Harry Potter a Tajemná komnata
J. K. Rowling (p)
Harry Potter série
Harry se vrací do školy a netuší, že tentokrát mu hrozí smrtelné nebezpečí. V Bradavicích se začínají dít prapodivné věci, při kterých tuhne krev v žilách, a nikdo z žáků netuší, že pradávná legenda se stala skutečností… Tajemná komnata se znovu otevřela!
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2017 , Albatros (ČR)Originální název:
Harry Potter and the Chamber of Secrets, 1998
Pořád ještě dětská kniha a tajemnější než první díl. Věděla autorka už, že deník Toma Raddlea využije na konci série? A měla rozvržené dávkování historických odkazů na Harryho rodiče? Zpětně se zdá, že ano, ale zpětně si dokážeme zdůvodnit mnohé. Pořád se mi zdá, že i tady je dobro a zlo od sebe oddělené, i když Ginnino podlehnutí deníku naznačuje, že to tak úplně čisté není.
Opět plný počet. Opět nejsem zklamaná ani z druhého dílu, který samozřejmě ve zfilmované podobě dobře znám. Těším se na třetí díl.
Druhý díl byl ještě lepší než ten první. Do dnes na něj vzpomínám.
Až syn vyroste budu mu předčítat první díly a doufám, že se do dalších pustí sám.
Rozhodl jsem se prokládat knihy s vážnější tématikou něčím oddechovým a tak jsem opět stáhnul po této knižní sérii. Abych si to trochu zpestřil tak jsem se začetl do originálu psaného britskou angličtinou.
Cetla jsem v originale, nekolikrat jsem videla vsechny filmy, ktere mam moc rada a stejne jsem v postate posledni tretinu knihy zhltla za odpoledne :) proste pecka, jak uz ale vsichni vime. A urcite doporucuji pro trenink cetby v cizim jazyce. Znalost pribehu dost pomuze, kdyz se nakupi neznama slovicka a neji potreba hledat vyznam.
K celé sérii o Harry Potterovi jsem přistupovala opatrně. Z počátku mě hodně odrazoval ten mediální rozruch kolem knih této autorky. Celou serii od začátku až do konce jsem si přečetla poměrně nedávno a musím dodat, že jsem ji zvládla jedním dechem. J.K.Rowlingová má opravdu talent a úžasnou fantazii, stvořila příběh, který je jedinečný, napínavý a nejde se od něj odtrhnout.
Vím, že druhý díl patří mezi ty méně oblíbené, ale já jsem si ho doopravdy užila. I přes to, co se v knize událo, je to stále ještě jeden z těch "dětských" dílů, který je radostný a barevný, nemá takovou tu pochmurnou atmosféru, jako další pokračování.
Druhý díl malinko slabší než první, ale nijak zvlášť. Čtyři hvězdičky jsou rozhodně jen o malý kousek, protože tu pátou by si tohle dílo rozhodně zasloužilo.
Druhý díl dočten, ještě jich zbývá hromada. Určitě je lepší než film, protože je vše více vysvětlené, nic se nekrátí. Schéma: zlí strýček s tetičkou, návrat do milované školy a ke kamarádům, drobné náznaky velké záplatky a grande finále. Zlo je zlem, dobro dobrem a další čárka za další dočtený díl. Sympatie k pavoukům, Ufňukané Uršule, Hagridovi.
Tento díl zrovna moc nemusím, ale kniha je i tak moc dobrá. Zápletka originální, postavy sympatické, styl čtivý... hezké.
vím, že nelze srovnávat s filmem, ale tedy čekala jsem větší spád, víc akce... Bohužel všechny knihy jsou pro mě neuvěřitelně rozvláčněné... Jinak asi dnešní klasika, kdo nezná, jakoby nežil...
Od malička můj oblíbenej díl. Hrozně se mi líbí to nespecifikovaný zlo plížící se po hradě, vždycky mi to přišlo dost strašidelný. Báje o Tajemný komnatě je skvěle promyšlená, stejně jako lítající auto, Vrba mlátička, Zlatoslav Lockhart nebo geniální Oslava úmrtí, která třeba ve filmu nebyla :)
Tento díl je pro mě jeden z těch méně zajímavých, avšak i přesto obsahuje stěžejní informace, které díky genialitě J. K. Rowlingové vytvoří dokonalou sérii Harryho Pottera. Knihu jsem četla dříve několikrát v češtině a teď poprvé anglický originál, který určitě stojí za to a ukáže vám pohled na knihu z úplně jiného úhlu.
Hodnocení: 8/10
Poslední věta: And together they walked back through the gateway to the Muggle world.
Bylo to dobré, ale nikoli skvělé. Opět to však z velké části přičítám tomu, že už mám příliš vysoké nároky, má mladší verze byla o poznání nadšenější. První díl se mi zkrátka líbil víc, i když relativně napínavý závěr a postava Zlatoslava Lockharta rozhodně nebyly k zahození. Takže hezké 3* a jsem zvědavá, co přinesou další díly.
Autorka nám rozjíždí sérii Harryho Pottera. Úžasná kniha, napínavá a dobře čtivá. Doporučuji ❤️
Příběhově lepší a literárně o něco vyspělejší než jeho mladší bratříček. ... Je celkem úsměvné, jak Rowlingowic dokáže po celou sérii stejně schématicky blbě pojmout některé postavy a situace. Prostě husa
přátelství kouzla Harry Potter zfilmováno tajemství čarodějové fantasy pro děti internát pro dospívající mládež (young adult)
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |