Harry Potter a Tajemná komnata
J. K. Rowling (p)
Harry Potter série
Harry se vrací do školy a netuší, že tentokrát mu hrozí smrtelné nebezpečí. V Bradavicích se začínají dít prapodivné věci, při kterých tuhne krev v žilách, a nikdo z žáků netuší, že pradávná legenda se stala skutečností… Tajemná komnata se znovu otevřela!
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2003 , Albatros (ČR)Originální název:
Harry Potter and the Chamber of Secrets, 1998
Přiznávám, že druhýho Pottera jsem se trochu bála, protože právě film jsem viděla několikrát (celkem vtipný, vzhledem k tomu, že jsem ho viděla nekolikrát dřív, než jsem vůbec viděla celej první) a neměla jsem ho ráda (ale byl dobrej, to jo).
Každopádně, ta kniha byla bezva. Je to takový příjemně dětštější a oddechovější a čte se to jednoduše báječně. Fakt chápu, že na tom tolik lidí vyrostlo.
Tak tentokrát jsem byl, oproti jedničce, čtenářsky uspokojen více. Rozdíl mezi knihou a filmem je více patrný, postavy vyznívají mírně odlišně, doplněny detaily, které ve filmu chybí (a jinak to asi nejde..). Ačkoli je děj poněkud plochý a přímočarý, je příjemně spádný a jako relaxační pohádkové čtení, u kterého člověk nemusí moc přemýšlet, vřele doporučuji.
Opět jsem si s úsměvěm na rtech četla pohádkový příběh... Těžko se mi u toho hodnotí nějaká kritéria,není to pro mě vrchol litaratury z hlediska stylu nebo jazyka prostě mě to moc baví a těším se na další Harryho dobrodružství a další vrstvení příběhu:-)
Jednička byla sice pěkná, taková hezky pohádková a veskrze silně pozitivní, čtení mi kazilo pouze to, jak doslovně film kopíruje předlohu. Dvojka už začíná trochu rozvětvěněji, takže to bude snad lepší. Že já mudla to napřed nečetl a až pak nesledoval filmy..
Vyprávěno ve stejnym duchu jako první díl. opět dokonale promyšlený postavy a ten děj.
Kniha přinesla hned po Voldemortovi druhýho osobního záporáka, Lockharta.
Ten mě štval. ale k Příběhu to patří. neuvěřitelnej příběh.. jak už jsem říkal.
Výborne vymyslený a spracovaný príbeh, ktorý sa stále nesie vo veľmi rozprávkovom duchu a ten podľa mňa k Potterovi sedí najviac. V oblasti dobrodružných kníh pre mladších čitateľov je to špička. 8+/10
Když jsem četla Tajemnou komnatu poprvé, nijak extra se mi nelíbila, dokonce to byl jeden z mých nejméně oblíbených dílů série, ale po druhém přečtení se mi kniha zalíbila a je to opravdu skvělé pokračování ;)
Harry Potter je prostě nejlepší! Jedna z knížek, které jsem byla schopná přečíst na jeden nádech a několikrát po sobě.
Teď už jsem z toho sice trochu vyrostla, ale za pár let si ho třeba klidně zase přečtu:)
Co bych asi tak měla napsat?
Nádherná fantasy kniha. :)
J.K. Rowling - máš u mě velký obdiv.
Druhé pokračování je super, lehce navazuje na první díl. Harry už je ve druhém ročníku a v příběhu se objevují nové postavy. Nejvíce se mi líbila postava skřítka Dobbyho, sice nadělá víc škody než užitku ale myslí to dobře. V tomto díle se Harry obává, že ho moudrý klobouk zařadil do nesprávné koleje ale nakonec projeví tolik odvahy, která je pro žáky Nebelvíru nezbytná.
Druhý díl této veleúspěšné ságy mě nezklamal. Jak by taky mohl-kdo si to sám nepřečte,nepochopí. Krásný a silný příběh, který doporučuji všem, kteří se neřadí k nudným mudlům.
Celá knížka byla fantastická, od filmu se lišily jen události v tajemné komnatě. Vážně obdivuju J. K. Rowling, že dokázala vymyslet něco tak originálního a prostě tak skvělého. Není divu, že její knihy čte celý svět.
Dávám za plný počet i díky filmovému zpracování a postavě Zlatoslava Lockharta : "To je příšerné místo, vy tady bydlíte ? " :)
přátelství kouzla Harry Potter zfilmováno tajemství čarodějové fantasy pro děti internát pro dospívající mládež (young adult)
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Přiznávám se, že tíhnu spíš k "dospělejším" a temnějším dílům Harryho Pottera. Ale i ty první, sentimentální, dětinsky naivní a pohádkové nelze nemilovat. Jediné, co mi občas trochu vadilo byla Ginny, která celý díl v podstatě jen probrečela a Harry, který mi občas kvůli svým dedukcím připadal až moc hloupý - ale ono se tomu nelze divit, příběh byl přeci jen určen hlavně dětem starým stejně jako je Harry a já už jsem nějaký ten pátek o dost starší. Přesto, vychloubání Lockharta, dumání nad identitou Zmijozelova dědice, další vyšetřování trojlístku a zásahy skřítka Dobbyho jsem si náramně užila.