Harry Potter a Kámen mudrců
J. K. Rowling (p)
Harry Potter série
Harry Potter si myslí, že je obyčejný kluk. Když byl ještě malý, zemřeli mu rodiče a on zná jen těžký život u strýce, tety a jejich tlustého a rozmazleného synka Dudleyho. Vše se ale změní ve chvíli, kdy mu poštovní sova přinese záhadný dopis – pozvánku ke studiu na Škole čar a kouzel v Bradavicích, a obr Hagrid mu prozradí, že je kouzelník! Harry neváhá ani vteřinu a odjíždí do Bradavic, kde potká své nejlepší kamarády – Rona Weasleyho a Hermionu Grangerovou, naučí se ovládat své kouzelnické schopnosti, stane se členem školního týmu famfrpálu – populárního kouzelnického sportu na košťatech, a především svede bitvu s Voldemortem, Pánem zla. Toto vydání je prodáváno ve sbírce 1.–4. dílu.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2003 , Albatros (ČR)Originální název:
Harry Potter and the Philosopher's Stone, 1997
Začala jsem dohánět resty, takže došlo i na Harryho. Vlastně jsem, kromě toho, že se třeba dozvím pár drobných detailů, co mi ve filmu uniklo, nic moc nečekala. Nicméně, kniha byla skvělá a i když jsem nesčetněkrát viděla film a věděla co se stane, nemohla jsem se od ní odtrhnout. Nakonec jsem se toho dozvěděla spoustu nového a po dlouhé době to byla kniha, která mě opravdu bavila, u které jsem nevnímala okolí a přišlo mi, že jsem součástí příběhu. Bravo, Harry!
Tak už se dostalo i na mě a na HPčko. :) Filmy i knihy jsem obcházela už z dálky, protože tak nějak jsem nedokázala skočit do rozjetého vlaku nadšených fanoušků HP a ani jsem nechtěla.
Pak přišla četba Magisteria od Holly Black a Cassandry Clare a když má moc dobrá kamarádka viděla, jak jsem nadšená, tak mne na kolenou prosila, ať zkusím aspoň první díl HPčka.
Chtěla jsem ji udělat radost a zkusila to... A voilaaa :D Mi se to líbí :) Opravdu se mi to líbí! Nebudu hned bláznit další knihou, v žádném případě nebudu okamžitě sledovat filmy, ale budu si v poklidu vychutnávat další díly knih, které budu prokládat jinýma.
Ale něco napíšu: Danuško, díky za zboření mého HPčkovského psychického bloku! :))
Tento díl jsem nikdy jako jediný neviděla celý jako film. Vždycky jen po částech. Ale s jistotou můžu říct, že kniha je mnohem lepší....Neznám jediného člověka, který by řekl, že nemá rád Harryho Pottera.
Tohle nikdy neomrzí. Po nesčetném přečtení nyní poslouchám audioknihu, pěkně namluvenou Jiřím Lábusem. Nad popisem úžasných hostin ve Velké síni bohužel jen hladově hledím do prázdné ledničky :) Zpočátku mi vadilo, že Lábus čte jméno hlavního hrdiny "Hary", tedy ne "Hery", ale dá se na to zvyknout.
Když všichni četli Pottera, já byla blázen do Pána Prstenů. Teď, o patnáct let později, to doháním a propadám svému soukromému šílenství. Naprosto kouzelná knížka, hned bych se pustila do druhého dílu.
A klobouk dolů před pány překladateli, četla jsem originál a občas srovnávala s počeštělými názvy, odvedli výbornou práci.
Jeden z mála počinů, kdy se mi filmy líbí o hodně více než knížní předloha. Nevím, čím si Potter zasloužil takovou oblibu. Kniha se dobře čte, ale ten příběh je takový nemastný, neslaný. U ostatních sci-fi/fantasy sérií, jako třeba Pán Prstenů nebo Duna, je vidět, jak autoři vytvořili obrovský svět s dlouho historií a do malého kousíčku poté zasadili svůj příběh. Tady mám opačný pocit, a sice ten, že paní R. si svět vytvářela až při psaní knihy. Některé prvky jsou naprosto nedomyšlené a některé naprosto stupidní (Famfrpál). Navíc je u této série jasně vidět, že paní R. další díly neplánovala (tedy doufám, protože jestli ano, tak to je dost zoufalé).
Začátek kultu. Začátek, který je tak těžce odlišný, jiný než epické poslední tři díly. Tohle je fakt jen pohádka s dost hustým začátkem, u kterého jsem kroutil nad humorem autorky - který se mi hodně líbí. Další nadhodnocená kniha, ale vzhledem ke kultu který se kolem celé série vytvořil, to dokážu přehlédnout.
