Harry Potter a Ohnivá čaša
J. K. Rowling (p)
Harry Potter série
Harry Potter je znovu na prázdninách u otravných Dursleyovcov. Chce sa od nich odpútať, a tak sa zúčastní na Svetovom pohári v metlobale spolu s Hermionou, Ronom a Weasleyovcami. Okrem toho sa po sto rokoch na Rokforte pripravuje Trojčarodejnícky turnaj a majú sa na ňom zúčastniť dve ďalšie čarodejnícke školy. Harry aj naďalej túži byť obyčajným štrnásťročným čarodejníkom. Má však smolu, lebo nie je obyčajný - dokonca ani podľa čarodejníckych meradiel. V jeho prípade to môže mať smrteľné dôsledky...... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2015 , Ikar (SK)Originální název:
Harry Potter and the Goblet of Fire, 2000
Kniha je skvělá, to všichni víme. Autorčin styl psaní je každým dílem lepší a lepší. Abych jen nechválila, tak musím uznat, že některé momenty a zvraty jsem si více užila ve filmu (možná je to způsobeno hudbou, nebo vhodnějšími, působivějšími slovními spojeními). To však nemění nic na tom, že je kniha dokonale vymyšlená a já žasnu nad kvalitou, která rozhodně neklesla, spíše naopak. Přečtěte si knihu, hodně věcí Vám do sebe zapadne a vyjasní se. Ne vše je ve filmu explicitně vyjádřeno.
Boží, boží a ještě jednou boží! Tyto knihy prostě nemaj chybu a měly by být součástí povinné školní četby ;) Napínavých 570 stran a hned po přečtení se těším na 5. díl. Příběh není třeba popisovat, zná asi každý. Ale ten styl psaní je prostě chytlavý a nutí číst další a další stránku. Rozhodně doporučuji! ;)
(SPOILER) Ve čtvrté knize je toho oproti filmu hodně jinak, nehledě na to, kolik postav ve filmu chybí. Příběh Winky mě zasáhl a je strašná škoda, že nebyla ve filmu..
Skvělá kniha skvělé autorky ze skvělé série. Čtu jí ráda už po několikáté, stejně jako moje děti. Doporučuji všem
Tady už je rozdíl mezi filmem a knihou propastný! Film je neskutečně osekaný a bohužel o takové pasáže, které, věřím tomu, jsou pro "potterheads" srdeční záležitostí. Ohnivý pohár je obsahově příběh o mnoho temnější a rozhodně to už není čtivo pro malé dětičky.
Proč mám po každém díle Harryho Pottera pocit, že byl ještě lepší než ten předchozí a nejradši bych ho po dočtení pokaždé prohlašovala za můj nejoblíbenější díl z celé série? Jako jo, tento čtvrtý díl asi nemá na třetí, který nastavil laťku opravdu vysoko, ale i tak se mi hrozně moc líbil a jsem celkem překvapena, jak po tom, co jsem byla tak zklamaná z prvního dílu, se začínám do této série naprosto zamilovávat. Ze začátku mě tenhle díl sice moc nechytil, přece jenom to mistrovství světa ve famfrpálu mě tolik nebavilo, i když bylo rozhodně zajímavé se o tom dozvědět něco víc. Jak už je u Harryho Pottera zvykem, většina knihy je spíše taková poklidná a větší akce přichází až na konci, ale musím říct, že už si na to pomalu zvykám a užívám si i ty části, kdy se tam toho zas až tak tolik neděje a je ukazován spíše ten školní život v Bradavicích. Hrozně se mi líbí to, jak se v každém díle objevují nové postavy a už pomalu začínám mít ráda i Hermionu, která konečně přestává být taková šprtka a začíná se chovat trochu normálněji. Ten konec mě opravdu dostal, protože zápletku jsem neodhadla a jsem zvědavá na další díl.
4,5⭐/5⭐ Na předchozí díl to nemá, ale i tak se mi to hrozně moc líbilo.
Opět skvělé!
Harrymu už je čtrnáct a kniha je tlustší kvůli nabívajících myšlenek v Harryho hlavě. Dětská stránka kterou známe převážně z prvního a druhého dílu série se zde odkládá stranou a přichází temnější četba.
