Harry Potter a Kámen mudrců
J. K. Rowling (p)
Harry Potter série
Harry Potter si myslí, že je obyčejný kluk. Když byl ještě malý, zemřeli mu rodiče a on zná jen těžký život u strýce, tety a jejich tlustého a rozmazleného synka Dudleyho. Vše se ale změní ve chvíli, kdy mu poštovní sova přinese záhadný dopis – pozvánku ke studiu na Škole čar a kouzel v Bradavicích, a obr Hagrid mu prozradí, že je kouzelník! Harry neváhá ani vteřinu a odjíždí do Bradavic, kde potká své nejlepší kamarády – Rona Weasleyho a Hermionu Grangerovou, naučí se ovládat své kouzelnické schopnosti, stane se členem školního týmu famfrpálu – populárního kouzelnického sportu na košťatech, a především svede bitvu s Voldemortem, Pánem zla. Dotisk r. 2002, 2005 a 2008. (ISBN 978-80-00-01161-5)... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2002 , Albatros (ČR)Originální název:
Harry Potter and the Philosopher's Stone, 1997
Poslouchala jsem audioknihu v anglickém originále a rozhodně to stálo za to. Zdokonalení angličtiny zábavným způsobem, neměla jsem problém rozumět.
příběh, který těžko najde konkurenci. Rowlingová musí znát historii magie od a do z. například chloupek je legendární mytologický hádův pes.
tahle serie se čte snad úplně sama. Pamatuju si, že jsme první čtyři díly dostaly k Vánocům a já jsem cestou z prázdnin na intr dočítala čtvrtej díl. Dala bych celé sérii pět hvězdiček, ale protože v prvním díle je Harry ještě prcek a není tam tolik napětí a akce, takže ve srovnání se zbytkem, dávám jen čtyři.
Harry Potter mě nikdy moc nezaujal, ale řekla jsem si že si to zkusím přečíst i když se mi do toho moc nechtělo. Nakonec mě kniha velmi mile překvapila i když ne tak jak jsem si myslela, ale bylo to fajn si to přečíst. Možná tak jednou za život sem viděla film a kniha je o 100% lepší.
Knížky o Harrym Potterovi už jsem přečetla všechny minimálně dvakrát a jsou to jedny z mých nej :) Nemám co dalšího říct.
Sice jsem četla knihu až po zkouknutí filmu ale ani to mi nezkazilo zážitek z knihy a knížku sem si naramně užila :)
Moje milovaná kniha, kterou jsem dostala jako dárek k Vánocům od mého dědečka, když mi bylo 8 let. Harry Potter je pro mne asi nejhezčí fantasy knihou , co jsem kdy četla.
Knížku už jsem četla, ale bylo to dávno. Takže jsem si ráda připomněla první díl Harryho. Líbilo snad ještě víc než při prvním čtením. A Severus Snape je můj favorit:-)
Harry Potter je nádherně propracovaný sedmi dílný příběh, který mě velmi upoutal. Četla jsem všechny díly a sláva Rowlingové a jejímu umění.
Bohužel filmy jsou velmi nepodařené, ale to patří do jiného hodnocení. Zážitek z knihy mi rozhodně nepokazí.
Miluji Hermionu Grangerovou. :)
Jinak krásně napsaná knížka o chlapci, který zjistí, že je čaroděj.
Rozdíl mezi knihou a filmem je teda obrovský. Když jsem četla první stránky, napadlo mě jen jediné: musím číst i ostatní díly!! Moc Rowlingovou obdivuji, jak to vše dobře promyslela a popsala, jak se Harry dozvídá, že je čaroděj, jak jeho rodiče zemřeli a život u jeho tety a strýce. Nástup do Bradavic mě potěšil nejvíc - Harry vše obdivoval tak, jako já spisovatelku knihy. :) S filmem se nemůže porovnávat, všechny pocity, napětí a Harryho myšlenky se do filmu nedá natočit a to dělá knihu zajímavější a napínavější.
Samozřejmě se ke knížce budu pořád vracet a i když ji přečtu třeba desetkrát, nikdy mě neomrzí! Kniha mi otevřela bránu do světa fantasy a jsem za to ráda. Harry Potter vždy bude má nejoblíbenější kniha a těším se na ostatní díly. :)
DOPORUČUJI!
