Helter Skelter: Skutečný příběh Mansonovy vraždící sekty
Vincent Bugliosi , Curt Gentry
V létě 1969 vyděsila celou Ameriku série brutálních, zdánlivě náhodných vražd spáchaných během dvou nocí v Los Angeles. Mezi oběťmi byla mimo jiné slavná herečka (a její nenarozené dítě), módní kadeřník a stylista, dědička kávového impéria či spořádaní středostavovští manželé. Zpočátku neplodné pátrání nakonec policii a úřad státního zástupce zavedlo k Charlesi Mansonovi. Tento neúspěšný hudebník, chronický delikvent a samozvaný guru žil v poušti se skupinou oddaných příznivců, především mladých žen. Jaký byl motiv za zdánlivě nesmyslným výběrem Mansonových obětí, a jak dokázal ovládat zejména mladé dívky natolik, že slepě plnily jeho příkazy? Jako státní zástupce pověřený vedením obžaloby získal Vincent Bugliosi do celého případu jedinečný vhled. Jeho kniha je zasvěceným, podrobným líčením událostí, které časem nabyly v americké společnosti téměř mytických rozměrů.... celý text
Detektivky, krimi Literatura faktu
Vydáno: 2024 , VendetaOriginální název:
Helter Skelter: The True Story of The Manson Murders, 1974
Neskutečně obsáhlé a podrobné, ale každá jedna strana za to stála. Velmi obohacující nejen k samotnému případu, ale i stran informací k americkému systému práva a soudnictví.
Velice těžké čtení.
Příběh Charlese Mannsona zná snad každý, ale sledovat chladnokrevnost počínání jeho i jeho přívrženců, je opravdu bolestný zážitek.
Kniha je dobře, čtivě napsaná, kdy se dozvíme nejen velké množství podrobností ze samotného procesu, ale i ze soukromí zainteresovaných osob.
Je příšerné, že díky liknavosti jedné vyšetřovací skupiny, nemuseli být vrazi včas dopadeni a dva vražedné večery se mohly opakovat.
Dílo hodnotím velmi kladně jak po stránce obsahové tak i literární.
V tomto dokonale popsaném příběhu se dostáváme do roku 1969, kdy se v Americe stala série vražd. Tyto vraždy neměly na první pohled nic společného, ale při dalším pátráním vycházely najevo skutečnosti, které otřásly celou Amerikou.
Během pátrání se policie dostala k Mansonovi a jeho přívržencům, kteří bydleli na ranči. Postupně tak máme možnost odkrývat hrůzné pravdy, které se odehrávaly nejen na ranči. Díky tomu, že příběh popisoval právník, dostaneme kompletní informace přímo na zlatém podnose.
Je fakt, že kniha je opravdu dopodrobna napsaná a autor nevynechal vůbec nic. Ale za mě to byl skvěle investovaný čas a nelituji ani jedné vteřiny, kterou jsem u knihy strávila. Velkým plusem je, že na začátku knihy máme kompletní přehled všech zainteresovaných osob, takže vždy, když máte pocit, že nevíte, kdo je kdo, můžete se k tomuto seznamu vrátit.
Dále také oceňuji to, že autor se nesnažil žádné věci ukazovat v lepším světle, ale popsal vše tak, jak se opravdu dělo. Díky tomu si čtenář může udělat obrázek o fungování policie v této době a garantuji vám, že se občas nebudete stačit divit. Knihu opravdu doporučuji všem a i když vás místy bude mrazit po zádech, nemělo by vám tohle veledílo uniknout.
PS: Děkuji našim autorům za český doslov, díky kterému nebudete potřebovat ani googlovat, jak to s hlavními aktéry dopadlo :-)
Kniha je hodně rozsáhlá, obsahuje velké množství textu a ze začátku jsem měla trochu problém se do knihy začíst, mimo jiné i z důvodu velkého množství jmen (samotných lidí bylo hodně a hodně z nich mělo dvě až tři jména), ale postupně jsem se docela zorientovala a najednou mi čten začalo poměrně svižně ubíhat. Přesto jsem si musela dávat při čtení přestávky, jelikož to není úplně jednoduché čtení a chvílemi se člověk nepřestával divit, co vše se může stát, respektive co se doopravdy stalo.
