Schôdzka so smrťou
Agatha Christie
![Schôdzka so smrťou Schôdzka so smrťou](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143239/sch-dzka-so-smrtou-143239.jpg?v=1356510605)
Hercule Poirot série
Jedna z najlepších detektívok Agathy Christie, odohrávajúca sa v exotickom prostredí Stredného východu. Počas dovolenky v Jeruzaleme sa mladá lekárka Sarah Kingová zoznámi so zvláštnou americkou rodinou Boyntonovcov, ovládanou despotickou nevlastnou matkou. Keď počas výletu do Petry nájdu pani Boyntonovú mŕtvu, plukovník Carbury z jeruzalemskej polície požiada o pomoc Hercula Poirota, ktorý je tam práve na dovolenke. Na vyšetrenie prípadu má slávny detektív iba dvadsaťštyri hodín.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2012 , Slovenský spisovateľOriginální název:
Appointment with Death, 1938
![Vesmich Vesmich](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tyhlety pekelné báby umí Agáta famózně! Úplně jí člověk vidí a hned by jí něčím vzal přes hlavu! A celá ta její unylá famílie poskládaná z citlivých jedinců neschopných samostatného života...nádhera!!!!
![VeruMalfoy VeruMalfoy](https://www.databazeknih.cz/img/users/33_/336228/m_verumalfoy-HGU.jpg?v=1606385471)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Moje první detektivka Christie... Jsem naprosto unešená. Její detektivky (Poirot) jsem viděla v televizi občas, ale moc mě nenadchly. Knížky jsou však úplně něco jiného, tedy aspoň tato. Úžasný promyšlený příběh a zápletka. Určitě si ráda přečtu i jiný její díl této série.
![LahoferRose LahoferRose](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/100584/m_100584-d89.jpg?v=1459855078)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Televizní zpracování tohoto dílu není moc staré, pamatuji si ho tedy velmi dobře. Proto mne tolik překvapila knižní předloha! Musím uznat, že v seriálu to bylo již velmi překombinované, to Agatha to vymyslela mnohem lépe. Příběh je uvěřitelný a ten konec mne skutečně zaskočil. HP si tu ale svůj monolog na konci se všemi skutečně užil do poslední kapky.
![nikikostadinova nikikostadinova](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/109450/m_109450-DF9.jpg?v=1506170951)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tohle hodnotím jako jedno z nejlepších dílu s Herculem. Nevím jestli to je tím, že jsem tentokrát poslouchala audioknihu (skvěle namluvenou) a dokázala jsem si skvěle představit dialogy a situace. A zápletka byla výborná,
![ddkk ddkk](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/203056/m_ddkk-XpR.jpg?v=1543155359)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Je třeba zabít ... příšernou madam Boynton! Zlou, zlomyslnou, despotickou, nepřející starou ženu, která doslova dusí a týrá své děti a která si o smrt od začátku koledovala. I když jsem zápletku i řešení znala z filmu (který nebyl vůbec špatný), moc jsem ocenila audioknihu se skvělou Růženou Merunkovou.
Mám ráda Poirotovy příběhy z exotických zemí, které ACh tak dobře znala. A příběh z jordánské Petry mezi ně patří, i když musím souhlasit s tím, že tentokrát atraktivnost místa mohla autorka využít trochu víc. Zločin je ovšem výborně promyšlený, vrah je fikaný a nebýt geniálního Hercula, asi by mu to prošlo...
Za příběh dávám čtyři hvězdičky, za výbornou četbu přidávám pátou. A doporučuji.
![mi-380 mi-380](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/1002/m_mi-380-6521aa74ce94d.jpg?v=1696705140)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Očekávaná šablona: bohatí výletníci, podivné staré dámy, mladá bystrá slečna, pokřivené rodinné vztahy, omezený britský vyšetřovatel. Oživení přináší dva jevy: unikátní prostředí tehdejší Palestiny se všemi turistickými divy, které můžeme naštěstí obdivovat (díky relativně normalizovaným vztahům Izrael – Jordánsko) dodnes, a druhým jevem, nebo možná přímo zjevením, je slavný Hercule Poirot. Ten se plně dostává na scénu až v druhé polovině knihy a po klasickém vyšetřování a tradičním shromáždění všech zainteresovaných uvádí vše na pravou míru. Jako samozřejmost beru, že k očekávané šabloně patří neočekávaná pointa.
80 % (aktuálně 463 hodnocení s průměrem 88 %).
P.S.
Pozoruhodný v textu je odkaz na Vraždu v Orient-expresu.
![Gibis Gibis](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/133150/m_gibis-ynT.jpg?v=1565771457)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tentokrát vražda staré ženy v jordánské Petře, jejíž smrt všem zúčastněným přinese jen úlevu a tak jsou jako obvykle podezřelí všichni. A Hercule Poirot nemá k dispozici ani technické vymoženosti Scotland Yardu, ani svého věrného Hastingse, jen své šedé buňky a zkoumání psychologie postav. Ale nebyl by to HP, aby tomu nepřišel na kloub :) Jako vždy skvělé čtení.
