Hloubka
Eduard Fiker
Román je příběhem mírně autobiografického hrdiny, spisovatele nadaného zvláštní schopností hlubokého vcítění. Ten dokáže na sklonku okupace nepochopitelným způsobem předpovědět a prožít smrt své ženy a nenarozeného dítěte. O pár let později ho vyhledá záhadný cizinec tmavé pleti a nabídne mu spolupráci na pokusu s jistou drogou, která může podobnou empatii vyvolat uměle. Cizinec je nadšen vidinou uměle zdokonalovaných lidských duší, spisovatel se po vlastní zkušenosti nepřirozeného prohlubování citů spíše děsí. Autor, známý především svými detektivkami, tu výrazně překročil hranice žánru. "Hloubka" je románem psychologickým, lze ji chápat jako politické podobenství, dočkáme se ale i kriminální zápletky a jejího nečekaného rozuzlení.... celý text
Trochu depresivní knížka, kde je světlých a radostných okamžiků pomálu. Přesto je však čtivá a chvílemi plná akce a napětí. Knížku jsem si vybral jako šestnáctý úkol Čtenářské výzvy 2018 a nelituji.
Smutné ,byl jsem na měko když jsem knihu dočetl . Asi tuším proč nevyšla ve své době ,nehodila se v době radostného budování a optimismu radostných zítřků . Takže děkuji dědicům autora ,že knihu vydali. E. Fiker si zaslouží náš obdiv.
Chvilku jsem si musel zvykat na jiný styl češtiny, ale pak už jsem se nemohl odtrhnout. Tahle knížka ve mě zůstala ještě hodně dlouho.
poslední kniha autoraAutorovy další knížky
1960 | Série C-L |
1969 | Paklíč |
1973 | Kilometr devatenáct |
2009 | Zlatá čtyřka |
1968 | Paní z Šedivého domu |
Velmi překvapivé a originální vybočení známého autora z detektivního žánru. Skvěle napsaný dramatický příběh o utopistické snaze vylepšit lidstvo, která se zpravidla zvrtne. Kniha má působivou, zvláštně depresivní atmosféru.