Hitlerovi nepřátelé
Torsten Pettersson
Detektivní román nás zavede do Berlína r. 1938, do doby, kdy se obavy a zoufalství pronásledovaných skupin obyvatelstva stupňovaly stejně rychle jako euforie fanatických esesmanů. Když někdo začne přímo v berlínských ulicích nenápadně a nevysvětlitelně vraždit důstojníky SS, je vyšetřováním pověřen sturmbannführer Friedrich Eichberg. Jsou tu však i další záhady – znenadání zmizí významná židovská rodina Colbertových, a také jistý pan Pohl, jehož manželka požádá o pomoc s pátráním svého psychiatra Richarda Haldera. Kdo dříve rozmotá spletitý případ?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2014 , ArgoOriginální název:
Hitlers fiender: Berlin oktober 1938 - januari 1939, 2012
Knihu hodnotím velmi kladně. Nad některými kapitolami se mi tajil dech, stále nechápu čeho všeho byly nacisti schopni se dopustit. Zároveň mě kniha nadchla a už teď se těším na její pokračování.
Kniha se mi četla skvěle. Obsah už je smutnější, ale i tak se mi líbila a určitě si jí přečtu někdy znovu a i další knihy od autora. Jsem ráda, že v té době nežiji, neumím si ani představit, co vše se dělo.
Kniha sice nemá vysoké hodnocení, ale přesto nebyla špatná. Když ji porovnám s obdobnou detektivní sérií z nacistického Německa od Philipa Kerra, tak Petterssonovo dílko je slabší, ale zase ne o tolik.
Příběh nezklamal, je to takový solidní průměr.
První polovina rozjezd, další část lepší. Četla jsem daleko lepší knihy tohoto žánrů, ale jinak v celku dobrý.
Kniha se mi celkem líbila, i když občas jsem nějaké pasáže nepochopila - například proč tam vůbec něco takového je, připadalo mi něco zbytečné. Kniha dobře ukázala, jak to u nacistů vypadalo, jak byli suroví k lidem.. Od knihy jsem neočekávala nějaký extra příběh a to se také vyplnilo. Chvílemi mi ale kniha připadala trochu nudná.
Čekal jsem o dost víc. Vychválená atmosféra knihy mi nepřišla vůbec propracovaná, postavy se chovali občas nelogicky. Avizovaná hlavní postava vůbec nebyla hlavní... Celkově hodně silný pocit, nevyužitého potenciálu....
Začátek slibný, zdálo se, že držím v ruce velmi dobrou detektivku. Po cca 50 stranách se napětí rozplynulo, zbyla jen nuda a šeď. "Překvapivé rozuzlení", které bylo slibováno na přebalu knihy, se nekonalo, pachatel byl jasný mnohem dříve.
Přesto druhému dílu šanci dám, uvidíme.
Jsem trochu na rozpacích, jak knížku hodnotit. Námět není špatný, ale nějak mi připadá, že z něj autor mohl vytěžit víc. Zřejmě je to tím, že jde pouze o první díl a příběh se zatím jen rozjíždí... Uvidíme, jak se vše bude vyvíjet v následujících dílech, zatím to vidím jako průměr.
Přiznám se, že jsem čekal víc, začátek relativně slibný (prvních 30, 40 stran), pak však bohužel nuda. Zkoumání lidské mysli a la Dostojevskij (jak "slibují" recenze na přebalu) se jaksi nedostavilo. S žánrově tematicky podobným Dítětem číslo 44 či s jinými současnými skandinávskými autory (Adler-Olsen, Nesbo, Theorin) se to vůbec nedá srovnat. Slabé.
detektivní a krimi romány napětí
Skrýt reklamy
Překvapivě dost dobrý! Předešlé dvě knížky od tohoto autora byly trošku rozpačité a ´zvláštní´, ale tohle bylo úplně super. Mělo to atmosféru a správně gradovaný příběh...za mne palec nahoru!