Takže konečně i já přečetla knihu, o které nemálo lidí říká že je naučila číst a že na této sérii vyrostli. Samozřejmě jim věřím, obzvlášť po to co jsem ji sama dočetla. Vůbec netuším proč jsem se této knize tak dlouho vyhýbala, pořád jsem to odkládala a nyní toho lituji. Už od prvního dílu je opravdu poznat jak skvělá to bude série a jak má paní Rowlingová všechno promyšlené. Teď akorát lituji že jsem si hned nekoupila aspoň i druhý díl.:)
Co si budeme povídat? Všechno podstatnější bylo už napsáno níže a já z toho vypíchnu snad jen jediné - I přes své chybky, které Rowlingová může mít, nelze ji upřít pořádný kus práce, kterou odvedla s novou generací čtenářů. Především to, že ji notně rozšířila.
Jsem nesmirne rada za to, ze i kdyz jsem uz nescetnekrat videla film, tak jsem v tomhle predvanocnim case vzala do ruky tuto nadhernou knihu.Diky skvele spisovatelce jsem mohla nahlednout do sveta car a kouzel a uzivat si plno dobrodruzstvi a napeti spolecne s Harrym a jeho prateli. Uz se tesim na chvili, kdy otevru druhy dil a vratim se do kouzelnych Bradavic.
Jsem velice zklamaná z toho, že jsem nejdříve viděla všechny filmy a až potom četla knihy. Když jsem viděla filmy, byla jsem z nich unešená... Když jsem ale potom začínala číst knihy, vůbec jsem nechápala, jak se mi mohl film líbit... Kniha je prostě kniha a krásný příběh Harryho a jeho přátel to opět dosvědčuje :)
Pěkná kniha pro všechny věkové generace, ještě lepší je ale audiokniha, kterou čte Jiří Lábus :)
Tak tahle knížka mě naprosto dostala. Je to snad nejhezčí knížka jakou jsem kdy četl. Bohužel jsem se k ní dostal až nyní ve svých 16-ti letech, a to hlavně proto, že jsem po celý druhý stupeň odmítal číst a bláznit s knížkami začínám až nyní na střední a také proto, že pocházím z křesťanské rodiny, kde svět Harryho Pottera není zrovna vítaný, a tak jsem (možná i proto, že zakázané ovoce nejlépe chutná) se rozhodl tuto knžku přečíst potajmu(: Nicméně jsem z 1. knížky úplně vedle a zítra po škole poběžím do knihovny pro další díly.
Skvělá kniha, skvělá série, skvělá autorka...
Mnoho lidí sem píše, jak je první díl pohádkový. A mají naprostou pravdu, protože J.K. Rowlingová se nesnažila jen tak vylíčit děj, ale šlo jí o to, napsat tuto sérii tak, abychom s ní vyrůstali. V mém případě se jí to povedlo. Jako menší jsem vzala do ruky první díl a byla jsem uchvácená. Kdybych v té době zhltla další tři díly, nepochopila by jsem to, co se skrývá uvnitř.
Není to jen tak nahodilý děj s občasnými náhodnými scénkami, aby byla kniha delší, ale je to jeden obrovský a spletitý příběh, kde je vše do nejmenších podrobností vymyšleno. I přesto, že není něco v knize napsané neznamená, že to J.K. Rowlingová nedomyslela a nerozvedla. Svými proslovy mě stále ohromuje tím, jak je vše propletené. Jména nedávána náhodně, minulosti postav... To vše mě ohromuje a klobouk dolů. Sérii jsem přečetla několikrát a pokaždé mezi řádky objevím nové a nové věci. Jedním slovem - kouzelné!
Kámen mudrců je určitě nejpohádkovější knížkou z celé série. Jako dítě mě tento díl opravdu oslovil a určitě jsem nebyla sama, jelikož právě kvůli prvnímu dílu se Harry Potter stal celosvětovým fenoménem.
přátelství Harry Potter zfilmováno čarodějové fantasy pro děti internát pro dospívající mládež (young adult) škola čar a kouzel
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Jediný Potter, který mě moc nezaujal. Kniha má skoro tři sta stran, ale prvních sto není o ničem jiném než zdlouhavém popisu míst, vybavení, vzhledů, kouzel,.... To prostě není pro mě a já měl chuť to s knihou vzdát a odložit jí. Pak když už jsem měl tu první pasáž za sebou se příběh krásně rozjel a já se konečně začal bavit, i když mi to přišlo až trochu moc pohádkové a pro trochu menší publikum. Proto si myslím, že je tato kniha trochu moc nadhodnocená. Ale abych nebyl až moc pesimista ohledně této knihy, musím připustit, že je to začátek jedné z nejlepších fantasy sérií a já jsem moc rád, že jsem knihu neodložil a dal jí šanci, protože díly, které přišli potom už mě neuvěřitelně nadchly.