Poirotova pátrání
Agatha Christie
Hercule Poirot série
Do sbírky povídek pod titulem Poirotova pátrání zahrnula Agatha Christie jedenáct příběhů, v nichž belgický detektiv Hercule Poirot – za pomoci svých nezdolných šedých mozkových buněk a s věrným přítelem kapitánem Hastingsem po boku – úspěšně a s grácií sobě vlastní řeší mimo jiné krádeže šperků či milionových dluhopisů, případ ztracené závěti či levného bytu, únos ministerského předsedy nebo dobrodružství s egyptskou hrobkou. 2. vydání.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2009 , Knižní klubOriginální název:
Poirot Investigates, 1924
![Ivan F Ivan F](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/28087/ivan-f-UBD.jpg?v=1619546434)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Príbehy, ktoré neurazia, skôr sú úsmevné. Okrem toho Agatha mala buď nejaký komplex, alebo nám skrývala svoju pravú orientáciu. Prečo? Pretože jej opisy žien sú nasledovné:
Slečna Marvellová bola malá a útla, veľmi pekná a dievčenská, s veľkými, nevinnými, modrými očami.
Lady Yardlová - vysoká, tmavá, ohnivých očí a bledá hladká tvár, avšak čosi roztúženého v ťahoch okolo úst.
Pani Robinsonová, pôvabná, mladá, vysoká, krásna, zlaté vlasy s nádychom do červena.
... uvidel veľmi pôvabnú mladú ženu, oblečenú vo svetri, ktorý nezakrýval štíhlosť jej postavy.
Najkrajšie dievča, aké som v živote uvidel, vstúpilo do izby. Mala asi dvadsaťpäť, veľké hnedé oči a dokonalú postavu.
Lady Willardová bola vysoká, štíhla žena.
Pani Davenheimová je pekná, nie príliš inteligentná žena. Taká nula.
Vysoká, pekná, mladá žena, jednoducho, ale vkusne oblečená - slečna Violeta Marshová.
... zakryť jej neobyčajnú krásu. Mala asi dvadsaťsedem-osem a bola veľmi krásnou blondínkou so svojimi veľkými modrými očami a krásnymi, plnými perami.
![Evik30 Evik30](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Jednodušší detektivní povídky z péra Agathy Christie. Rozhodně stojí za přečtení i když na dnešní dobu už jsou pro některé čtenáře poněkud zastaralé. A. Christie prostě patří mezi klasiku a její knihy se budou číst pořád.
![sarka45 sarka45](https://www.databazeknih.cz/img/users/33_/33487/m_sarka45-seS.jpg?v=1686893416)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Prostě klasická Agatha Christie. Sice jsem všechny ty povídky už znala, ale přesto jsem si já ráda znovu přečetla. :-)
![dubakm dubakm](https://www.databazeknih.cz/img/users/50_/50269/m_dubakm-Tr4.jpg?v=1540831198)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Krátke detektívní příběhy brilantního detektíva Poirota. Jako vždy u Agathy promyšleno do posledního smítka prachu na Poirotově obleku :-)
![MarieAnnaSarah MarieAnnaSarah](https://www.databazeknih.cz/img/users/41_/41553/41553-AS1.jpg?v=1399563781)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Ač nejsem zrovna milovníkem povídek a už vůbec ne detektivních, jelikož mne ochuzují o dlouhé pátrání tak jako v románu a podávají nám odpovědi v podstatě záhy, tato kniha se mi líbila. Poirot přestavuje své malé šedé buňky v plné kráse a Hastings ho jako vždy nestíhá, brblaje o Poirotově domýšlivosti.
Sice zpočátku byl trochu pomalý rozjezd, ale druhá půle byla výtečná, viz komentáře u jednotlivých povídek. Dle výpočtu mi vychází zaokrouhleně 3,5 hvězdičky a já dumám, zda-li dát 3 nebo 4. Pro tentokrát dám Agátě možnost nižší, ale po přečtení dalších jejích povídek se sem navrátím a možná jí ještě jednu hvězdu přidám :)
(1x**+4x***+6x****)/11=3,45 periodických :D
![VČJKR VČJKR](https://www.databazeknih.cz/img/users/37_/37648/37648.jpg?v=1381127979)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Soubor kratších povídek od A. Christie o legendárním H. Poirotovi - příjemné čtení, když nemáte čas číst nějakou delší knihu
vraždy detektivní a krimi romány smrt zločiny Hercule Poirot Zlatý věk anglické detektivky (1920–1939)Část díla
2017 | ![]() |
2003 | ![]() |
2004 | ![]() |
2001 | ![]() |
2016 | ![]() |
Pěkná sbírka povídek, kde řešení může dát jen skvělý Poirot :)