![renefer renefer](https://www.databazeknih.cz/img/users/39_/39499/39499.jpg?v=1381127987)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jedna z klasik od této spisovatelky, detektivky s Poirotem v hlavní roli nikdy nezklamou.
![m_martina m_martina](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/313404/m_m-martina-6578be09561e3.jpg?v=1702411785)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tento Poirotův případ se mi moc líbí, ráda se ke knize vracím. Asi i proto, že bych se někdy na místa, kde se případ odehrává, chtěla podívat.
![Kerberos Kerberos](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Poslouchala jsem audioknihu namluvenou Růženou Merunkovou.Její příjemný hlas ještě umocnil exotické prostředí,ve kterém se příběh odehrával.Velmi zamotané,plno podezřelých a rozuzlení až na samý konec.
![alabra alabra](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jako milovník historie bych ocenila větší zakomponovani skvělého prostředí, v němž se příběh odehrává, tentokrát až moc psychologie a stále dokola stejné úvahy. I tak jsem opět pobavila.
![SidoniaL. SidoniaL.](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/299171/m_sidonial-cJN.jpg?v=1579368993)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Popravdě řečeno tahle kniha A. Christie mi opravdu nesedla. Ačkoliv se odehrávala v tak atraktivním prostředí, nijak se to na atmosféře neprojevilo, děj byl neskutečně rozvláčný a příliš zatížený psychologickými rozbory jednotlivých účastníků, resp. podezřelých. Ke konci jsem už tak tak čekala, kdy to skončí a kdy bude vrah odhalen.
![annes annes](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/45945/m_annes-owb.jpg?v=1540211015)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Do toho díla jsem netušila jakou autorkou vlastně Agáta je ... excelentní! Titul jsem znala jako film, ale kniha ho velmi předčila - krásně ukázaná psychologie všech postav - tyranky, obětí i mladé doktorky. Skoro sem si myslela, že Poirot už tam nebude. Poslechla jsem si také v době "čtení" Slavičí hnízdo a Pacientku a autorka dle mého musela mít opravdu velkou fantasii i vědomosti, protože každý příběh má něco unikátního/nového. Prostě paráda :-)
![Jiparis Jiparis](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/150887/m_150887-L12.jpg?v=1470324626)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Hodně podezřelých, kteří mají důvod odstranit nepříjemnou starou paní. Poirot si jako vždy všímá každého detailu a skutečný vrah mu neunikne. Agatha tu pěkně zúročila znalost orientálního prostředí.
![evelýny evelýny](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/103170/m_evelyny-dSu.jpg?v=1643584648)
Posloucháno jako audio nahrávka
Růžena Merunková vám svou interpretací na chvíli zastaví čas.
Hercule Poirot opět potrápí vaše šedé buňky mozkové
A Agatha Christie svým epilogem rozezní ve vašich srdcích stříbrné zvonky odpuštění
A tou správnou tečkou v tomto adventním čase jsou verše nesmrtelného Williama Shakespeara…
Ty nepoznáš už slunce zář
Nepoznáš mrazných zim
Jara už nedechnou ti v tvář
Jsi nicota a dým
Jen dým …
P.S: Nakonec se sluší poděkovat. Děkuji...
![tygřík2 tygřík2](https://www.databazeknih.cz/img/users/16_/163399/m_tygrik2-28X.jpg?v=1540821195)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Paní Christie mi vyprávěla napínavý psychologický thriller hlasem paní Růženy Merunkové a bylo to poposloucháníčko!
![Ivan F Ivan F](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/28087/ivan-f-UBD.jpg?v=1619546434)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
"Je ti jasné, že ju treba zabiť?" - touto vetou sa začína detektívny príbeh Schôdzka so smrťou. Jasné mi to bolo až potom, ako som si prečítal opis mamá Boynton - tak odporne nepríjemnú osobu som v knihe nemal od "Spolčení hlupců". Že si o smrť koledovala, o tom niet pochýb. V podstate som sa nevedel dočkať, kedy ju už niekto znesie zo sveta a vopred mal/a vrah/yňa u mňa odpustené. Príbeh je typicky Christieovský a nie je mu v rámci žánru čo vytknúť, avšak Agatha má lepšie napísané knihy. Po prečítaní mi je jasné, že mamá Boynton bolo treba zabiť.
![tynkaiscrazy tynkaiscrazy](https://www.databazeknih.cz/img/users/56_/56593/m_56593-lC6.png?v=1532641955)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
příjemná lehká četba. orientální prostředí dodává knize větší šmrnc, myslím, že bez něj by příběhu něco chybělo.
detektivní a krimi romány Hercule Poirot anglické romány Zlatý věk anglické detektivky (1920–1939) despotický rodičAutorovy další knížky
2017 | ![]() |
2003 | ![]() |
2004 | ![]() |
2001 | ![]() |
2016 | ![]() |
Poslechnuto jako audiokniha. Příběh skvělý, ale stejně jako u Deset malých cernousku, jsem znala vraha... ale to je můj problém. Knihu doporučuji.