Herecké eso Jaroslav Marvan vzpomíná
Jiří Tvrzník
Vzpomínky jednoho z nejlepších herců staré gardy.
Jaroslav Marvan v této knize rekapituluje svůj život, přes své dětství, jak se dostal k divadlu, filmu veselé i vážně vzpomínky na své herecké kolegy. Jako herce jej mám moc rád a proto jsem si s chutí přečetl jeho memoáry.
Pan Marvan byl výjimečný herec, který má co říct. Jeho vyprávění je historicky zajímavé a zároveň přístupnější než čistokrevná literatura faktu.
pana Marvana jsem měla moc ráda na knihu jsem se těšila, kniha byla napsaná trošku ve
vážném podtextu - jako poslech audio knihy posmutnělá..
Jsem velmi spokojen, že jsem si opět přečetl tuto publikaci, kterou mám v knihovně. Jsou to úžasné vzpomínky slavného herce, který prožil za svůj život mnohé. Velmi poutavý je jeho na Podkarpatské Rusi, která po první světové válce byla přičleněna k naší republice. Stojí si tu okolnost přiipomenout. Pak už jeho divadelní začátky a působení doma. Slavné bylo jeho pouto s naším nepřekonaným komikem Vlastou Burianem. Za zmínku stojí jeho filmy- Anděl na horách a další kolekce. A pak inspektor pan Vašátko. Jeho filmy se stále promítají jako retro a je o ně zájem. Byl to vynikající herec, po všech stránkách. Nedá se nikoho jiného k němu srovnat. On je osobitý, jako je třeba mladší Menšík a Sovák. Stojí za přečtení.
1980 | Šest dýmek Františka Filipovského |
1975 | Jaroslav Marvan vypravuje |
1995 | Herecké eso Jaroslav Marvan vzpomíná |
1994 | Jahody a trnky |
1994 | Kamarád dobré nálady |
Poslouchala jsem audio, i když jsem čekala historky z jeho bohatého života, určitě nejsem zklamaná. Autor popisuje úplné začátky, práci poštovního úředníka na Podkarpatské Rusy, ochotničení, natáčení němých filmů a počáteční malé role.