Hlasy zločinu
Jakub Kvasnička , Václav Janata
Novináři Jakub Kvasnička a Václav Janata vybrali třináct nejzajímavějších příběhů ze svého úspěšného videopodcastu Hlasy zločinu. Zážitky z letité práce a praxe podpořili detailní a velmi pečlivou rešerší všech dostupných mediálních (a policejních) zdrojů i vlastními informacemi, které nasbírali. Dívat se do hlavy jedincům schopným zabít jiné lidi, to je jakýsi „zakázaný“ pud uvnitř člověka. Od pradávna. Není pravda, že až teď je krimi (true crime) všude, módní „cool“ vlna… cool byla už Agatha Christie. Zájem je jen znásobený dobou, možnostmi, samozřejmě sociálními sítěmi a také tím, že vražda je možná úplně poslední tabu, které globalizované lidstvo ještě má – které „na živo“ většinově nevidělo. Tajemství syrového nelidství… Kromě psychologické sondy do mozků lidí schopných zabít prezentuje tato kniha mnoho šokujících děr v systému – justičním, policejním, zdravotnickém.... celý text

Velmi pěkně zpracovaná kniha, jak po stránce obsahové, tak po stránce formální. Dobře se čte, je přehledná a svou kvalitou motivuje k poslechu přidružených podcastů. A co velmi oceňuji je (občas mezi řádky, občas explicitně) vícekrát zmíněný soucit, resp. lidskost autorů.

Mám pocit, že v poslední době, ať čtu či poslouchám knihy či podcasty, stejně mi, stále a pořád, něco uniká. Hold není v mých silách všechno přečíst ;). Dobře napsanou kriminálku si ovšem vždy a ráda přečtu (poslechnu či zhlédnu).
Všechny příběhy a osoby zde zmiňované jsou mediálně známé a já sama jsem se z mnohými z nich seznámila již v minulosti prostřednictvím médií či knih. Pohled pánů autorů mě i tak velmi zaujal! Kluci to umí! Kniha je velmi čtivá a poutavá. Zároveň musím zmínit, že i děsivá. Nikdy hold nevíme koho v životě potkáme.
Určitě si přečtu, či poslechnu další knihy či podcasty.

Třináct krimi přiběhů z podkástu Stopy zločinu pánů Kvasničky a Janaty převedeno do knižní formy, zajívou a čtivou formou. Doporučuji

Podcast jsem objevila, když měli venku jednu epizodu a ještě nebyli známí. A teď mám obrovskou radost z toho, že se taková kvalitní práce dočkala uznání. Je to jedna z nejlepších knížek o zločinu, co jsem kdy četla a to jsem jich četla opravdu hodně. Kluci jsou neskuteční a do budoucna jim přeju co nejvíc úspěchů. Je mi ctí, že jsem tady s nimi už od začátku. Jen tak dál!
Příběhy našich nejznámějších vrahů odsouzených na dlouhé roky nebo i na doživotí tak, jak je vidí dvojice z CNN PRIMA news ve svých podcastech. Mnohé z těchto příběhů byly zpracovány mnohem podrobněji, vznikaly i seriály na téma některého z nich. Pro rychlý přehled však toto stačí, není to sice úplné, není to plně vystihující, nejsou zde všichni, třeba chybí i Kájínek, ale jako reklama na podcast se to autorům určitě hodí.