Harry Potter a vězeň z Azkabanu
Joanne Rowling
Harry Potter série
Harry Potter a jeho kamarádi Ron a Hermiona jsou už ve třetím ročníku bradavické Školy čar a kouzel. Harry se nemohl dočkat začátku školního roku, když ale přijede do Bradavic, panuje tam napjatá atmosféra a strach. Proč? Na svobodu uprchl vězeň z Azkabanu, nebezpečný vrah Sirius Black – prý nástupce lorda Voldemorta, Pána zla. A stopa vede – kam jinam než do školy v Bradavicích.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2017 , Albatros (ČR)Originální název:
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, 1999
Nejlepší díl celé HP série a tím myslím doslova celé. Jak knižní, tak filmové.
1. a 2. díl byly ještě pohádky. 3. díl už je kapitola sama o sobě, dospělejší, lepší a propracovanější. Díky týhle knize jsem propadla literatuře.
Nejlepší díl, nejlepší postavy, nejlepší děj, BEST BOOK EVER!!!! Do Siriuse jsem se, poté co jsem ho přestal nenávidět a ukázalo se, že byl celou dobu kladný, zamiloval ;).
Pro mne asi nejlepší HP kniha, hlavně proto, že tady není na konci další souboj s Lordem Voldemortem. Přesto je kniha podle mne jen o něco málo lepší než ostatní, můj neoblíbený styl psaní JKR, ta věčná naivita a komerce je tu bohužel stále přítomná.
Jop, přiznávám se. Přečetla jsem jenom 3 díly HP a to ještě před dlouhou řádkou let. :( (Nemlaťte mě. :D) Čtvrtý jsem začala, ale zaklapla ho asi po druhé kapitole. :-/ Rowlingová měla skvělý nápad, rozhodně se Harry Potter zapsal do historie. Bezvadný příběh - fantastický! :) Musím tu ale zmítit také filmy (nedá mi to). Ty jsou naprosto dokonalý! Mám je zkouknutý všechny a nespočetněkrát. Prostě Harry! Potter! - to už je, sakra, termín! :D Slibuji, že se k němu zase někdy vrátím a tentokrát s úmyslem přečtení všech dílů v sérii! :D :)
A tady jsem se zamilovala do Remuse Lupina. ^^ Nejstatečnější osoba pod sluncem a můj vzor. :)
Trochu temnější a míň pohádkové pokračování.
Harry opět s přáteli objeví tajemství a nakonec vše vyřeší a odhalí pravdu.
Skvělé pokračování.
Naprosto souhlasím s adriena4364 - o moc více podrobností a naprosto nejlepší díl... z mého pohledu možná kvůli Siriusovi :-p
Můj nejoblíbenější, i co se filmu týče. Navíc je tam hodně podrobností, co ve filmu nejsou! Stojí za přečtení:)
Tento díl se mi líbil nejvíce ze všech, jak v knižní podobě, tak ve filmovém zpracování... Kdo by nefandil Siriusovi, že? :o)
Tato kniha je tak úžasná že jsem ji přečetla za jediný den. A nasmála jsem se víc než u filmu.
Harry Potter má tentokrát v patách šíleného uprchlého vězně, který mu jde po krku a navíc školu letos obléhají azkabanští strážní Mozkomorové, kterým se musí naučit čelit. Čeká ho tedy velmi náročný školní rok, kdy se mnohé ukáže jiné než se zprvu zdálo.
Jak jsem u předešlého dílu psala, že Rowling začíná tlačit na pilu, v tomto díle již naplno upouští od pohádkového příběhu a zatahuje nás do kruté reality kouzelnického světa a černé magie. Harry přestává býti dítětem a před očima nám dospívá v mravně založeného mladého muže. Samotný příběh o Siriusi Blackovi je pln nečekaných momentů, ze kterých si čtenář, který příběh nezná musí sednout na zadek :) Příběh pánů Červíčka, Tichošlápka, Dvanácteráka a Náměsíčníka je prostě dokonalý. Ne náhodou patří tento díl k mým nejmilejším.
Číst ho po letech byl neskutečný zážitek :)
Dobrodružství se Siriusem Blackem a Lupinem je fakt velkolepé a celá série je prostě srdcovka:-) Chytne a nepustí a je jedno, jestli je vám 7 (dcera) nebo 35 (já).
Vlastně nevím co napsat. S každým dílem Harryho, propadám kouzlu těchto knížek víc a víc.
Nádherné, úžasné, skvělé! Smekám před paní Rowling - ta fantazie a umění vykreslení příběhu i postav...geniální! Z prvních tří dílů nejlepší, už se těším, co bude dál :-)
přátelství, kamarádství kouzla zfilmováno tajemství čarodějové fantasy pro děti internát pro dospívající mládež (young adult) britská literaturaAutorovy další knížky
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
HP 3 se často označuje jako milník série, kdy to přestává být tolik pro děti. To ale podle mě platí spíš pro film, kde to Cuaron vzal hodně po svém a jeho film tak oproti dvěma Columbusovým vypadá jako nebe a dudy. Třetí kniha není tak výrazně jiná. Krok k dospělosti tam je, ale zdaleka méně viditelný, než ve filmu. Oceňuju další hrabání se v minulosti, jelikož ta je příliš zajímavá, než aby během sedmidílné ságy nebyla probírána. Harry pozná svého kmotra a tak tento díl vlastně nemá záporáka. Ze Siriuse se vyklube dobrák a Pettigrewa pří vší jeho odpornosti za záporáka nepovažuju, je to spíš takový nemehlo a ve finální zápletce tohoto dílu se ocitl spíš omylem. Ve věci kniha/film je to podruhé nerozhodně. Rowlingová se každou knihou zlepšovala, avšak Cuaron natočil pravděpodobně nejlepší HP film.