Harry Potter a Kámen mudrců
J. K. Rowling (p)
Harry Potter série
Až do svých jedenáctých narozenin si o sobě Harry myslel, že je jen obyčejný chlapec. Pak ale dostal soví poštou dopis, kterým byl zván ke studiu na prestižní soukromé Škole čar a kouzel v Bradavicích, a jeho život se rázem proměnil. Leccos se dozvídá o minulosti svých zemřelých rodičů, získá pár dobrých kamarádů, naučí se mistrovsky hrát famfrpál a kvůli Kameni mudrců podstoupí smrtelný souboj se zloduchem Voldemortem... První kniha sedmidílné série o Harrym Potterovi, která nastartovala triumfální světový úspěch autorce i hlavním hrdinům.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2022 , Albatros (ČR)Originální název:
Harry Potter and the Philosopher's Stone, 1997
Harry Potter je má srdcová záležitost. Když vyšel první díl, byla jsem zrovna nějak v tom věku a vyrostla jsem na tom. Teď po několika letech jsem se ke knížkám vrátila. První díl přečtený za dva večery a i po těch letech jsem do světa HP stále zamilovaná.
#potterhead
Harry Potter je moje srdcovka a příběh, na kterém jsem vyrůstala. První díl byl výborný a moc jsem si ho užila.
V mládí, když to vycházelo, jsem byl spíš v týmu Tolkiena:))). Teď jsem tenhle rest dohnal a jsem nadšen. Dal jsem to za víkend a rozhodně nekončíme. Univerzum je fakt super promyšlené. I pro starší čtenáře je tahle kniha zajímavá...
Harry Potter klasika, která nikdy neomrzí. Celou sérii jsem přečetla kdysi dávno a teď jsem se rozhodla, že si ji přečtu znovu. Pořád mě ten svět udivuje a asi nikdy nepřestane. Líbí se mi všechno. Ty scény to nejsou ve filmu jsem si vychutnávala asi nejvíc. Mám pocit, že o téhle sérii už nejde psát nic nového, protože všechny chvály už byly napsané.
Kniha je ze začátku trochu nudná, ale pak je velmi zajímavá a napínavá. Myslím si, že je to lepší bez ilustrací, více se dá soustředit na příběh.
Musím říct, že první tři díly považuji za nejpovedenější. Možná je to proto, že nakladatel dokázal autorku ukočírovat a omezil rozsah textu. Další díly si už Rowlingová krátit nenechala, na to už byla moc populární. Já bych teda škrtal.
Nečekal jsem, že mě i v dospělosti chytne tento žánr. Bylo skvělé to číst synovi před spaním - bavili jsme se oba.
"Nestačí jen prodlévat ve snách a zapomenout žít."
Právě to je jedno z moudrých rčení, které má na svědomí jeden z největších čarodějů všech dob. Moudro, které je tak hluboké, jako nejhlubší Bradavické sklepení, kam se jistě ani Harry ještě nestihl dostat. A jakože toho za první rok svého kouzelnického vzdělávání stihl opravdu mnoho.
Tohle je jedna z mála knih, kterou jsem po mnoha a mnoha letech otevřela znovu. A jsem rozhodnutá přečíst opět celou sérii.
Jen už jsem tak nějak zhýčkaná z jiného druhu a kvality literatury, že mě tady některé momenty obrazně řečeno trhaly za uši. Buď to bude překladem, nebo prostě tím, že první díl je psaný hlavně pro dětské čtenáře, takže je jazyk jednodušší a hodně částí je popisných. Ale jsem ráda, že jsem si osvěžila některé momenty, které třebas nejsou ve filmu.
Ovšem, ani ve snu bych si nedokázala představit, že na konci budou mé tváře smáčet slzy a to ve chvíli, kdy Brumbál promlouvá k Nevillovi a pronáší tu úžasnou větu: "Je třeba mnoho statečnosti, abychom se postavili svým nepřátelům. O mnoho ale víc, abychom se postavili do cesty svým přátelům."
