Harry Potter a Tajemná komnata
J. K. Rowling (p)
Harry Potter série
Harry se vrací do školy a netuší, že tentokrát mu hrozí smrtelné nebezpečí. V Bradavicích se začínají dít prapodivné věci, při kterých tuhne krev v žilách, a nikdo z žáků netuší, že pradávná legenda se stala skutečností… Tajemná komnata se znovu otevřela!
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2002 , Albatros (ČR)Originální název:
Harry Potter and the Chamber of Secrets, 1998
Harry byl pro mne léta letoucí doslova a do písmene Harry Potrat, a to díky filmové verzi, která je mi z duše protivná, tedy s knihou podobného typu jsem nechtěla mít nic společného, ačkoli všichni v okolí Harryho zbožňovali. Takže až téměř "na stará kolena" jsem se náhodou díky dárku dostala k ilustrované verzi druhého dílu a svůj názor musím poopravit. Kdybych četla knihu jako dítě, byla bych naprosto nadšená, protože čarodějové a duchové patřili mezi mé oblíbené postavy. Na straně druhé je Harry v podstatě "kouzelnickým či kouzelným lupem", protože všechno už to někde bylo :)
Druhý příběh mi přišel o poznání temnější. Plížící se zlo ve stěnách Bradavic mi způsobilo, že jsem se při čtení místy cítila ztísněně a nejistě. A potom, běhěm temné noci, kdy už jsem zjistila co a jak, mi bylo dost ouzko. Jak já ty potvory nesnáším!
Co musím vyzdvihnout, je seznámení čtenářů s kouzelnickým prostředím mimo Bradavice. Myslím, že v Doupěti by se mi líbilo stejně jako Harrymu. A Zlatoslava Lockharta považuju za nejkomičtější a nejotravnější postavu z celých sedmi dílů! Obvzlášť ten konec byl super. :-D
S druhým dílem mám i spjatou školní příhodu. Spolužák měl z druhého HP referát a vím zcela jistě, že vydával dvojku za jedničku, což jsem se mu snažila vyvrátit, leč neúspěšně. Bylo vidět, že prostě čapnul nějakou knížku doma v knihovně a narychlo ji přečetl, aby dostal jedničku. Takový laxní přístup k mé miluvané sérii... Grrr! No nic, jdu si dát máslový ležák. :)
Dodatek (21. 7. 2017): Když už ilustrovanou jedničku, tak i dvojku, ne? A vůbec, vůbec nelituju, i když už mám celou sérii doma. Jsou to jedny z nejlépe investovaných tří stovek v mém životě.
Není co dodávat, zkrátka skvělý Harry Potter. Kniha přečtena jedním dechem. I přes to, že jsem knihu četla již podruhé, stále byly věci, které mě dokázaly překvapit.
Druhý díl je o poznání napínavější a živější. Přesto je o krapet slabší. Četla se ale dobře a hned jsem otevřela trojku :)
Knížka rozvíjela mou fantazii, představoval jsem si Bradavice jako svou školu s tím, že v ní každým rokem přibývaly místnosti, takže za rozvoj představivosti u dětí a krásně čtivý překlad (když pominu někdy naprosto bezdůvodné Medkovo překládání výrazů jako "famfrpál", "Nebelvír" atd.) 5*. :)
dobře napsané a velmi čtivé...(kldně tedy hodnotím i český překlad...) může opět malé diváky TV přitáhnout zpět ke knížkám ;)
Harry Potter je proste jednička! Příběh naprosto unášející a úžasnými postavami a hlavně propracovaným dějem, dále navazující na další díly. Harry a hlavně paní Rowlingová je pro mě naprostá topovka. Nemám co dodat.
Skvěle napsáno, výborné zápletky a prostě se nejde jen tak snadno od čtení odtrhnout :)
Na druhý díl jsem se opět těšila. Neexistovalo abych mezi to dala jinou knihu. Chtěla jsem vědět víc.
Za sebe hodnotím dvojku jako nejslabší díl z celé série. Nevím přesně, čím to je, možná tím detektivním pojetím příběhu, ale zkrátka... Tajemná komnata mi nějak nesedla. Ale v případě téhle autorky je i "slabší" kniha stále dobrou knihou.
Stejně jako první díl skvělé čtení, vtipné, napínavé, nelze odložit. Četla jsem v angličtině a je to skutečně výborně napsáno. Už se těším na další díl.
přátelství kouzla Harry Potter zfilmováno tajemství čarodějové fantasy pro děti internát pro dospívající mládež (young adult)
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Druhý díl jsem přečetla za dva dny. Víc se mi líbil první, ale stále to bylo velice dobré. A začalo jít do tuhého! Už to nebyla jen pohádka o kouzelných Bradavicích, už tam bylo opravdové zlo. Ale naštěstí máme Harryho. Ten opět zachránil den. A můj den byl zas o něco více příjemnější.