Hobit (alebo Cesta tam a späť)
J. R. R. Tolkien
Hobit je kniha dejovo spojená s trilógiou Pán Prsteňov. Autor, povzbudený čitateľským úspechom, ktorý nasledoval po vydaní Hobita (prvý raz vyšiel v roku 1937), sa rozhodol pokračovať v príbehoch Stredozeme a rozšíriť ich; tak sa zrodil trojdielny román Pán Prsteňov a Silmarillion. Žriedlom spisovateľovej inšpirácie boli grécka, rímska, keltská a anglosaská mytológia, artušovské, karolínske a germánske legendy. V jeho diele sa prejavilo všetko, čím bol: tvorivým spisovateľom, filológom, historikom, etnografom, znalcom mýtov, geografom, filozofom, umelcom a oddaným kresťanom. Tolkienovo rozprávačské majstrovstvo spočíva vo vytvorení vlastnej, originálnej mytológie.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2007 , Slovart (SK)Originální název:
The Hobbit, or There and Back Again, 1937
Ač dílko spíše pro mladší ročníky, jde o perfektní ukázku Tolkienova pisatelského umění.
Taková pohádková a trošku odlehčená knížka od pana Tolkiena - líbila se mi proto úplně ze všech nejlíp. Člověk se neztrácel ve jménech a snadno se sžil s postavami, ačkoliv byly jiné rasy :))
Pro někoho jen "zahřívací kolo". Já říkám, kéž by se všichni rozehřívali v tomto stylu. Ne, na pána prstenů to nemá, ale lepší pohádkový příběh neznám.
Spíše pohádka než fantasy, ale skvělá "předmluva" pro autorův vrchol v podobě Pána prstenů. SPOILER: Chtěl bych se mít jako Šmak, teda, než byl skolen..
draci elfové kouzla zfilmováno trpaslíci anglická literatura putování Středozem, Středozemě (Tolkien) fantasy hobiti
2006 | Společenstvo Prstenu |
1991 | Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky |
2007 | Návrat krále |
2006 | Dvě věže |
2007 | Húrinovy děti |
Propána to je pohádka! Ale tak pěkná a strašidelná a pořád pohádka! Já si nemohu pomoct, ale to, co teď vysílá ČT v neděli a říká tomu pohádky by se mělo jít zahrabat před, ač fantasy, tak pohádkově utvořeným světem, ve kterém si něco najdou i dospělí. Chytlo mne to od samého začátku a jako procvičení před šifrovačkou jsem si zkusila i přeložit runy. Zkuste to, je to legrace :)