U knihy jsem se bavila a moc doporučuju!!!
Za mě nejlepší díl ze série Harry Potter. Zde se odkládá ten dětský háv a vstupuje temnější nádech.
Filmy viděl asi každý takže víc není potřeba doplňovat.. Stojí za přečtění.
Navždy a napořád. Čtenářsky nejuspokojivější díl celé série, protože v sobě kombinuje spisovatelskou vyzrálost autorky a naprosto invenční pojetí světa magie. Pokud by měl jeden jediný díl reprezentovat svět HP v jeho vrcholné formě, tak je to Ohnivý pohár. Je pouze škoda, že fenomenálního potenciálu nedokázal využít film, který je pouze velmi okrajovým výsekem událostí, které zůstanou čtenářům navždy v paměti.
Trvalo mi delší dobu se knihou prokousat, ale ve výsledku jsem ráda, že jsem si s ní dala na čas. Čtvrtý díl nebyl nikdy můj oblíbený, avšak to se po mém prvním dočtení v loňském roce změnilo. Letos tomu nebylo jinak a já musím jen potvrdit, že s jistotou trumfnul předchozí tři díly. Nejvíce se mi líbil samotný konec, který se od filmu velice lišil, ale to samozřejmě není vše, mrzí mne, že se ve filmu neobjevila třeba Winky a domácí skřítci v kuchyni, Rita Holoubková jako zvěromág nebo Snape a Sirius potřásající si rukama, chápu ale, že se do filmu nedá dostat vše.
Po čtvrtém dílu si vždy říkám, pohádka skončila, dál už to bude větší mazec. Ale na ten mazec se vždy těším ještě víc!
Ohnivý pohár je zase o poznání temnější než předchozí díly a hlavně napínavější. Turnaj tří kouzelníků byl i po několikátym čtení totálně boží a já byl při každym úkolu zase napnutej a měl husinu po celym těle. Díl je pravděpodobně nejvtipnější z celý série, protože kluci si najednou začínají všímat děvčat a naopak, o trapný situace není nouze viz Ron a Fleur. Mega bavilo.
První kniha kterou sem jako dítě četla o Harrym Potterovi a i když začátek nebyl nijak poutavý takže sem se ke knize vrátila až za půl roku, dočetla sem jí pak jedním dechem a přečetla i ostatní díly. Byl to tak výjimečný případ kdy sem si dřív zamilovala knihu a pak film jelikož tomu je u mě většinou naopak. Ale asi nejvíc povedený knižní (nikoliv filmový) díl z HP série pro mě.
Toto slovné hodnotenie píšem z dôvodu, že som sa po rokoch opakovaného čítania rozhodla knihe jednu hviezdičku ubrať. Nechápme sa zle. Stále je to perfektná kniha. Aj jej štyri hviezdičky stále znamenajú oveľa viac než štyri hviezdičky u titulov od iných autorov. Toto hodnotenie netreba chápať ako 80 %, ale ako nejakých 95 %. No chcela som poukázať na to, že predsa len existuje rozdiel v porovnaní so 100 % predošlým i nasledujúcim dielom. Že napriek úžasnej čítavosti, skvelému situačnému humoru, úplnej absencii hluchých miest, krásnej prepojenosti dejových liniek a vynikajúcej zžiteľnosti sa s hlavnou postavou na nej nachádzam chybičku. A bohužiaľ nielen jednu.
Už po prvom čítaní, ktoré som absolvovala niekedy vo veku vystupujúcej trojice hrdinov, mi dej knihy začal pripadať trošičku... prekombinovaný. Už hrúbka románu napovedá, že s príbehom to nebude jednoduché. Pribudlo obrovské množstvo postáv. Až také, že som si ich takmer mýlila, najmä čo sa pracovníkov ministerstva týka. Predpokladám, že aj iní čitatelia vo veku hlavných hrdinov by s tým mohli mať problém. Budú potrebovať vynaložiť všetky sily na to, aby si udržali prehľad v zauzľujúcom sa deji a v komplikovanom rozuzlení.
