Harry Potter a Kámen mudrců
J. K. Rowling (p)
Harry Potter série
Harry Potter si myslí, že je obyčejný kluk. Když byl ještě malý, zemřeli mu rodiče a on zná jen těžký život u strýce, tety a jejich tlustého a rozmazleného synka Dudleyho. Vše se ale změní ve chvíli, kdy mu poštovní sova přinese záhadný dopis – pozvánku ke studiu na Škole čar a kouzel v Bradavicích, a obr Hagrid mu prozradí, že je kouzelník! Harry neváhá ani vteřinu a odjíždí do Bradavic, kde potká své nejlepší kamarády – Rona Weasleyho a Hermionu Grangerovou, naučí se ovládat své kouzelnické schopnosti, stane se členem školního týmu famfrpálu – populárního kouzelnického sportu na košťatech, a především svede bitvu s Voldemortem, Pánem zla. Dotisk r. 2002, 2005 a 2008. (ISBN 978-80-00-01161-5)... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2002 , Albatros (ČR)Originální název:
Harry Potter and the Philosopher's Stone, 1997
Konečně po letech jsem se rozhodla si příběh přečíst, samozřejmě filmové zpracování jsem viděla. Při čtení jsem nemohla uvěřit, jak autorka mohla něco tak perfektního vymyslet.
Můj nejoblíbenější díl! :) ^_^
Řekla bych že tu Harry bude ještě hodně dlouho, a že to budou číst vnoučata dnešních teenegerů :D :))
Krásný, tentokrát ještě především dětský příběh, který překypuje nápady a dává fantazii prostor vyřádit se dosyta. Navíc kniha splnila jeden velmi těžký úkol - přilákala ke čtení spoustu dětí, kterým se předtím číst nechtělo, a to je podle mě největší zásluha J. K. Rowlingové.
Kámen Mudrců jsme četla už jako malá, tehdy mě to nějak moc nechytlo. Pak jsem viděls filmy a jako další knihu jsem četla Ohnivý Pohár a pak zase nic :-D. Dneska jsem se ke knihám vrátila a s nadšení jsem přetla první z nich. Bylo to sice spíš dětské čtení, ale i tak jsem se bavila. Už se těším na další knihu.
Kniha byla skvělá, jen mě mrzí, že jsem knihu nečetla dřív než vyšel film. Nemohla jsem tím pádem dát šanci své představivosti a představovala jsem si herce, kteří ztvárnili postavy ve filmu. Ale jinak určitě doporučuji všem, každý, kdo má rád kouzla, záhadné zápletky a tajemno.
Originální kousek do knihovny. Celou sérii jsem již přečetla 2x a pokaždé je to super počtení. Rozhodně všem doporučuji.
Na filmech o Harry Potterovi jsem vyrostla, ale žádnou z knih jsem do ruky nevzala. To jsem se rozhodla změnit. Ale já nevím... Pro všechny je J.K.Rowling jakousi královnou, nebo mi to tak alespoň přijde, já však na ní, kromě jejího úžasného nápadu, nic tak královského zase nevidím. Její styl psaní není zrovna můj šálek kávy, každopádně kniha jako taková je povedená, a kdyby nebylo Harryho, bůhví na čem bych vyrůstala...
Kniha Harry Potter je moc hezká. Líbil se mi styl psaní. Přečetla jsem všechny díly a uvažuji o tom, že je přečtu znovu. Tu to knihu doporučuju rozhodně se s ní nebudete nudit.
Celou sérii už mám přečtenou, přesto si dávám repete formou audioknihy. Harryho si totiž pamatuji pouze v kostce. Je skvělé po letech si osvěžit všechny detaily z tohoto úžasného a propracovaného světa a přitom sledovat to, jak na scénu poprvé vstupují Brumbál či Snape.
Tak rád bych napsal nadšený a oslavný komentář, ale nemůžu. Někde se stala chyba. Miluji svět fantazie, kouzel a pohádek, Harry mě nezaujal. Chápu zdejší dívenky, outsidery, brýlaté dětičky a skryté vyvolené, které se v Harrym vidí. Já bohužel ne. Pokud bych si měl vybrat jiného vyvoleného, tak je to Neo. Ale to je úplně jiná pohádka :-) Ale že paní Rowlingová vytvořila zajímavý svět, to zase ano :-)
Ve svých jedenácti letech jsem knihu odsoudila po pár stránkách, odložila ji a rok na to propadla světu Pána prstenů... Nyní, o 14 let později, mě svět Harryho Pottera neskutečně okouzlil (aby ne) svou pohádkovou, hřejivou atmosférou a ačkoli už nepatřím do cílové skupiny čtenářů, moc jsem si čtení užila a těším se na další díly.
Popravdě teď sama nevím, zda dávám pětku a hodnotím film, nebo knihu samotnou.
Četla jsem ji před víc jak 12ti lety a asi si to budu muset zopáknout, abych dokázala nově posoudit míru dětskosti a zla.
Nicméně nápad je to zajímavý, neotřelý, tento a příští díl jsou ještě milé a "nevinné", ale pak už je to příliš tvrdé.
Zaujalo by mne ale víc, kdyby to byl popis toho, o čem hovoří celý námět - kluka, který unikne ze svého bídného života do světa, kam patří a tím pádem by nám ten svět měl být přiblížen jinak - víc ohledně školy, dětí, jejich studijních potížích/úspěších a toho světa magie.
Čekala jsem, že to bude o takových tématech, ne o vraždě, která se vlastně vleče, jen se čeká na příležitost a všichni okolo vědí, co bude následovat...
Nicméně.. jo, pětku si to zaslouží.
Už jen za to, že to děti po celém světě četly, i když jakmile se to dostalo k nám, záhy byl natočen film a tím pádem to děcka znají z filmu, z knih už tolik ne.
Snad jediná kniha, u které mi nevadilo, že jsem nejdříve viděla film. Je to tak impozantní příběh, tak čtivý, tak úžasný. Vůbe se nedivím, že HP tak oslovil celý svět. Říkám to pořád, Rowling prostě umí. A Harry Potter se pomalu stává moje srdcová záležitost...
přátelství Harry Potter zfilmováno čarodějové fantasy pro děti internát pro dospívající mládež (young adult) škola čar a kouzel
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Dneska už se nedivím, že Harry Potter se stal takovým hitem. Měl jsem proti němu menší averzi, a to před podobou knižní i filmovou, ale musím uznat, že kniha je parádní a o mnoho lepší než filmové zpracování, které mě dodnes s výjimkou posledních dvou dílů stále úplně nepřesvědčilo. J.K.Rowlingová úplně rozmetala mé představy o tom, že kniha zajímavá až tak nebude a já jí musím pogratulovat. Napsala první díl fantasticky a pro děti je přímo předurčený. Tohle prostě musí zaujmout každého čtenáře. Vytvořila parádní svět.