Harry Potter a Tajemná komnata
J. K. Rowling (p)
Harry Potter série
Harry se vrací po prázdninách do školy a netuší, že tentokrát mu hrozí smrtelné nebezpečí. V Bradavicích se začínají dít prapodivné věci, při kterých tuhne krev žilách, a nikdo z žáků netuší, že pradávná legenda se stala skutečností... Tajemná komnata se znovu otevřela!
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2000 , Albatros (ČR)Originální název:
Harry Potter and the Chamber of Secrets, 1998
Čtení synovi před spaním,nové krásné vydání. Hezký se četlo,ale trvalo nám to dlouho,protože jsem musela přestat vždy, když usnul. Ke konci jsem to chtěla mít už brzy přečtené.
Stejně jako roste Harry a jeho přátelé, stejně tak s ním roste čtenář. Není důležité, jestli je vám 8 nebo 40. Tato kniha si vás získá svým propracovaným dějem a světem, který vás čeká po přečtení každého slova. Tato kniha se opravdu neomrzí.
Nechápu, že jsem Harryho Pottera začala číst až nyní. Tenhle svět je tak krásně vyobrazen, součástí knihy (nejnovější vydání) je i mapa a člověk si tak dokáže lépe představit, jak to v Bradavcích asi vypadá.
Druhý díl se mi líbil možná ještě o něco víc než ten první. Děj krásně plyne a je originální, postavy jsou báječně popsané. Všechno je tak kouzelné a je neskutečné, jak někdo dokáže takový svět vymyslet tak, aby vše hrálo dokopy.
Rozhodně doporučuji! Mladším i starším. Teď i za rok. Prostě si to přečtěte, prosím. Je to skvělé!
Po dočtení tohoto dílu si říkám, proč já degen se plácám v mudlovském světě, když v tom kouzelnickém se toho tolik děje. Jezdí se létajícím autem, bojuje se s hady, bojuje se s pavouky, čaruje se, hraje se famfrpál, lítá se na koštěti neomezenou rychlostí, učí se tam sice odporná šprtka, ale současně i fantastická holka Hermiona a hlavně se tam dá bojovat se zlem ! Opravdu velmi nerad jsem se z tohoto kouzelnického světa vracel zpět do toho svého mudlovského. Ale zpět k hodnocení! Po všech stránkách lepší, než první díl. Mnohem temnější, a proto mému vkusu mnohem bližší. Některé scény jsou hodně strašidelné, že i malá děcka musí z nich mít psotník. Na závěr bych jenom dodal, že touha po Nimbusu 2000 mně už přešla. Těď bych chtěl Nimbus 2001, prej má lepší aerodynamické schopnosti....
I když filmy znám i pozpátku a miluju je, dala jsem si jako předsevzetí na rok 2019, že přečtu celou sérii HP.
Prostě nejde přestat číst, čeká mě Vězeň z Azkabanu.
Dříve býval druhý díl mým nejméně oblíbeným, ale dnes ten příběh zbožňuji mnohem víc. Po x letech jsem se zase ponořila do knížky a užívala jsem si každou stránku. Ostatně pro mě to ani nijak jinak nejde, pokud jde o Harryho Pottera! Několikrát jsem se od srdce zasmála - především u částí s Fredem a Georgem, a několikrát jsem hltala dialogy, jako kdybych to četla poprvé. Je to prostě skvělé pokračování prvního dílu a jeden ze 7 nejmilejších příběhů mého dětství vůbec. Nedokážu si představit, že by někdo neměl rád Harryho Pottera, ať už jako knižní verzi, tak filmovou. Rozhodně to doporučuji všem, co se do světa Bradavic teprve dostávají poprvé a i každému, kdo už tam kdysi zavítal a má čas na opětovné počtení.
Stejně dobrý díl jako předchozí, ale co bych mu vytkla, je pomalejší rozjezd a konec. Harry, jak podle příručky pro spisovatele a i jako v prvním díle, jde bojovat proti zlu sám (kamarádi zůstávají jinde, protože jen hrdina může podstoupit zkoušku). Je to tam sice podruhé, ale už teď mě to trochu rozčiluje. Už asi nikdy nebudu číst rady pro psaní příběhů, když si toho pak tolik všímám. Opakující se je i konverzace s Brumbálem. Snad budou další konce dílů trochu jinak zpracované.
Úžasná kniha napsaná výbornou autorkou, ostatně jako všechny její knihy. Sérii Harry Potter hltám jedním dechem včetně tohoto dílu, ale nakonec dávám čtyři hvězdičky pro takovou zvláštní, nepříjemnou atmosféru. Jinak samosebou doporučuji!
Kdybych psala tento komentář po prvním přečtení, byl by plný otázek. Dnes jsou všechny otázky zodpovězeny. Ale společné zůstává jedno. Nadšení z prvních knih a nekonečná vděčnost za únik z reality nehezkých chvil školních dní.
2/2011
Knihu jsem poprvé četla někdy v 10 letech. Nyní jsem se k ní po 15 letech chtěla vrátit a přečíst si celou sérii znovu. Jako dítě jsem z toho byla odvařená, teď je to pro mě taková pohádka. Těším se na další díly, kdy bude ději trochu gradovat. Stejně ale Rowling vytvořila neskutečné dílo…
Konečně jsme se synem dočetli. "Dávkoval" si čtení před spaním, každý večer kousek, aby mu to co nejdéle vydrželo. Okouzlený, nadšený...
Harryho Pottera zbožňuju a Tajemná komnata je z celé knižní série můj nejoblíbenější díl. Námět skvělý, zpracování skvělé, má to grády, je to děsně čtivé, rychle to ubíhá, je to dost napínavé. Skvělé, prostě skvělé, miluju to!
Po několika letech návrat ke knížce. A jsem zase okouzlen. Navíc mne překvapuje kolik toho film vypustil nebo překroutil...
Druhý díl HP se mi zdál temnější, napínavější a ještě lepší než Kámen mudrců. Ukázkově budované napětí a strach z neznámeho, které autorka odhalila až téměř na konci. Stále se však jedná o spíše dětskou knihu, která ale stejně dobře osloví i dospělého. Tajemná komnata je znovu otevřena a čtenáře hned tak nepustí.
přátelství kouzla Harry Potter zfilmováno tajemství čarodějové fantasy pro děti internát pro dospívající mládež (young adult)
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Klasika, která nikdy nezklame. Ideální četba pro malé i velké čtenáře.