Hvězdička
Jacqueline Wilson
Hetty Feather série
Elvíra nebyla odjakživa hvězda. Narodila se rodičům, kteří neměli ani vindru a kteří toužili mít kluka. Jenže se narodila drobná křehounká holčička – a to pro ně bylo hořké zklamání. Když Elvíra zjistila, že má mimořádné nadání pro akrobatiku, zkoušela si její pomocí vydělat pár pencí. A pak se objevil tajemný cizinec s krutýma očima. Nějakou dobu ji sledoval a nakonec ji koupil za pět zlatých od jejího vlastního otce. Elvíra se stává hvězdou – nebo spíš hvězdičkou: akrobatkou Taglefieldského pojízdného cirkusu. Diváci ji milují, ale život za sametovými oponami není ani trochu hvězdný. Když začne být neúnosně nebezpečný, poskytne osud Elvíře nějakou lepší budoucnost? A bude do ní patřit i další nová hvězda cirkusu, Esmeralda Starová? Volné pokračování trilogie o Hetty Featherové.... celý text
Dobrodružné Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: 2014 , BB artOriginální název:
Diamond, 2014
Četla jsem Wilsonovou snad povíce než 10 letech, jako knihu od autora z dětsví. Měla jsem strach, jak se mi to bude líbit jako dospělé. No ale ten příběh je tak, skvělý. Je to vykreslené do posledního detailu, přesto jednoduché čtení z pohledu té maličké Hvězdičky. Za mě je bezvadně vykreslena i psychologie postav aby bylo snadné pochopit, proč se Elvíra později chová tak či onak. :)
Po knize jsem sáhla, protože jsem straka a ono se to blejská.. :D Ale nelitujuani vteřiny čtení.
Tahle hloupá a neschopná (pardon za hrubost, nemyslím to zle, ale tak to prostě je) holka mi k srdci vůbec nepřirostla a čím dál víc mi svou povahou začala lézt na nervy. Absolutně to nemá takový spád jako Hetty a i když se mi nápad na příběh moc líbil, provedení už bylo o hodně horší a některé věci jsem fakt neskousla.
Vlastně tahle kniha mě přivedla ke čtení. Když jsem ji dostala pod stromeček, čtení jsem nenáviděla. Ve škole na prvním stupni, jsme četli jen společně a navíc jen knihy, které dle mého nebyly pro děti našeho věku. Za rok jsem v té době přečetla maximálně 2-3 knihy, ale teď čtu (já vím není to moc) 25 knih za rok. Doufám, že jsem na tuto knihu alespoň trochu nalákala nejen větší a dospělejší, ale i děti, které čtení nebaví.
Tahle kniha se mi strašně moc líbila , už od začátku jsem si malou Elvíru zamilovala. Přišla mi úplně dokonalá , byla roztomilá a byla hrozně šikovná , jak uměla chodit v mostu a dělala stojky . To mě hrozně zaujalo , a sama jsem to chození v mostu zkoušela. Kdyby byla Elvíru skutečná , tak bych se s ní moc ráda kamarádila. Ale osud neměla šťastný . Její bratři ji zlobili ,její táta chodil často do hospody. A on měl sice Elvíru rád , ale když umřela její máma, tak ji vůbec neměl rád a byl k ní zlý. Jediný , kdo měl Elvíru z její rodiny rád , byla asi Marie- Marta. Beppo mi přišel už v první chvíli , kdy přišel za Elvírou na trh , strašně zlý a krutý . Nechápu , jak mohl chudinku Elvíru v cirkuse bít a nutit ji dělat tak náročný věci , když byla ještě malá. Ale naštěstí byla v cirkuse madam Adelina , která k ní byla moc hodná , a potom i Hetty. Moc se mi líbilo , jak Hetty Elvíře ušila šaty a psala s ní její příběh . Na konci jsem Elvíru hrozně litovala, jak spadla z toho lidskýho sloupu , a krutý Beppo ještě tvrdil , že je v pořádku a hrozil jí , že ji zbije. Tak jsem byla ráda , že se Hetty rozhodla , že spolu s Elvírou uteče z cirkusu. Bylo to moc zajímavý , když Hetty s Elvírou utíkaly , a jak je honili Beppo a pan Tanglefield. No , prostě strašně hezká a zajímavá knížka a dávám 5 hvězdiček .
Tahle knížka byla opět úžasná. Sice nebyla vyprávěná z pohledu Hetty, ale to mi zas tak moc nevadilo. Aspoň vím, jaké to je z pohledu někoho jiného a navíc tam Hetty taky vystupovala. Bylo mi Elvírky moc líto, že měla takový život, i když v takové době to tak asi bylo. Na konci to bylo napínavé, jak s Hetty utekly. Už se moc těším, až si přečtu poslední díl téhle pětidílné série. Tahle série je podle mě to nejlepší, co Jacqueline Wilsonová napsala a patří do nejlepších knih, co jsem kdy četla.
Krásná kniha (i kdyz trochu smutná. ) pokaždé dvakrát jsem byla na Slovensku a pokaždé jsem ji tam cetla.
♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆
Moc hezká kniha. Pokud se ji chystáte číst, nezapomeňte si přečíst díly předcházející tuto knihu :)
Skvělé ozvláštnění celé série. Elvírka je skvělá hrdinka s tragickým osudem, kterou si zamilujete. Wilsonová se opravdu překonala, protože vcítit se do malého dítěte není jednoduché. Navíc tu vystupuje i Hetty, která je skvělá. :-)
Nejúžasnější knížka od mé oblíbené spisovatelky. Opravdu je to nejlepší kniha jakou jsem kdy četla. Jacqueline se tahle kniha velice povedla, s Elvírou jsem vše prožívala. Jak jí mistr bil chtělo se mi brečet bylo to tak smutné a přitom tak úžasné. Z vedlejších postav zbožňuji Marva. Je užasné že Elvíru chytil když padala z lidského sloupu. :)))))))))))))
Evča987:Jo jsou! -vzdušné zámky je první díl série tam je Hetty malá a poprvé zajde do cirkusu
- ve třetím dílu za hlasem srdce se Hetty setká s Elvírou a rozhodne se dát k cirkusu -a v Hvězdičce už v cirkusu vystupuje i s Elvírou jen je to zaměřené na ni a ne na Hetty- ,,Esmeraldu Starovou´´
S Elvírou se tedy osud nemazlil - ani doma, ani následně v cirkuse, ale naštěstí je tu Hetty... Knížka vyloženě dojemná.
Krásné čtení, styl této spisovatelky mám moc ráda. Rozhodně mě nakoplo do dalšího čtení knih této autorky.
Krásná kniha myslela jsem že bude ještě pokračování protože ten třetí díl byl tak trochu nedokončený. Vřele doporučuji.
I když je tato kniha jakýmsi doplňkem k triologii o Hetty Featherové, tak mi příjde asi nejsmutnější z celé této řady. Měla jsem ji zhltlou během dne.
2010 | Vzdušné zámky |
2005 | Holka z popelnice |
2005 | Nejlepší kamarádky |
2004 | Půlnoc |
2002 | První láska |
Další kniha v sérii (prostě je musím všechny přečíst, když sérii dala dvakrát má jedenáctiletá dcera), i když trochu slabší než předcházející. Cirkusové prostředí je nelidské.