Takže díky Joanne, v osmadvaceti jsi mě dokázala rozbrečet.
Jako mala jsem precetla jen tuto jednu knihu, ale filmy jsem videla vsechny milionkrat.. jako velky fanda Harryho Pottera samozrejme palec nahoru!:-D
Tohle je zkrátka láska na celý život.
J. K. Rowling stvořila úžasný svět, který jsem si neskutečně zamiloval. Harry Potter je sérií, ke které se s oblibou a vřelým a hřejivým pocitem budu vracet zas a znovu až do nejdelších časů. I když byla napsána jiná literární díla, která považuji za kvalitnější, hodnotnější a lepší, sérii o kouzelnickém chlapci s jizvou na čele budu navždy chovat v srdci jako nejmilejší příběh, který mě zasáhl ze všech nejvíce.
Utrpení u Dursleyových, seznámení s Hagridem a vlastním původem, vstup do fantastického světa kouzel, nalezení přátel na celý život, příchod do Bradavic, hodiny čar a kouzel, létání na koštěti a hraní Famfrpálu, pátrání po Kameni mudrců - tento doslova čarovný příběh vás okouzlí v kterémkoli věku!
Nikdy mě tato knížka moc nelákala. Říkala jsem si proč to číst, ale ted jsem se k tomu odhodlala a musím říct, že je to asi ta nejlepší knížka, kterou jsem v poslední době četla. Už mám přečtené tři díly a hned se vrhnu na další. Filmy jsou taky moc pěkné (viděla jsem zatím jen první tři). Některé části tam sice xhybí, ale s tím se dalo počítat. MOC DOPORUČUJU!
Jednoznačně souhlasím. Poměrně zdlouhavý úvod asi zapříčinil, že jsem knihy nečetla v době, kdy je četl starší syn a ten mladší to vlastně potvrzuje taky. Neprokousal se a odložil :o)
Mě to chytlo až ve chvíli, kdy Ronovi zrůžověly uši cestou do Bradavic, ale pak už to byla skvělá jízda!!
Plynule se posouvám do Tajemné komnaty. . . .
Dopady covidu jsou i pozitivní ☀️
Já mám sérii o Harrym Potterovi moc rád a i tenhle díl se mi líbil, ale... Když jsem v dětském věku s knihou začínal, tak jsem se prostě nemohl prokousat přes ten dlouhý úvod. Vše, co se v knize odehrává před tím, než přijde Harry do Bradavic je... Za mě dlouhé a nudné.
Celou sérii jsem přečetl několikrát, ale u prvního dílu jsem pokaždé přeskočil snad prvních sto stránek, než jsem se začetl do zábavného a milého příběhu.
Jde na tuhle knihu dát něco jiného než 5/5? A navíc kdo by neznal legendárního Harryho? Tohle je prostě základ každé knihovny.
Četla jsem po 20 letech a musím říct, že mě to snad bavilo úplně stejně nebo i o chlup víc, než v těch 10 letech.
JKR píše bezpochyby velmi čtivě, poutavě a ten první díl, kdy se vlastně čtenář seznamuje s hlavními hrdiny a prostředím kouzelnického světa, je - jak jinak - velmi okouzlující.
P. S.: Já vím, že je Hermiona neskutečná, chvílemi otravná šprtka, ale já ji stejně miluju!
přátelství Harry Potter zfilmováno čarodějové fantasy pro děti internát pro dospívající mládež (young adult) škola čar a kouzel
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Pro mě srdcová záležitost. Knihu jsem dostala od své tety v roce 2000, kdy mi bylo 11 let, stejně jako hlavnímu hrdinovi. Takže jsem s Harrym doslovně vyrůstala. Dodnes si pamatuji na ten krásný pocit, kdy jsem dočetla knihu a těšila se na vydání dalšího dílu.