Harry Potter a Ohnivý pohár
J. K. Rowling (p)
Harry Potter série
V Bradavicích se bude konat Turnaj tří kouzelníků. Zúčastnit se ho smí jen studenti, kterým už bylo sedmnáct let, a tak Harry Potter zatím alespoň sní o tom, že turnaj jednou vyhraje. Jenže když o Halloweenu Ohnivý pohár vyřkne své rozhodnutí, Harry s úžasem zjistí, že je mezi vybranými. Čekají ho smrtící úkoly, draci a temní čarodějové.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2001 , Albatros (ČR)Originální název:
Harry Potter and the Goblet of Fire, 2000
Jestli Vězeň z Azkabanu je milníkem filmové série, Ohnivý pohár je milníkem té knižní. Je to první díl, jenž obsahově přesahuje hranice celovečerního filmu, což dohnalo filmaře ke značnému škrtání. Také je to díl, kde Harry zažije první pubertální pobláznění a kde se stane klíčová věc pro zbytek série a totiž, že se nám vrátí Mr. Big Nose Voldy. Za zmínku stojí také to, že poprvé HP končí poměrně výrazným antihappyendem. Krom úspěšného návratu Voldyho je tu smrt Diggoryho. To sice není postava, jehož smrt by mnou nějak otřásla, avšak je to poprvé, kdy zemře taky nějakej ten good guy. Že si Harry zázračně zachrání život pak nějak v tom smutečním závěru zapadne do pozadí. Dále turnaj tří kouzelníků byl rozhodně dobrý nápad, přinesl oživení především v řadě nových postav a vnesl do příběhu konflikt mezi soutěživostí a bojem o holý život. No a na závěr, je to první díl, kde kniha poráží film. To škrtání je zlo a Newell není Cuaron.
S tímto dílem jsem měl potíže už v dětství a můj názor na něj je stále stejný. Ničím pro mne nevybočuje z řady ostatních. Snad jen tím, že jako první byl delší, což ale nehodnotím kladně. Opět neoblíbený styl Rowlingové. Takže ve výsledku opět dvě hvězdičky.
Dle mého názoru nejlepší díl Harryho Pottera. J. K. Rowlingová má neskutečně mnoho nápadů a nebojí se je použít, to je vidět!
Hned počátek Harryho nového školního roku je nabitý - čeká ho výlet na mistrovství světa ve Famfrpálu. Může snad být něco lepšího? Bohužel celý výlet dopadne jinak, než si představoval a on je najednou uvržen do víru událostí, které nadobro otřesou nejen jím, ale i celým kouzelnickým světem.
Tatam je dětská knížka, akce stíhá akci a nad kouzelnickým světem se pomalu a netušeně stahují mračna. Čtenáři tentokrát nezbývá než bez dechu přihlížet a doufat, že si Harry se všemi překážkami poradí. Ať už jde o Turnaj tří kouzelníků, kam byl bez svého vědomí přihlášen či intriky, promiňtě mi ta slova, slizské a odporné Rity Holoubkové až po krach v přátelství mezi ním a Ronem. Ač bychom si mohli nakonci oddychnout, že Harry opět vyvázl, tentokrát se happyendu nedočkáme, Pán Zla totiž opět povstal....
Jedním slovem dokonalé, jinak se toto dílo ani ohodnotit nedá :)
Jedna z nejoblíbenějších ze ságy o HP, jsou tam všechny postavy, které mám ráda, skvělé vtipy, akce, napětí, všechno vyvážené.
Velmi povedená zápletka, musela jsem číst a číst, abych zjistila pravdu o vrahovi. Trochu mi ovšem připomíná styl J. Segherse (hlavní co se týká hlavních hrdinů).
Můj vůbec nejoblíbenější díl Harryho. Vždy tento díl přečtu nejrychleji ze všech i přesto, že je obsáhlejší než ty předešlé! :))
Opět pěkné počtení, díky soutěži mezi školami je to oživené a trochu jiné než jiné díly...
Nechápu, jak jedna jediná spisovatelka může mít tolik nápadů. Nemyslím tím hlavní příběh, ale takové ty hravé detaily, některé zmíněné třeba úplně mimochodem, tak ty jsou naprosto boží a dělají z toho neobyčejně silného příběhu ještě něco neobyčejnějšího! Pobertův plánek, Gringottovi, Komnata nejvyšší potřeby, hýbající se obrazy, Domácí skřítci a SPOŽÚS, Jinotaj, Chloupek, zvěromágové, telefonní budka, vlasy Tonksové, testrálové, Ufňukaná Uršula, vrba mlátička, myslánka, no a jmenovat bych mohla do nekonečna. Prostě fantazie!
A jenom tak mimochodem a pod čarou - vím, že je strašně in nadávat úplně na cokoli, ale Vladimír ani Pavel Medkovi si to opravdu nezaslouží. Kdo by dokázal přeložit Lenku Láskorádovou, Nebelvír nebo Kráturu? Nejsem sice pro Jindru Hrnčíře, ale myslím si, že bez těchto a mnohých dalších překladů by tam tak úplně nevynikla ta harrypotterovská poetika. A Sirius bez Siriuse? Vždyť je to stejně většinou v přímé řeči a já mít kmotra jménem Sirius, určitě bych mu neříkala Sirie, ale Siriusi. A navíc Severus bez Severa zní blbě, stejně jako Remus bez Rema...
Tohoto dílu jsem se trošku bála a dlouho jsem přemýšlela, jestli ho mám vůbec číst. No nakonec jsem ho, jako všechny ostatní, přečetla jedním dechem a nemůžu hodnotit jinak než pěti hvězdičkami. :)
Opět velmi dobré čtení, avšak tento díl mi přišel z celé série nejslabší, stejně tak film.
Ve čtvrtém pokračování čarodejnické série o Harry Potterovi mě nadchlo propracování Ministerstva kouzel, resp. jeho zaměstnanců a příprav na Mistrovství světa ve Famfrpálu a připravovaného Turnaje tří kouzelníků. Líbilo se mi zapojení dalších kouzelnických škol. Trochu lituju Harryho a jeho kamarádů, protože se stali terčem bulváru, což pro ně muselo být fakt náročný.
Závěr knížky a (spoiler) znovuzrození Voldemorta mě překvapilo, byla jsem hodně naměkko, když provedli kouzlo Priori Incatatem, líbilo se mi odhalení Hermiony ohledně Rity, prostě super.
Tohle každopádně už není pohádka pro děti.
Tak jak mě vůbec nebavil film, tato kniha je naproti tomu úplně boží!:) Nesmíte vynechat!:)
Tady už ke konci začíná jít opravdu do tuhého a je jasné, že další díly už nebudou tak pohádkové jako předchozí... Přesto jeden z nejlepších dílů série!
přátelství kouzla Harry Potter zfilmováno čarodějové fantasy pro děti Hugo (literární cena) pro dospívající mládež (young adult)
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Harryho čtu dceři před spaním. Čteme ho pomalu, ale o to víc nás baví. Rowlingová je prostě génius. Jen dcera má jeden problém - na další díly si musí počkat na Ježíška.