukoliv je to právě Harry Potter a zejména jeho první díl který startuje jednu z nejlepších knižních ság všech dob. Čekání na "Prokleté dítě" jsem si rozhodl zkrátit "znovupřečtením" co nejvíc dílů stihnu a znovu musím říct že ať mám přečtené už kolikrát chci, s každým dalším čtením mě to nebaví o nic míň.
Povětšinu času lepší než film, avšak pro člověka, který má filmové zpracování víceméně dokonale zaryté v paměti jsou některé věci trochu matoucí. Nicméně, kniha mne i tak velmi bavila a líbila se mi.
Kniha, kterou jsem v dětství četla několikrát a teprve v dospělosti jsem si ji konečně koupila :) oddychové čtení, ke kterému se vždycky budu ráda vracet...
Četl to snad každej a kdo tvrdí, že ne, četl to dvakrát. Nechápu, jak někdo, kdo mi je tak strašně nesympatickej jako JKR, mohl napsat tak zábavnou a milou pohádku, která baví i dospělý.
Harry Potter je sèrie knih, kterou se opravdu vyplatí přečíst dříve, než se podíváte na film. Harry je skromný, avšak neoblíbený chlapec. Když se doslechl, že by mohl být čaroděj, ani na okamžik nezspochyboval, že jde o omyl.
J. K. Rowling velmi poutavě píše. Patří mezi mé nejoblíbenější autory.
Po dlouhé době kniha, která mě uchvátila a mé očekávání nezklamala. Přečtená jedním dechem-opravdu jsem se od ní nemohla odtrnout. A tím,že je to kniha pro děti jsem si připomněla, jak jsem jako dítě knihy hltala.
Kámen mudrců jako knížka je asi spíš pro děti okolo zhruba sedmi osmi devíti let už jen kvůli tomu, že je Harry v příběhy jako malý jedenáctiletý kluk co se s kouzelnickým světem teprv seznamuje.
Doporučuji přečíst i těm, kteří uvažují zda si knihu přečíst, protože další díly jsou zajímavější a zajímavější a stojí to za to si to přečíst.
Je to i z daleka lepší o proti filmovému zpracování, což je dá se spíš říct souhrn a je v něm jen to nejdůležitější.
Nerozumím tomu, proč je Potter tolik oblíbený. Jasně, každému se líbí něco jiného - ale zrovna tohle?
Kniha se čte dobře, s tím problém nemám, jen celý ten příběh mi vůbec nesedl :-( O postavách ani nemluvím...
Prostě jsem už četla mnohem lepší fantasy, kde bylo vše propracované a promyšlené do všech detailů.
Další díly ani nebudu číst, spokojím se s filmovým zpracováním.
První díl jsem četl podruhé po hodně dlouhé době. Předtím jsem ho ještě mnohokrát viděl ve filmovém zpracování a kniha nad filmem u mě jednoznačně zvítězila.
První díl je určen především dětem, Harry je malý a naivní, což se od jeho věku čeká. Nicméně příběh je skvělý, pár chybek a neduh se v prvním díle stejně našlo, což je důvod, který mě odradil od hodnocení pěti hvězdami. Tu pátou si schovávám pro další díly, z nichž jsem většinu již držel v ruce a vím, že jsou lepší, ne proto, že první díl je dětský. :)
První díl je podle mého spíše slabší. Je vidět, že to bylo psáno celkem prvoplánově jako hokus pokus, třeba se to ujme, třeba ne. Jistou kvalitu upřít nelze, ale rozjelo se to až v dalších dílech.
Dílo je spíše pohádka pro děti. Osobně mě kniha příliš neuchvátila, ale první díl je ještě hezký.
Harry Potter je moderní fenomén, o tom není sporu. Osobně mne neuchvátil po literární stránce, ovšem ačkoliv se nejedná o text hodný Nobelovy ceny, jsou to všechno knížky snadno čtivé a příběh v nich zajímavý.
přátelství zfilmováno čarodějové fantasy pro děti internát pro dospívající mládež (young adult) škola čar a kouzelAutorovy další knížky
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Všechny věci o tom, jak je Harry Potter skvělý určitě padly, já bych ráda dala palec nahoru pánům překladatelům. Nejraději čtu knihy v originálech, ale překlad Harry Pottera do češtiny je skutečně nesmírně povedený. V překladech se povedl zachovat britský přízvuk díla, což také staví Harryho Pottera nad ostatní knihy pro mládež. Výstřednost kouzelnického světa také se také s překladem nezměnila a překladatelé byli třeba i schopni skvěle odhadnout, která jména překládat a která ne. Jinak samozřejmě super příběhy :))