Hodinář
Jeffery Deaver
Případy Lincolna Rhyma série
Sedmý případ Lincolna Rhyma. Za mrazivé prosincové noci, kdy na černé obloze nad New Yorkem září úplněk, jsou brutálně zavražděni dva lidé. Jejich trýznivou smrt doprovází cynická pachatelova vizitka: hodiny s tváří měsíce na ciferníku, které odtikávají poslední minuty života obětí. Lincoln Rhyme má na dopadení šíleného Hodináře jen několik hodin, protože pachatel dal jasně najevo, že další útok je jen otázkou striktně vymezeného času.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2024 , Kniha ZlínOriginální název:
The Cold Moon, 2006
Hodinář patří jednoznačně ke špičce série s Lincolnem Rhymem. Deaverovské zvraty nedají člověku vydechnout.
Celkem stale stejna pisnicka. Kniha se cte dobre, dobre zvraty. Ale zkratka jsou vsechny knizky na jedno brdo a na dalsi dil se Saxovou dostanu chut vzdycky az po par mesicich. V kazdem dile je vysvetlovani proc je Rhyme na luzku, jaky jsou vysetrovaci metody, atd.. - docela to unavuje. Jedinej rozdil v tomhle dilu je, ze Rhyme z nejakyho duvodu nema chut na sebevrazdu - ze by to bylo pritomnosti pani "Tenecnici":)?
Neznalá série Lincolna Rhyma jsem si v knihovně půjčila Hodináře. Toto moje první setkání s Deaverem mě hodně překvapilo spoustou dějových zvratů, kdy si myslíte, že všechno je vyřešeno a ono je to úplně jinak a to ještě několikrát. Děj má rychlý spád, je napínavý, se zajímavým otevřeným koncem. Knížka se mi líbila, a proto to příště vezmu od prvního dílu - Sběratel kostí už doma čeká na přečtení.
Jsem zvědavá, jak se bude lišit od filmového zpracování.
Jasně, zvratů je tu více než vystřídaných náboženství nadstrážmistra Zbrožka a konec je celkem nijaký. Nemohu však Deaverovi upřít jednu věc: Poslední tři dny jsem jen přišel z práce, uvařil něco k snědku a zalehl k Hodinářovi. U některých twistů jsem se musel smát a říkal jsem si, 'to už trochu přehání', avšak pořád mě to nutilo číst a číst do poslední stránky. A podle mě se takhle pozná dobrá kniha. Taková, která mě udrží a vyplivne až na konci a nechá mě si to přebrat po svém. Takže na brzkou shledanou, Duncane!
Do více než půlky byla kniha dokonale napínavá, říkala jsem si, jaký je Daver Mistr, a to on nejspíš je, ale bylo to na mě ke konci tolik překombinované, a jak vidím v komentářích, nejsem jediná, ale rozhodně zkusím zase něco od něj.
A doufám, že nebude už pachatele x-krát měnit, pro mě to byla první kniha na doporučení mého přítele, který je z něj nadšený hodně.
No ke konci už jsem se tomu ději musel smát, protože těch zvratů bylo prostě přehnaně moc, ale jinak celkem dobré.
Az do teto knihy jsem si myslela, ze nemuze byt nikdo chytrejsi nez Lincoln Rhyme. Ale Hodinar me naprosto uchvatila a odrovnal. Musim rict, ze na konci knihy me velice potesilo, ze Lincolna prechytracil. Je to uzasna kniha, uz od prvni stranky jsem vedela, ze to bude ta nejlepsi kniha, kterou jsem kdy cetla tedy az dokud jsem si neprecetla Horici drat a Sberatel kuzi.
Mému hodnocení nejspíš ublížilo to, že jsem ji četla rozkouskovaně. Bohužel měla jsem co dělat, abych knížku dočetla. Možná jsem si čtení téhle knížky špatně načasovala a nesedla mi, má chyba.
Při čtení jsem vystřídala více pocitů. Na úvod - zklamání. Pachatele znám, a to mám číst skoro 500 stran? Vydržela jsem a byla nadšená - spád, zrníčka psychologie. Nabízené řešení i motiv uspokojující .Avšak jede se dál. Další motiv a řešení.... Jako bych se divila, kolik se vleze do kornoutku kopečků zmrzliny. Taková porce se zdá fajn , ale pak se to nějak rozpouští, přetéká, chutě se míchají.... Ale ty první 3/4 rozhodně stojí za to.
Opět skvělé! I když nečtu Deaverovy knihy chronologicky (občas vím nějaký ten spoiler) tak mě opětovně dokáže Deaver překvapit. Zas mě to bavilo a předpokládám, že to není moje poslední kniha o Rhymeovi.
Skvělá knížka, děj mě úplně pohltil a strašně se mi líbily příběhové zvraty. Tohle Jeffery opravdu umí, ale i tak musím říct, že mě závěr knížky opravdu zklamal.
Zatím asi nejlepší kniha od Deavera kterou jsem četla. Líbilo se mi,že tam byly dva případy naráz a vůbec mě nenapadlo,že by se mohli propojit a to jsem si myslela,že už trošku Deavera znám :-)
A hlavně ani Lincoln není zas tak dokonalý a Hodinář se určitě zase někde objeví.
vraždy americká literatura sérioví vrazi plánovití, inteligentní vrazi detektivní drsná škola kriminální thrillery americké romány
2014 | Sběratel kůží |
1999 | Tanečník |
2016 | Sběratel kostí |
2019 | Hra na nikdy |
2000 | Prázdné křeslo |
3/4 knížky hodně dobrý, ale ke konci jsem měla pocit, že je to celkem nereálný, to, jak policie vždy všechno ví a ty zvraty, který tam nastávaj mi přišly až přehnaný, ale jinak dobrá detektivka :)