Nový tajný deník Hendrika Groena, 85 let
Hendrik Groen
Hendrik Groen série
Holandský stařík je zpět! Pokračování hořkosladkého románu, který se stal světovým bestsellerem. Členové klubu Staří-ale-ne-mrtví přivítali dva nováčky, aby zaplnili mezery, které zůstaly po Grietje a Eefje, a Hendrik stále častěji přemítá o životě i smrti. Chybí mu milovaná Eefje a uvědomuje si, jak je čas nemilosrdný. Hendrik se ale nevzdává! Se svými akčními přáteli obnoví po několikaměsíční pauze svůj anarchistický klub a podniknou řadu bláznivých výletů. Ve svém deníku Hendrik dojemně a s laskavým humorem líčí další rok v domově důchodců.... celý text
Literatura světová Humor Romány
Vydáno: 2018 , XYZ (ČR)Originální název:
Zolang er leven is: het tweede geheime dagboek van Hendrik Groen, 85 jaar, 2016
Nic zvláštního se od posledně nepřihodilo. Hendrik a jeho přátelé nemládnou, sem tam někam vyrazí, jako minule. Někdo zemře, někdo se chystá, někdo je nemocný víc. To je jedna rovina, u které se těžko dá očekávat jakýkoliv progres. Na druhou stranu je text bohatý na nové situace ze seniorského života a dost otevřeně probírá některá tabuizovanější témata. Znovu je velmi ojedinělý náhledem do systému sociální péče v NL a představuje úhel pohledu tamního seniora na aktuální dění v Evropě i doma. A není o moc jiný než ten zdejší. Občas je to trochu víc naučné a apelativní, ve stylu:“nefňukejte a žijte, to vám říkám já, Hendrik“, ale jakmile si člověk uvědomí, že je to ředitel školy ve výslužbě, tak mu ty naučnosti odpustí.
Tenhle sympatický stařík se prokradl do mého srdíčka a mě prostě a jednoduše baví sledovat osudy celé té bláznivé partičky Starých, ale ne mrtvých. Tenhle díl je o něco smutnější, zase přijdeme o jednoho člena, ale objeví se i noví koumáci. Přidanou hodnotu má kniha rozhodně tím, že nenásilně řeší momentální politickou situaci, problémy s byrokracií v domovech důchodců, vztahy, které na takovém místě panují... Dozvíte se něco ze světa sportu a dalších odvětví a hlavně nakouknete do života starých lidí, kteří si chtějí své poslední měsíce/roky dosyta užít. Přestože hodnotím "průměrnými" třemi hvězdami, na procenta bych dala klidně 65, a pokud nás Hendrik potěší nějakým dalším deníkem, budu určitě mezi prvními, kdo se k jeho vyprávěním vrátí.
Audioknihu krásně namluvil Jaromír Meduna, jehož hlas je neskutečně příjemný, klidný a hodí se k Hendrikovi snad ještě více než hlas pana Žáka, který namluvil předchozí díl. Tento faktor mě zpočátku trochu vyděsil, nicméně změna narátora mi nakonec vůbec nepřekážela a myslím, že byla dokonce k lepšímu. Hudební předěly jednotlivých měsíců mě tentokráte nikterak nezaujaly, ale rušivé nejsou. Audioknihu jako celek určitě doporučit můžu.
Naprostý souhlas s předchozími komentáři. Druhý díl je smutnější a místy velmi drsně úsměvný. Kéž by v takové společnosti jednou člověk prožil své pozdní stáří. Nicméně česká seniorská komunita je někde jinde. Bohužel... A nebo je to jedna velká fikce. Každopádně čtivá kniha doplněná i faktickými detaily ze světového dění vč. sportu a velmi mi vyhovuje členění dle jednotlivých dnů.
Druhý díl tajného deníku tohoto sveřepého staříka funguje stejně dobře a místy snad ještě lépe, než ten první. Dočkáte se notné dávky humoru, lehkého cynismu, pevných přátelství, ale i smutku a samoty. Pokud se vám líbil první díl, druhý vás potěší stejnou měrou.
přátelství humor senioři domov důchodců
2017 | Tajný deník Hendrika Groena, 83 1/4 roku |
2019 | Žít a nechat žít |
2018 | Nový tajný deník Hendrika Groena, 85 let |
2020 | Tajný deník Hendrika Groena: Malé překvapení |
2022 | Poslední tajný deník Hendrika Groena: Zvesela do cílové rovinky, 90 let |
Oba dva díly jsou skvěle napsané,deník ukazuje život seniora který si užívá života se svými přáteli dokud jde.Stojí zato si tuto knížku koupit a přečíst.