Hobit (aneb Cesta tam a zase zpátky)
J. R. R. Tolkien
Toto je příběh o tom, kterak se Pytlík vydal za dobrodružstvím a shledal, že náhle dělá a říká naprosto neočekávané věci… Bilbo Pytlík je hobit, který se těší z pohodlnéh a skromného života a jen zřídkakdy putuje dále než do své spižírny ve Dně pytle. Jeho spokojené bytí je však narušeno, když se jednoho dne u jeho prahu objeví čaroděj Gandalf v doprovodu třinácti trpaslíků a vezmou ho s sebou na cestu „tam a zase zpátky“. Mají v úmyslu uloupit poklad mocného Šmaka, velikého a velmi nebezpečného draka...... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2012 , ArgoOriginální název:
The Hobbit, or There and Back Again, 1937
Jedna z nejlepším fantasy knih, které jsem četla. Film rozdělený do tří částí se může jít zahrabat.
Hobitem jsem začala...A dobře jsem udělala. Byla to taková předzvěst ještě většího příběhu. Bilba jsem si oblíbila. Krásně se to četlo a hodně věcí se mi vyjasnilo. Určitě všem doporučuji.
Pán prstenů mě dostal o malinko víc, ale i tak patří Hobit mezi moje nejoblíbenější knihy.
(9/10) Je to zkrátka taková milá až pohádková knížka o tom, jak se jeden hobit a několik trpaslíků vydá pro poklad, přičemž je z nesnází musí věčně tahat buď Gandalf nebo právě hobit Bilbo, jinak by nedošli ani do půlky cesty :D Film jsem odkládal na dobu, až budu mít přečtenou knížku a teď mě trochu děsí, nač z toho dělali tři filmy.
Přečteno opět po letech a naprosté nadšení! Ironií je jen to, že kniha, jejímž hlavním obsahem je to, že hrabivost a mamonářství je kořenem všeho zla ve světě, byla natočená do tří filmů, aby se vydělalo co nejvíce. Ještě že se toho pan profesor nedožil, to by si rval zbytky vlasů, že práva k filmu prodal...
Až napodruhé jsem našla to, co jsem poprvé neviděla a pochopila, co všichni na Hobitovi vidí. Je to úžasná fantasy pohádka, která se četla velmi dobře. Kouzelný svět, který se chytí a už nechce pustit, snad až s poslední stránkou. Určitě se k Hobitovi někdy vrátím :)
Špatné to nebylo :) Jen se mi to nečetlo úplně nejlíp kvůli tomu, že je to psané jak dětská knížka, ale zároveň tomu děj neodpovídá. Ale jinak pěkné.
Nemám co dodat... dokonalé. :3 Je to základ fantasy literatury a každý její fanda by si měl knihu přečíst. :3 :)
Tato kniha je něco podobného jako nanuk. Těšíte se na něj, máte radost, chutná Vám a když jste na konci a již je sněden, je Vám smutno. To byly mé pocity z této knihy :)
Zajímavě napsaná pohádka, četl jsem ji na základní škole a před měsícem. To co se mi líbilo tenkrát dnes už bohužel neplatí. Dnes už mám raději Zaklínače, kterého považuji za o stupeň lepšího. Proto jen tři hvězdy.
Mann
Četla jsem Hobita až po Pánovi Prstenů, který mne naprosto nadchl a zanechal na mně trvalé následky :) Hobit není zdaleka tak epický a emotivní, ale i tak má pořád stejnou atmosféru, která prostě okouzluje.
Rozprávka ako žiadna iná. Prvá výprava s Bilbom sa u mňa konala pred 20timi rokmi a odvtedy si ju každý rok zopakujeme. Jednoduché, úprimné, zábavné, výborné :)
Hobitem začala moje dráha čtení fantasy knih, dostal jsem se k němu náhodou a jsem za to vděčný. Po " X " tém shlédnutím filmu Pána prstenů byla kniha Hobit průkopníkem toho, že jsem si více oblíbil Tolkienův svět a začal dále číst jeho díla a bádat. Jsem rád za to, že jsem si knihu přečetl dříve, než natočili film. Kniha je sice taková pohádková výpravná fantasy, ale moc se mi líbil děj, nalezení prstenu, různé potyčky a boje s různými tvory středozemě a jako třešinka na dortu nesmí chybět drak, ale bohužel pro některé končí tento děj se špatným koncem.
Nádherná pohádková kniha o přátelství, odvaze a obětavosti. Krásně vystihuje, co s lidmi dokáže bohatství a moc, které přivedli trpasličí národ skoro k záhubě.
draci elfové kouzla zfilmováno trpaslíci anglická literatura putování Středozem, Středozemě (Tolkien) fantasy hobiti
2006 | Společenstvo Prstenu |
1991 | Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky |
2007 | Návrat krále |
2006 | Dvě věže |
2007 | Húrinovy děti |
J. R. R. Tolkiena uznávám jako velkého spisovatele, ale buď narážím na špatné překlady, nebo mi zkrátka jeho styl vyprávění vůbec nesedí. Nemůžu dát víc hvězdiček, protože jsem měla co dělat, abych knihu dočetla. A dokonce musím říct, že film (resp. série) mě bavil daleko víc. Příběh hezký, ale ani jedna z postav mi nepřirostla k srdci.