Hned po pár stranách jsem se nestačila divit, co vše byli policisté schopni udělat na místě činu a toto pokračovalo i nadále. Chvílemi jsem si až říkala, že to není možné, aby ti policisté byli až tak neschopní, ale bohužel. Druhá polovina knihy už se mi četla lépe a bylo pro mě zajímavé sledovat průběh soudního jednání. Některé věci mě nepřestávají fascinovat a našly se takové i v této knize.
Jsem velmi ráda, že jsem si knihu přečetla a dozvěděla jsem se více o Rodině a celém tomto případu. Kniha určitě není pro každého, ale máte-li rádi true crime a zároveň se rádi dozvídáte, co za případem stálo, tak věřím, že by vás kniha mohla bavit.
Hodnocení 4,5*/5*
Tak musím povedať, že táto kniha je úplne perfektná. Už na začiatku ma zaujala krásnou obálkou a počas celého čítania som mala zo spracovania naozaj radosť. Samotný príbeh začína dňom vrážd v dome Polanských a autor naozaj svedomito mapuje deň po dni, od vrážd, po proces a trošku aj to, čo sa dialo po ňom. Hneď na začiatku ma zarazila neschopnosť policajtov, už prví traja policajti, ktorí boli na mieste činu na mňa pôsobili ako Pat a Mat a ono to potom bolo len stále horšie a horšie, neschopnosť policajtov a vyšetrovateľov pokračovala snáď celé vyšetrovanie, pri čom išlo o tak sledovaný prípad, keďže obeťou bola aj nádejná herečka. Keby to nebolo podľa skutočnej udalosti, tak si poviem, že toto si musel autor vymyslieť, ale bohužiaľ. Za to autor, Bugliosi, ktorý bol zároveň poverený vedením obžaloby, pôsobil veľmi kompetentne. Doteraz som vôbec netušila, že je za tým také obrovské množstvo práce a predpokladám, že práve vďaka nemu prípad skončil tak, ako skončil. Okrem vrážd sa autor zaoberá aj jednotlivými členmi Mansonovej sekty zvanej Rodina a rozoberá veľké množstvo jednotlivých udalostí, ktoré viedli k vraždám, ale ktoré aj pomohli prepojiť členov sekty s prípadmi. Napriek tomu, že je to kniha nabitá faktmi sa mi naozaj čítala perfektne, oveľa lepšie ako mnoho klasických thrillerov. Akože pred tým spracovaním, klobúk dole (a to autor všetko písal ručne!). Len škoda asi posledných 150 strán, tie mi už prišli strašne rozťahané, akonáhle skončilo hlavné líčenie, tak môj záujem už mierne opadol a toto sa mi čítalo už dosť ťažko, hlavne aj mnoho vecí sa tam opakovalo. Ale celkovo som z knihy nadšená, tak, ako som už dlho z žiadnej nebola.
Velice detailně popsané vraždy spáchané rodinou Charlese Mansona - tedy na těhotné herečce Sharon Tate a dalších. Podrobně je rozebírán život této sekty, mnohé chyby policie při vyšetřování vražd, dopadení pachatelů, jejich odsouzení a také činnost sdělovacích prostředků a to vše očima státního zástupce. Osobnost Charlese Mansona zde není naštěstí glorifikována, ba právě naopak je dobře ukázána bída jeho pomateného života, jeho nemožná filosofie a ambice. Je to strašlivá nálož sedmi set stránek, jejichž přečtení se mi však vyplatilo připomenutím této doby, v doslovu také podtržením neúprosného plynutí času popisem dalších osudů postav románu skoro až do dnešních dnů.
Charles Manson a Rodina, ďábelský vůdce a jeho vraždící sekta. Synonymum zla ve své nejčistší podobě. Manson, ďábel, bůh, vrah. K událostem, pro které jsou Manson a Rodina známi, došlo před více než půl stoletím. Od vydání knihy je to padesát let, od nejznámějších vražd – a bylo jich víc – to letos bude dokonce pětapadesát let. Přesto, po všech těch letech, ten příběh stále fascinuje. V Americe možná víc než v Evropě, neřkuli u nás, má dodnes Manson svoje „obdivovatele“, i posmrtně dokáže okouzlit davy fascinovaných zájemců. Nelze se divit, fascinace zlem je nekonečná. Dokladem je, kromě jiného, současná vlna zájmu o „true crime“ literaturu, a tedy též vydání této knihy u nás, s padesátiletým zpožděním.
