Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá
Jack Thorne
Harry Potter série
< 8. díl
Speciální vydání pracovního scénáře. Harry Potter to nikdy neměl snadné a teď, jako přepracovaný zaměstnanec Ministerstva kouzel, manžel a otec tří školáků, to má ještě těžší. Potýká se s minulostí, která nechce zůstat tam, kam patří, a jeho nejmladší syn Albus se mezitím musí prát s tíhou rodinného dědictví, o které nikdy nestál. Minulost a současnost se čím dál hrozivěji prolínají a otec i syn zjišťují nepříjemnou pravdu: temnota někdy vyvěrá z nečekaných míst.... celý text
Divadelní hry Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2022 , Albatros (ČR)Originální název:
Harry Potter and the Cursed Child, 2016
Tak jsem se zařadila do tábora milujícího tuhle knihu a... Skalní fanoušci z druhého tábora mě ukamenují, ale mě to bavilo víc, než všech 7 původních knih dohromady...
Knihu jsem brala do ruky bez veškerých očekávání. A překvapila mě dost pozitivně. Když pominu to, že je to "jednohubka", kterou jsem přečetla na jeden zátah, dost mě kniha potěšila. Volné pokračování Harryho Pottera zpracované jako scénář divadelní hry, kde se prolínají části, které známe buď z filmu, či z knih a zároveň je to příběh o jejich potomcích, cestování časem a boji s potomkem zla :) jsem ráda, že jsem se nenechala ovlivnit negativními názory :)
Moje první kniha ve stylu divadelní hry, a proto jsem ji zařadila do 'žánru který běžně nečtu' ve Čtenářské výzvě 2018. Přečteno za 2 dny. Ty scény jsem si živě při čtení představovala, tudíž za mě úžasně napsané.
Po přečtení ostatních komentářů jsem docela překvapená jak málo lidem se kniha líbila. Možná je to tím že svět Harryho Pottera jsem objevila až nedávno a nemám natolik vyvinutý 'knižní vztah' s hlavními postavami. Ale příběh mi připadal dost zajímavý, I když v jiném formátu než je u J. K. R. zvykem...
Knížku jsem si přečetla až s odstupem času, takže bez jakéhokoli vlivu PR a fanouškovských emoci (dá-li se to vůbec shrnout do téhle bubliny). S formou scénáře jsem neměla problém a ani s dějem. Stal se ze mě rodič, takže jsem na ten začátek koukala už trochu jinak, než jiní níže uvedení kritici. Chápu, že v 18 apod. by mě asi taky nudil.
Každopádně bez jakéhokoli zaváhání tomu dávám 4 hvězdy - snadno se to četlo, osobně mě to nenudilo a jak už to u pokračování bývá, překvapilo, že to není úplný propadák.
Jediný zápor je snad rozhodující bitva se zlem, která je dost krátká, hned se vše vyřeší a jdeme domů. Tam se z toho dalo vyždímat mnohem mnohem víc.
Achjo, jako fanfikce možná, jako osmé pokračování HP v žádném případě. Ať už z toho džej kej ty prachy neždíme...
Hnusný podvod, ktorý sa vydáva za Harryho Pottera. Rowlingová sa zbláznila/ vydierajú ju/ prekonala vážne zranenie hlavy/ vôbec to nie je ona a nahradil ju klon/ celé je to dielo čiernych mágov, ktorým sa nepáčila Harryho sláva.
Ta kniha neměla nikdy vzniknout. Je to komerční kravina která krade název. Autoři změnili mé oblíbené charaktery a zhnusit si předchozí díly vážně nechci.
Na Prokleté dítě jsem se těšila, ostatně jako asi každý fanda HP. Čekala jsem, že to bude slabší, než originály HP, ale že to bude až tak slabé, jsem tedy nečekala. Připadá mi to jako fan fiction napsaná za jedno odpoledne, kterou někdo napsal hlavně proto, aby z fenoménu HP vytřískal ještě nějaké peníze, dokud je tahle sága ještě v živé paměti fanoušků. Všechno totiž působí velmi ofláknutě.
1) Formální stránka knihy - uvítala bych jednotné formátování. Pokud je část text psán kurzívou, měl by tak být napsaný celý text a nedělat u jmen výjimku, velmi mě to po celou dobu rušilo.
2) Zpracování - scénář nikdy nemůže jít moc do hloubky, což zrovna tady bylo na škodu. Po celou dobu jsem měla pocit povrchnosti a plytkosti.
3) Autorům se nějak nepodařilo zachovat atmosféru kouzelnického světa. Pronikají do něj strašné klišé z lidského světa - např. Hermiona, která odolává sladkému nabídne Harrymu karamelku. On odmítne se slovy "My teď doma nejíme cukr." To je vážně směšné...
Za další Harry Potter, jeden z nejslavnějších kouzelníků všech dob a po všech svých úspěších skončí na ÚŘADĚ, kde je jeho povinností pročítat lejstra? To jako vážně?! Z Harryho, Rona a Hermiony se stali velmi nudné, prázdné postavy, které nemají se svými předchůdcemi téměř nic společného. Měla jsem pocit, že se nikdo ani moc nesnažil charaktery nějak zachovat. Na některých místech charakter postavy vybočoval naprosto očividně.
