Hluboko v temném lese

Hluboko v temném lese
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530229/bmid_hluboko-v-temnem-lese-65a509bc15ab5.jpg 4 8 8

Saba byl malý kluk, když se starším bratrem a otcem po ruské okupaci Jižní Osetie uprchl z Gruzie do Velké Británie. O dvacet let později se všichni tři stále potýkají s minulostí, pronásledují je vzpomínky na místa a na lidi, které při útěku museli opustit. Otec Irakli nakonec volání domova a neodbytným vzpomínkám na ztracenou manželku podlehne a vrátí se, jen že pár týdnů po příjezdu do Gruzie zmizí. Po jeho stopách se tam vydá starší syn Sandro, ale zakrátko se ztratí i on. A jako v pohádkách se do třetice na cestu vypraví Sabo, i když tuší, že „Tbilisi je plné vzpomínek, které na mě čekají jako miny“. Román o návratu do země poznamenané životem v sousedství rozpínavého impéria lze číst jako novodobou pohádku, ale i jako milostný román o ztracené zemi, kterou se pomocí slov znovu snaží vykouzlit.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo

Hard by a Great Forest, 2024

lalela
17.01.2025 3.5 z 5

Opět jsem u knížky, u které se nějak nedokážu rozhodnout, jestli byla tak strašná, že se to nedalo číst, přesto jsem ji dočetla, nebo tak geniálně krásná, že ji musím nechat trochu v sobě zažít, aby mi došla ta krása té knihy. Stejně jako @Laugar jsem byla nadšená z popisu gruzínské přírody, protože ač jsem nikdy v Gruzii nebyla, tak ji miluji, ráda hltám všemožné příběhy, články, co jen o ní kde může být.

hanka_reading
12.01.2025 4.5 z 5

“Jediný způsob, jak zjistit, jestli něco v životě dokážeš, je zkusit to. A tiše doufat, že ses nepustil do něčeho, na co nestačíš.

Irakli se svými malými syny Sábou a Sandrem utíká z rodného Tbilisi před občanskou válkou. Bohužel nemají dostatek peněz a tak matka zůstává doma. Dostanou se do Londýna, kde se snaží žít.

Otec pracuje od nevidím do nevidím, aby sehnal peníze pro příjezd manželky, ale všechno je marné. Těžce nese, že odjeli bez ní a tak se téměř po dvaceti letech vrací domů. Jenže po nějaké době přestane komunikovat a tak se do Tbilisi vydá Sandro. Situace se opakuje a Sába začíná být čím dál víc nervóznější a odjíždí do rodného města taky.

Začne po nich pátrat na vlastní věc. Pomáhá mu Nodar, se kterým se seznámil hned na letišti co by taxikářem - je to ale ten pravý Gruzínec s velkým srdcem, který dokáže pomoct slabším a chudším a hodně pomůže i Sábovi.

Když se dostane do Tbilisi, jeho vzpomínky na dětství ho dohánějí. Sandro s ním komunikuje prostřednictvím vzkazů a hádanek a jazykem, který si vytvořili a používali jako děti. Vzkazy nachází napsané na různých místech a jsou indicií, kam se vydat dál - tohle je za mě skvělý nápad.

Jeho cesta hledání bráchy a táty není jednoduchá - je plná dobrodružní a často i nebezpečí, kdy jde o život - hlavně ke konci. Bavila mě Sábova odvaha a odhodlání najít je stůj co stůj. A konec byl opravdu silný zážitek.

Zajímavé bylo prostředí Gruzie - život ve městě, ale i cesta do hor - pro mě něco nového. Autorův styl vyjadřování není složitý a kniha se mi dobře četla. Není to zrovna lehké a zábavné čtení, ale i tak doporučuji.

Laugar
07.01.2025 5 z 5

Na této knize mě osobně velmi uchvátil a okouzlil popis Gruzie a jejího hlavního města Tbilisi, kam autor příběh zasadil - ti, kteří mají tuto zemi rádi, budou bezpochyby nadšeni, neboť tento popis je skvostný. Jak je zmíněno v anotaci, v příběhu sledujeme putování hlavního hrdiny Saby po jeho rodné zemi, v níž pátrá po svém zmizelém otci Iraklim a bratru Sandrovi. Atmosféra románu je temná, příběh je orámován novodobými dějinnými událostmi tohoto kavkazského státu (rozpad SSSR, válka v Abcházii, válka v Jižní Osetii), kombinuje několik žánrů a odkazuje také k pohádkám i folklóru. Neseděly mi jen rozhovory, které hlavní hrdina vedl se svými zemřelými blízkými - tato rovina příběhu pro mě nebyla příliš srozumitelná a pochopitelná, ale ne vždy a všemu musí čtenář rozumět. Ve výsledku jde o dechberoucí dílo, které se mi moc líbilo.

Autorovy knížky

2024  84%Hluboko v temném lese