Harry Potter a Kámen mudrců
J. K. Rowling (p)
Harry Potter série
Až do svých jedenáctých narozenin si o sobě Harry myslel, že je jen obyčejný chlapec. Pak ale dostal soví poštou dopis, kterým byl zván ke studiu na prestižní soukromé Škole čar a kouzel v Bradavicích, a jeho život se rázem proměnil. Leccos se dozvídá o minulosti svých zemřelých rodičů, získá pár dobrých kamarádů, naučí se mistrovsky hrát famfrpál a kvůli Kameni mudrců podstoupí smrtelný souboj se zloduchem Voldemortem... První kniha sedmidílné série o Harrym Potterovi, která nastartovala triumfální světový úspěch autorce i hlavním hrdinům.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2022 , Albatros (ČR)Originální název:
Harry Potter and the Philosopher's Stone, 1997
Asi jako dítě bych jí ocenila více. Ale pro děti naprosto skvělá. Plná fantazie, spravedlivý svět versus nespravedlivý a jak se k tomu postavit. Kouzla, čáry....jiný svět :).
Jedna z nejlepších serií knih, co jsem kdy četla. Mam moc ráda nostalgii, která se objevuje pokaždé, kdy knihu otevřu pro další přečtení. Jinak, pokaždé to je, jako poprvé. První část má nejlepší magickou náladu, ale to je jen můj subjektivní názor. Jedním z mých nejoblibenějších momentů je spor Hermiony s profesorem Snapem, který ale bohužel ani nebyl zfilmován.
Skvělá kniha. Krásně se četla. Hned poté jsem si pustila film a zjistila, o kolik je kniha obsáhlejší. Těším se, až tuto krásnou knihu budou číst také moje děti a doufám, že budou stejně nadšené, jako jsem já :-)
Úžasná kniha. Zdá se, že Harry Potter sesadí mé nejoblíbenější hrdiny Pata a Mata z trůnu. Nemůžu se dočkat dvojky.
Teď jsem si dala opáčko se sedmiletým synem a bylo to úžasné. Srze něj jsem knihu viděla dětským pohledem a zároveň za sebe očima dospělého. Nenudil se ani jeden. Zjistila jsem kolik zajímavého jsem zapomněla pod vlivem filmu a jak je kniha oproti němu bohatá. Za mě nejlepší čtení sbližující generace.
Prostě klasika, ke které není již co dodávat. Přečteno s dětmi a myslím, že i ony ocenily. Doufám, že je podobné příběhy dovedou ke čtení stejně jako mě.
K Potterovi jsem se dostal až v sedmnácti letech, potom, co jsem se mu celý život úspěšně vyhýbal, protože jsem k smrti nesnášel vše, co měli rádi ostatní a co bylo všude a všichni o tom mluvili. Mojí první myšlenkou během čtení bylo, že jsem se ochudil o hodně, protože vím, že v dětských letech by mě tahle série pohltila. Když jsem knihu četl poprvé, měl jsem radost z toho, že mě odvedla za ruku pryč od problémů do světa, který byl tolik vzdálený od mého. Podle stylu psaní autorky, podle hlavních postav, ale i preciznosti děje vidíte, že byla do svých příběhů zamilovaná až po uši, a je to během četby dost dobře poznat.
Harryho Pottera jsem už kdysi dávno četla, samozřejmě jsem mockrát viděla i film. První díl je jeden z lepších částí série. (Myšleno filmová verze).
Čtení je taková oddechovka, která se hezky čte, děj pěkně ubíhá a zatím nás nečekají žádné velké akce. Určitě dám i další díly.
Líbí se mi, že je v příběhu více momentů, které ve filmu nebyly. Určitě si přečtu i další díly. :)
Nemyslela jsem si, že by mě pohádkový první díl znovu zaujal tak moc, jako při prvním čtení, kdy jsem byla asi ve věku hlavních hrdinů. Teď po 15 letech jsem se do knížky znovu pustila a nechápu, že jsem se znovu nedokázala odtrhnout. Příběh je tak dokonale vystavěn, postavy skvěle propracované a jazyk velice zajímavý, že znovu dávám 5 hvězd. Nechápu, jak někdo může napsat pohádku, která zaujme všechny věkové skupiny a ani po tolika letech neztratí na svém kouzlu. Harryho stále nic nepřekonalo.
přátelství Harry Potter zfilmováno čarodějové fantasy pro děti internát pro dospívající mládež (young adult) škola čar a kouzel
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Příběh Harryho Pottra zná asi každý. Jen škoda, že jsem viděla film dřív než jsem přečetla knihu. Dost to s filmem srovnávám. Bohužel jsem jako malá nesnášela čtení, takže se ke knížce dostávám až teď. Určitě je v knize více informací, už v prvním díle se dozvím, že Hagrid byl vyloučen z Bradavic (což jsem nevěděla) a spoustu dalších informací. Určitě budu ve čtení Harryho Pottra pokračovat.