Např. Draco řekl Harrymu: "Vždycky jsem ti záviděl, abys věděl - Weaslyho a Grangerovou. Vy tři jste zářili, víš to? Měli jste se rádi. Užili jste si poustu legrace. To přátelství jsem ti záviděl víc než cokoliv jiného." Fráze, fráze, klišé.
Nebo teta Petunie: "Teta Petunie se rozhlédne, jako by všechny ty květiny viděla poprvé, a hluboce ji to dojme. Popojde blíž, posadí se k sestřině hrobu a ze všech sil se snaží přemoct dojetí, ale zároveň se mu poddává.
Tohle že by udělala teta Petunie? Vždyť svou sestru vždy nesnášela..
A další další fráze a klišé a velmi nešťastné změny v chování... chvíli jsem si říkala, že Snape se jim celkem povedl, no, povedl, že ho takhle nedopizdili, ovšem potom v jedné scéně, kdy začalo jít do tuhého a slétávali se mozkomoři Snape pronesl: "Tak to je neštěstí." To mě teda zabilo.
Sága HP je dobrodružná knížka s dětským hrdinou (později už ne tak dětským), která je zaměřená hlavně na děj, linkou příběhu je porazit Voldemorta jednou provždy. Prokleté dítě se snaží mít jak děj, tak psychologii. Celé se to rozpoutá kvůli tomu, že se syn Albus snaží vyrovnat svému otci Harrymu a dokázat mu, že i on je dobrý. O tohle se snaží i Scorpius a vlastně i Delphie. Jenže na takovéhle psychologické rozbory je potřeba větší prostor a neskákat od ději k psychologizování. Takhle není ani jedno pořádně.
Knihu jsem dočetla jen kvůli tomu, že jsem měla tolik ráda HP ságu, ale možná spíš proto, že jsem si na brigádu žádnou další knížku nevzala.
Ze začátku jsem měla problém pochopit divadelní scénář. Musela jsem se soustředit kdo komu co vlastně říká. Po chvíli jsem si na to ale zvykla a díky formě scénáře mi kniha rychle ubíhala.
Ze začátku mne pohltilo kouzlo Harryho Pottera, být zpátky v tak známém a pro mne příjemném světě kouzel. Ve třetí části knihy už mi ale děj přišel zbytečně překombinovaný. Rozuzlení bylo zajímavé a s odstupem musím uznat, že kniha nebyla úplně špatná. Za mne 3,5*.
Já vám nevím. Divadelní zpracování mi nevadilo, hezky se četlo a bylo svižné ale ten příběh, za půlku už se to zlepšilo ale začátek...
Lákadlo "zažít znovu" bylo moc velké. Kniha ale zklamala na všech frontách... Rowlingová měla raději napsat román. Klidně z kouzelného světa s úplně jinou postavou, příběhem... Mohla se vrátit do doby před Voldemortem, nebo k Harryho rodičům... Forma neposkytuje rozvoj postav ani využití popisů kouzelného světa. Scénář ke hře, na kterou bych nikdy nešla...
Také mě to zklamalo. Všechny díly jsou úžasné. Tato hra mě vůbec nenadchla.
JKR mohla raději napsat ještě jeden díl :)
Možná jsem zaujatá, protože se světem Harryho Pottera jsem vyrustala od mých 6let, proto pro mě hezky napsaná divadelní hra! Spokojim se i s málem.
Měla jsem ji přečtenou hodně rychle a určitě se k ní někdy vrátím.
Keď som knihu prvýkrát pred prečítaním držala v rukách, prišla na mňa taká vlna nostalgie a spomienok, až mi bolo od dojatia do plaču. Bolo to super zase čítať o mojich obľúbených postavách a znovu sa ponoriť do tohto kúzelného sveta.
Ak budete myslieť na to, že sa nejedná o pokračovanie kníh o Harrym, ale o scenár divadelného spracovania a nečakať od knihy literárne majstrovstvo pani Rowlingovej, bude sa vám páčiť.
Mne osobne sa veľmi páčila a už sa teším až si hru pozriem v divadle (budúci december, juch :) )
Jediné mínus že je hodně rychle přečtená. Fanoušci chtěli pokračování a tady ho mají. Krásně čtivé snadno se ponoříte do děje. Za mě super kniha.
nedočetl jsem, prolistoval, sem tam pročetl, ale nastavovaná kaše je horší než "uhoř" (univerzální hnědá omáčka ředěná)
Nemůžu si pomoci, ale chyběl mi tam vypravěčský um Rowlingové. Určitě za to mohla forma scénáře, tam tolik prostoru není, ale i tak. Pořád jsem musela přemýšlet nad tím, do jaké míry je to z hlavy autorky 7 dílů, a co vymysleli ostatní pánové. Nicméně, jako takový epilog 20 let poté, proč ne...