Harry Potter a Kámen mudrců
J. K. Rowling (p)
Harry Potter série
„Harry dopis roztřesenou rukou obrátil a spatřil rudou voskovou pečeť, na které byl erb: velké písmeno B, kolem kterého byli lev, orel, jezevec a had.“ Když se tyto dopisy poprvé objevily na rohožce domu číslo čtyři v Zobí ulici, Harry Potter o Bradavicích nikdy neslyšel. Dopisy z nažloutlého pergamenu s rudou pečetí napsané zeleným inkoustem okamžitě zabavují jeho příšerná teta a strýc. V den Harryho jedenáctých narozenin přináší Rubeus Hagrid, obrovský muž s očima lesklýma jako dva švábi, podivuhodnou zprávu: Harry Potter je kouzelník a je přijatý do Školy čar a kouzel v Bradavicích. Fantastické dobrodružství právě začíná.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2016 , PottermoreOriginální název:
Harry Potter and the Philosopher's Stone, 1997
Nemyslela jsem si, že by mě pohádkový první díl znovu zaujal tak moc, jako při prvním čtení, kdy jsem byla asi ve věku hlavních hrdinů. Teď po 15 letech jsem se do knížky znovu pustila a nechápu, že jsem se znovu nedokázala odtrhnout. Příběh je tak dokonale vystavěn, postavy skvěle propracované a jazyk velice zajímavý, že znovu dávám 5 hvězd. Nechápu, jak někdo může napsat pohádku, která zaujme všechny věkové skupiny a ani po tolika letech neztratí na svém kouzlu. Harryho stále nic nepřekonalo.
Je to opravdu neskutečná knížka pro děti. Nádherně se čte, postavy jsou prostě vynikající a i když člověk předtím viděl film, tak to vůbec nevadí. Už se těším na druhý díl. A mé děti ještě více.
po dlouhé době jsem se konečně vrhla si Harryho Pottera i přečíst a nelituji toho, knihy jsou naprosto skvělé a čtivé!
čtu jsi ji pořád dokola asi mě někdy neomrzí.....je to strašně hezká knížka musím Rowlingovou pochválit.
Miluju to a nestydím se za to. Vyrostla jsem s Harrym a nemálo času strávila představami, jaký by to bylo být v Bradavicích, s radostí bych je tehdy vyměnila za prvouku a mlže. V dospělosti se pravidelně vracím ke knihám i filmům, ale prvních 5 dílů mě baví nejvíc.
Ježiš, to je tak geniální :D
Filmy viděl asi každý takže víc není potřeba doplňovat.. Stojí za přečtění.
Harryho Pottera miluju, je to určitě má nejoblíbenější fantasy série:)
Obdivuji svět, jaký dokázala Rowling vytvořit - svět čar a kouzel, lektvarů, mozkomorů, famfrpalu, skřetů, smrtijedů,...
Pro mě byla tahle série ale vždy hlavně o síle přátelství, která je v celé téhle sérii krásně vykreslena.:)
Každopádně nemám ráda postavu Harryho Pottera:) ale zamilovala jsem si jiné postavy - Lenku a její jedinečnost a to jak je prostě svá, Rona a jeho skvělý smysl pro humor a Dobbyho, který by se pro každého obětoval.
Celou sérii mužů rozhodně doporučit, první díl je takový hodně pohádkový, ale díl od dílů je série lepší a lepší:)
Je to prostě láska i po 10 letech, kdy jsem si dal re-reading, tak mě to strašně bavilo. Zase jsem objevoval věci, který se ve filmu neocitly, a který byly jinak. Pokud jste jednou potterhead, tak jím budete vždycky a nezáleží na tom kolik vám je.
První díl série o HP nás seznamuje s jeho světem a postavami a je to pěkné čtení které má i svoje skryté poselství a narážky ne věci které najdeme i v naší realitě. Četla jswm jako dítě a líbila se mi kniha i film.
Za mě je to skvělé! Hned od první stránky se ponoříte do magického, tajuplnného a záhadného světa a nechcete ven.
Celým srdcem doporučuji
Tato knížka byla první a poslední, kterou jsem si přečetla. O další knížky už nestojím. Patřím do kategorie čtenářů, pro které takové knížky už nejsou.
Klasika všech klasik, jinak to snad ani nazvat nejde. Spolu s 3. a 4. dílem patří Kámen mudrců mezi mé nejoblíbenější díly Harryho Pottera a ani kniha nezklame. Dlouho jsem ji znala jen jako audioknihu, poslouchala jsem ji jako dítě stále dokola a vloni se mi konečně poštěstilo získat i knihy samotné.
Věřím, že v tehdejší době vzbudila obrovský boom, stejně jako dnes. /*
Knihu jsem měla rozposlouchanou v audioverzi asi 1-2 roky, bohužel mi Lábus moc nesedl. Nicméně je to hodně milé fantasy, místy i vtipné. Filmové zpracování je celkem dost věrné. Doporučila bych zvláště mladým čtenářům, kteří si to užijí se vším všudy :-)
2021: Musím říct, že audiokniha od Lábuse mi totálně zničila celého Harry Pottera a tu lásku, co jsem ke knize měla. Bylo to ufňukaný, dětský, trapný... fakt nejhorší věc, co jsem kdy slyšela a jsem z toho zklamaná, protože teď bych snížila hodnocení klidně třeba na dvě, tři hvězdy. Vím ale, že Kámen mudrců miluju a je to jen kvůli špatnému audiu.
přátelství zfilmováno čarodějové fantasy pro děti internát pro dospívající mládež (young adult) škola čar a kouzelAutorovy další knížky
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Líbí se mi, že je v příběhu více momentů, které ve filmu nebyly. Určitě si přečtu i další díly. :)