Historik v čele diplomacie: Kamil Krofta
Jindřich Dejmek
Kniha pracovníka Historického ústavu AV ČR podrobně rozebírá problémy, jež musela řešit čs. zahraniční politika v době mezi německou remilitarizací Porýní a mnichovskou dohodou, kdy v čele Ministerstva zahraničí stál historik Kamil Krofta. Autorův výklad je založený na dlouho nepřístupných dokumentech z AMZV a vrcholí vyčerpávajícím popisem osudových zářijových dnů roku 1938.... celý text
zahraniční politika diplomaté historici čeští historici
Na tuhle knihu jsem se těšil, ale na jeden zcela zásadní nedostatek jsem narazil hned na počátku. Kniha postrádá rejstřík ! A další nepříjemný nedostatek: kniha sice obsahuje bohatý poznámkový aparát, pokud se s ním ale opravdu chcete seznámit, připravte se na nekonečné listování sem a tam! Poznámky totiž nejsou, jak by zdravý rozum, při tomto objemu, velel, na každé stránce pod čarou, nýbrž vždy na konci každé kapitoly. Například kapitolá pátá má šedesát stran a k tomu 251 poznámek! Čtení poznámek se tak stává skutečně otravnou záležitostí.
Ale to zdaleka není vše. Autor trpí zálibou v nadužívání cizích slov a hojně toho v této publikaci využívá. Ale ono se nejedná pouze o cizí slova - pan Dejmek najednou klidně přejde do citací úryvků hned v několika cizích jazycích, aniž by je, například v onom rozsáhlém poznámkovém aparátu, přeložil !! Krásnou ukázkou jsou strany 228-229, kde čtenář nalezne citace hned ve třech různých jazycích!
Pokud si kupuji knihu v ČEŠTINĚ, nepředpokládám, že bych na její přečtení musel ovládat hned několik cizích jazyků!
Rovněž korektorská práce na textu byla naprosto zoufalá, pokud tedy vůbec nějaká byla - chybějící písmena ve slovech a chybějící slova v textu(!), dokonce i hrubé pravopisné chyby (!!) na několika místech jsou dalším nemilým překvapením.
Tohle vše jsou opravdu závažné chyby, které způsobily, že jsem jinak samozřejmě velmi zajímavou knihu o významném člověku málem ani nedočetl....
Vzhledem k výše uvedeným nedostatkům si více než tři hvězdičky tahle práce opravdu nezaslouží.