Zamilovala jsem si knížku až v okamžiku, kdy se mezi řádky objevily Bradavice. :) Ale i tak už po prvotním bláznivém okouzlení mě Harry Potter nějak nebere. :)
“It does not do to dwell on dreams and forget to live.” Když jsem tenhle díl četla poprvé tak mi bylo asi deset let. A asi nebudu přehánět, když řeknu, že ve mě podnítil nejen lásku ke čtení, ale taky lásku ke kouzlům a k fantasy. Ráda se k prvnímu dílu vracím, protože všechno začíná, není to tak temné a všechno je ještě kouzelné, přesně jak by mělo být. Tohle byl pro mě začátek jedné z mých největších životních lásek. Ano, i já patřím do generace Harryho Pottera a jsem za to ráda, protože kdo si to nezažil, tak to nikdy nemůže pochopit.
Prostě začátky kouzlení, učíme se mávat hůlkou, létat na koštěti, říkat jednoduchá zaklínadla.
Příběh nám otevírá svou bránu a vstup je opravdu fantastický, každý si knížku určitě zamiluje.
Jak to tady tak čtu, je tu povětšinou ta "má" generace. Protože většina píše, že HP je jejich dětství. A já jsem na tom úplně stejně. Vzpomínám si, jak jsem hltala každou stránku, ve dne, v noci, nedočkavě očekávala další díly. Bylo to totiž kouzelné. Určitě to dalo práci vymyslet svět s vlastními pravidly, tvory, kouzly, tradicemi a za to Rowlingové bude vždycky patřit můj obdiv.
Kámen Mudrců je ještě takový "dětský", oproti třeba Relikviím, kde jsou lidi zabíjeni jako na běžícím páse, ale zčásti i proto, že je první, tak výjimečný. Miluji ty momenty, kdy Harry vlastně zjišťuje, že je čaroděj, setkává se s Hagridem, zjišťuje něco o svých rodičích, navštíví poprvé Příčnou ulici, samozřejmě Bradavice. Miluju ty začátky, kdy zjišťuje to, co normální dítě z kouzelnické rodiny už dávno ví. I proto mi přijde ten styl psaní skvělý - není to tak, že Rowlingová vás s něčím seznámí a vyvíjí se to kupředu - tak by to asi bylo, kdyby odmalička vyrůstal s rodiči. Ono už to všechno totiž vyvinuté je a Harry jakoby naskakuje do rozjetého vlaku a spoustě věcem se učí až zpětně. V dalších dílech se o "svém" světě dozvídá ty samozřejmosti a vy se je dozvídáte s ním. V tom je to kouzelné - vždycky vás něco překvapí. Něco, co Harry zjistí v praxi, Ron to zná odmalička a Hermiona si to už dávno někde přečetla.
Můj každoroční návrat do dětství - Harry Potter je prostě série mého srdce a každé léto čtu všechny díly znovu a znovu a nikdy se mi neomrzí :-)
Táto knižka mi pripomína moje detstvo... s Harrym som vyrastal... doslova. Obaja sme boli takmer rovesníci i ked neskôr (koli neskoršiemu tvoreniu a distribúcii dalších dielov) som ho vo veku začal jemne predbiehať.
Kameň mudrcov znamená pre mna jeden z najhlavnejších milníkov mojho dobrovolného čítania kníh- začiatok (tu sa to začalo). Ešte si pamätám aká úžasná atmosféra z toho dýchala. Bolo to všade... reklamy, cukríky, na titulkách časopisov, albumy so samolepiacimi nálepkami, kartičky... to všetko musím spomenúť v súvislosti s touto knihou pretože je to (z mojho pohladu) jej súčasťou.. /Kameň/ preto hodnotím ako výbornú knihu pre deti (najmä tie ktoré na tom vtedy fičali :D) Pre dospelejšieho čitatela to však už nemusí byť také skvelé- výnimočné pretože je veľa iných skvelých kníh. Filmy o HP sú o trocha (o dosť) horšie...
přátelství Harry Potter zfilmováno čarodějové fantasy pro děti internát pro dospívající mládež (young adult) škola čar a kouzel
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Knížku jsem četla až dlouho po vydání filmu, v originále, ale to nic nemění na tom, že jsem si ji moc užila.
Roku 1997, kdy byla tato kniha vydána vznikla legenda... a za to můžu J. K. Rowling jen děkovat. ♥