I já jsem zde podlehl vábení, přestože „true crime“ v podstatě vůbec nečtu. Zajímal mě příběh ve své úplnosti a celistvosti. Zajímal mě pohled na sektu, na kultické chování. Jak jen mohl Manson přimět vybrané členy k explozi brutálního násilí? Zajímal mě oficiální pohled vládních autorit, jejichž reprezentantem a představitelem byl právě Vincent Bugliosi. V hodnocení nicméně půjdu trochu proti převládajícímu všeobecnému nadšení a nabídnu o kousek jiný pohled.
Kniha je rozsáhlá, na začátku překvapí několikastránkový seznam „účinkujících“, jsou jich desítky a desítky, ale ve finále jsem neměl problém si je v průběhu textu zpětně vybavovat, tedy čtivost netrpí, není třeba se toho bát. Následující děj čtenáře doslova vtáhne, nasaje a pohltí. Alespoň tedy první část knihy, detailně popisující známé vraždy, jejich průběh, co předcházelo, co následovalo, následné vyšetřování, hledání vrahů, důkazů a klíčových informací, ale též zásadní chyby vyšetřovatelů a detektivů na počátku vyšetřování. Text důkladný a detailní, analytický, právně přesný. Kromě vlastních událostí autor klade značný důraz na jednotlivé aktéry. Čtenář se tedy pochopitelně dozví množství informací o Charlesi Mansonovi, dalších členech Rodiny, a samozřejmě též o obětech vraždění a dalších souvisejících osobách. Pro zájemce o fungování sekt jsou pak nejzajímavější informace o Rodině, o jejím fungování, o rekrutování nových členů, o pravidlech, běžném denním životě, a samozřejmě o lídrovi Mansonovi. Tahle první část mě bavila velmi, čte se to skvěle.
Postupem děje se text překlápí do dokazovací fáze a detailního popisu soudního procesu. A jak mě bavila část první, tak tohle mě naopak nebavilo téměř vůbec. Vlastní soud jsem vyloženě kousal. Autor zde detailně prochází jednotlivými milníky procesu, jednotlivými výslechy podezřelých, svědků, jednotlivými postupnými kroky a rozhodnutími. Text je opět detailní, rigorózní, analytický, právně přesný. Autor často odbíhá a vysvětluje speciality amerického právního systému. Alespoň pro mě to po chvíli začalo být nudné a tento pocit přetrval po celý proces.
V průběhu textu a zejména v jeho závěru autor neopomene zkoumat motivy Mansona a Rodiny k vraždám a samotný pojem „Helter Skelter“. Jeho konstrukce je spletitá a rozsáhlá, pro mě přesně na pomezí mezi uvěřitelností a absurditou, přesně na pomezí mezi zajímavostí a nudou. V epilogu je též zajímavé sledovat další osudy Rodiny, vliv Mansona za mřížemi, další vraždy. Muselo to být tehdy hodně intenzivní. Autor se zde opět vrací k Mansonově filozofii, koketování se scientologií, satanismem, užívání LSD. Zkouší analyzovat psychologii ovládání lidí, členů Rodiny, Mansonem jako vůdcem sekty a v konečném důsledku vytváření vraždících monster – tohle je opět velmi zajímavá, byť značně spekulativní, část.
Ať je to jakkoliv, popisované události, vraždy, soud, Manson a Rodina měli na Ameriku a svět celkem zásadní dopad. Mimo jiné jde o jeden z klíčových okamžiků institucionálního boje proti psychedelikům, jejich autoritativního očernění a postavení na roveň opravdu nebezpečným narkotikům v rámci „Války proti drogám“.
Stojí za zmínku, že, jako u téměř všeho, i zde existuje alternativní výklad událostí. Reprezentantem může být relativně čerstvá a hodně zajímavá kniha investigativního novináře Toma O´Neila „Chaos: Charles Manson, the CIA, and the Secret History of the Sixties“, z roku 2018, zpochybňující oficiální verzi – myšleno právě Helter Skelter – operující s širším kontextem doby a mapující oblast možné vládní konspirace – zapojení vládních agentur do případu, zejména CIA a vazbu na „projekt“ MKUltra, zabývající se možnými vládními experimenty s LSD, experimenty s metodami psychické manipulace a manipulace pomocí drog, a jejich vliv na Mansona a Rodinu. Mnohem hlouběji zkoumá vliv psychedelik, možné kontakty a vazby mezi CIA a Mansonem, apod. Nutno podotknout, že na knihu se snesla jistá kritika pro značnou spekulativnost a nedostatek tvrdých důkazů. Mnohá svědectví dnes již prostě nelze ověřit, to je bohužel objektivní fakt. Pravda zřejmě zůstane skryta navždy, uplynula již příliš dlouhá doba, přímí účastníci jsou po smrti. Přesto kniha přináší zajímavý a osvěžující pohled zpochybňující Bugliosiho „oficiální“ příběh, poukazující na Bugliosiho chyby v textu Helter Skelter, nesrovnalosti v ději a běhu událostí, nabízí spekulativní odpovědi na dosud nezodpovězené otázky a předkládá možné alternativní hypotézy. Jednoznačně jde o zábavné a zajímavé čtení. Shodou náhod jsem tuto četl první a přečtením Bugliosiho knihy jsem si chtěl doplnit celkový obraz o oficiální institucionální pohled, což bylo bezezbytku splněno.