Druhá výčitka, ktorú som mala už v štrnástich, bude ojedinelá, no ako osobný dojem to môžem spomenúť. Nepáči sa mi, že medzi hrdinami to začína iskriť. Nepasuje mi to do príbehu tohto typu. Niežeby sa to zle čítalo, napríklad také hľadanie si partneriek na ples prinieslo kopu vtipnosti a zábavy. Ale skrátka neznášam, keď to začne iskriť medzi chlapcom a dievčaťom, ktorí boli dovtedy iba kamaráti – ak tak možno nazvať to, že sa ustavične hádali. Neznášam jedno i druhé i tretie – vnesenie vzťahov tam, kde predtým neboli, vzplanutie citov medzi kamarátmi, aj to, že sa dokopy dáva pár, ktorý sa podľa všetkého nenávidí. Tie posledné dve veci mi pripadajú oveľa nereálnejšie než nejaký uhorský chvostorožec. Rowlingová vie síce úžasne písať, takže ma to pri čítaní nebolelo, ale istý pocit nepohody z tohto dejového prvku som mala.
A teraz menší spojler:
Posledná výčitka je však najväčšia a obávam sa, že aj najobjektívnejšia. Rozuzlenie. Mnohé veci krásne do seba zapadnú, je fajn, že existuje aj objektívny dôvod, prečo záporák napokon oboznámi klaďasov s celým svojim plánom (v iných knihách začne hovoriť len tak sám od seba, čo mi teda nepripadá veľmi realistické). Všetko je tak nádherne prepletené, zdôvodnené... a absolútne nezmyselné. Ak teda v areáli Rokfortu fungujú prenášadlá, prečo, prebohaživého, spravil hlavný záporák prenášadlo práve z Trojčarodejníckeho pohára? Prečo z toho pre Harryho asi najmenej pravdepodobne dostupného predmetu? Prečo si záporák skrátka nevzal Harryho niekde bokom a pod jednoduchou zámienkou ho neprinútil siahnuť na iný predmet premenený na prenášadlo? Čítala som tú knihu niekoľkokrát a stále nevidím žiadny dôvod ísť tou najkomplikovanejšou a najnebezpečnejšou cestou zo všetkých.
Samozrejme, bez absurdnej premisy by nemohol byť ani taký rozsiahly dej, počas ktorého sme si užili kopu srandy, napätia, tajomna i akcie. Dopracovanie sa k nezmyselnému vysvetleniu bolo také zábavné, že ho takmer ospravedlňuje. Takmer.
A mimochodom, netuším, prečo sa vo všetkých ostatných dieloch píše, že istého študenta na konci zabil Voldemort, keď to bol predsa Červochvost (aj keď na Voldemortov príkaz).
Opět úžasné pokračování ze série Harryho Pottera. Kniha už rozhodně není pouze příběhem pro děti, vše se začíná zamotávat a více rozvíjet.. Čteno potřetí a neskutečně mě to bavilo!
Nápad s turnajem je naprosto perfektní. Trochu mě mrzí, že si tu neužijeme tolik famfrpálu, ale ten zase bohatě vynahrazuje mistrovství na začátku. Nehledě na to, že na konci knihy se děj velmi dramaticky vyvine (oproti předchozím dílům velký posun). Navíc bych řekl, že Ohnivý pohár je první díl ze série, který už je trochu temnější (i když i Tajemná komnata už měla ten nádech).
Tahle kniha je asi nejvíc rozdílná oproti filmu. Také mě bavila ještě víc než díly předtím. Tak jak jsem mela pocit že minulý díl přestává být "pohadka" tak tento díl knihy bych řekla ze už je opravdu takový přelom že se z pohádky pro děti stává temnější dějství pro mladší dospělé. Dějství už je víc poutavé a i když jsem film znala a věděla co ma přijít tak me kniha velice překvapila skvělými detaily, které ve filmu chybí.
přátelství kouzla Harry Potter zfilmováno čarodějové fantasy pro děti Hugo (literární cena) pro dospívající mládež (young adult)
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
skvělá knížka, jenom začátek mi přišel trošku moc zdlouhavý.