Z pozice nečtenáře „true crime“ hodnotím celkově půl napůl. První část mě bavila velmi, soudní proces pak téměř vůbec. Zájemci o historii kriminalistiky, Mansona, Rodinu a „true crime“ váhat nemusí, chybu v žádném případě neudělají, knihu lze doporučit. Ostatním snad v rozhodování trochu pomůže tento komentář, špatné to rozhodně není.
Brilantne napísaná kniha o zvrátených ľuďoch v zvrátenej krajine ! Nemám chuť to rozpisovať viacej. 100%
Autor knihy byl státním zástupcem a po celou dobu soudního procesu vedl obžalobu proti Mansonovi, díky tomu má kniha tolik co nabídnout:
- provede vás onou nocí, kdy se čtveřice stoupenců Charlese Mansona odebrala do domu 10050 na Cielo Drive a nocí, kdy zavraždili manžele LaBiancovi.
- zavede vás ale především do samotného soudního procesu
- šokující a místy velmi bezcitné výpovědi pachatelů
- exkurz do života Charlese Mansona
- několik bizarních situací přímo od soudu
- důkaz, jak moc neschopná losangeleská kriminální policie tenkrát byla a kolik toho posrala.
Zcela upřímně dodávám, že tahle kniha je letos asi to nejlepší, co jsem četla. Naprosto mě pohltila! Znáte ten pocit, kdy dokoukáte skvělý seriál a vy najednou cítíte takové prázdno a nevíte, co se svým životem? Tak to teď cítím já :grinning: Ne vážně, myšlenkami jsem stále v ní a s těmi, co kvůli téhle bandě šílenců přišli o své milované...
Btw. Nenechte se odradit těmi 700 stránkami, garantuju vám, že nakonec vám to bude vlastně připadat málo :)
Velmi poutavě a do nejmenších detailů zpracované osudy všech zúčastněných. Hrůznost i motiv skutků Mansonovy vraždící sekty se s každou přečtenou stránkou skládají do pestré mozaiky. Přehledná chronologie a bohatá fotodokumentace nenechá čtenáře bloudit fantazií ani tápat v postavách. Někteří aktéři překvapí pečlivostí při pátrání, jiní čtenáře naopak zaskočí svojí až neuvěřitelnou lhostejností. Z nasazení porotců mrazí, když si člověk uvědomí, co všechno procesu obětovali. Naopak selský rozum a chladná hlava dětského hrdiny při objevení jednoho z důkazů se neobejde bez obdivu a dojetí…tenhle malý velký Hrdina(!) strčí do kapsy nejednoho chybujícího dospěláka…
Velký obdiv autorovi, klobouk dolů za kvalitní a velmi čtivý český překlad.
Toto 705 stránkové dílo nakoukne pod pokličku Mansonova života a jeho stoupencům - jeho "Manson Family", do příběhu vyšetřování pod dohledem samotného vyšetřovatele, advokáta a autora této knihy. Zabíhá do nejmenších detailů, výpovědí členů rodiny (a že jich bylo, že jsem se občas musel vracet) a postupné rozplétání případu, který se zapsal do kriminalistiky. Během vyšetřování mě zaráželo co vše si mezi sebou policejní odd. neřekli, kvůli egu, nebo že jim nepřišlo něco důležité.
"Vyšetřování případu, shromažďování důkazů, hledání souvislostí, mezi obžalovanými a předměty doličnými? To že není policejní práce?" Kolik informací proniklo na veřejnost, složitost soudního systému, práva a dokazování. Schopnost některých advokátů (my víme kterých) žalostná.. Rozdělení vraždy, úkladné vraždy a zabití mě překvapilo.
Doslovné popisování vražedného běsnění Rodiny to vše z pera Vincenta Buglosiho (kterého jsem občas zaměnil s Beausoleilem) a Curta Gentryho v úžasném překladu a zpracování..
Čtení náročnější na orientaci, které je na delší vstřebávání.
Mansonova schopnost ovládat druhé byla až neuvěřitelná.
"Jsem Ďábel a přišel jsem vykonat Ďáblovo dílo"
Vincent Bugliosi je právník. To je obrovská přednost - a menší slabina - této veleknihy (přes 700 stran!). Celý případ Mansonovy sekty nám autor prezentuje tak, jako bychom byli soudcem a porotou a on nám musel předložit veškeré důkazy a následně je před námi obhájit. Přednost je v tom, že je v tom naprosto důkladný, takže celý případ, včetně zázemí všech aktérů, máme před sebou jako na dlani. Máme fotografie z místa činu, plánky budov. Autor v rámci spravedlivého procesu nezamlčí ani to, že úroveň policejního vyšetřování nebyla často ani zdaleka optimální. Přesto se nakonec podařilo zdánlivě nemožné: usvědčit obžalovaného z brutálního vraždění, které nařídil, ale osobně se ho nezúčastnil.
Ona menší slabina vyplývá z předchozí silné stránky: tohle není žádná strhující próza brilantního stylisty. Bugliosi píše věcně, až suše. Právník prostě. Pokud chcete číst knihu napsanou tak poutavě, že se od ní neodtrhnete od začátku do konce, asi ji tady tak úplně nedostanete. Pokud se ale chcete dozvědět o Mansonovi, jeho sektě a jejich vražedném řádění prakticky všechno, co se dozvědět lze, dostane se vám toho vrchovatou měrou. Helter Skelter je v podstatě ztělesněním i etalonem žánru "true crime", podobně jako se Pán prstenů stal ztělesněním a etalonem žánru fantasy.
Zašifrované poselství v písních The Beatles, snaha o rozpoutání války mezi černochy a bělochy a vraždy, které šokovaly svět. Éra hippies skončila v srpnu 1969 dvěma masakry na příkaz Charlese Mansona, totálního magora, co se svou sektou žil na Spahnově westernovém ranči a byl pro své následovníky (primárně nasledovnice) modlou.
Tyhle události asi elementárně známe všichni (až na ty, co si myslí, že Manson je sériový vrah), žalobce Vincent Bugliosi na bezmála sedmi stovkách stran líčí často bizarní příběh - plný šílené ideologie, naprosto absurdních přešlapů policie, bezcitných výpovědí a devět měsíců trvajícího soudního procesu. Nahlédnutí do hlav vrahů, co neušetřili ani těhotnou Sharon Tate, je chvílemi síla, táhnoucí se soudní proces i vyšetřováni je plné několika WTF momentů a Bugliosi chvílemi všechno vtipně glosuje.
Pátrání po motivu a bitva mezi právníky tu jsou napínavější než kdejaký thriller - vliv na to má skvělý text a jeho česká podoba. Nenechte se zkraje vyděsit velkým počtem jmen - Bugliosi jde fakt do hloubky a tohle je po Chladnokrevně od Capoteho snad nejzásadnější true crime kniha. Konečně jsme se, po padesáti letech, dočkali.
Nejkomplexnější pohled na případ, který jednou provždy změnil Ameriku a odzvonil éře hippies, vyprávěný z pohledu státního zástupce, jemuž se ve své době povedlo nemožné – poctivou mravenčí prací vystavět a následně i dovést do zdárného konce obžalobu z několikanásobné vraždy proti Charlesi Mansonovi a spol., ačkoli přímo Mansonovou rukou ani jedna z (těchto konkrétních) obětí nezemřela.
Kniha nenabízí jen vhled do zvrácené mysli člověka, který věřil, že je novým spasitelem, a o své pravdě dokázal přesvědčit desítky dalších, zejména mladých dívek, ale je i vynikající dobovou výpovědí a skvělou sondou do fungování americké justice.
České vydání vychází až po dlouhých padesáti letech a naštěstí není vymazlené jen na pohled, ale i po jazykové a odborné stránce. Jedno velké doporučení.
Vysoce hodnotím podrobné zpracování skutečných událostí, které vyděsily Ameriku a zasáhly celý svět.