Hodně smíchu a pár slz
Blanche Caffière
Hodně smíchu a pár slz : vzpomínky na přátelství s Betty MacDonaldovou a její rodinou Laskavost, moudrost, vtip, který pomůže překonat překážky a nástrahy, nekonvenční přístup k životu a hlavně nezdolná chuť do života – tak by dal charakterizovat životní příběh autorky bestselleru Vejce a já, Betty MacDonaldové...
Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: 1999 , Lika klub , Knižní klubOriginální název:
Much laughter, a few tears, 1992
Velmi dobře jsem se pobavila při poslouchání CD a hodně nového jsem se dozvěděla o mé oblíbené autorce.
Čekala jsem asi něco jiného. Za mně teda velká nuda. Po pár kapitolách jsem knihu odložila. Oceňuji, že se paní snažila nám popsat kamarádství s Betty, ale prostě se jí to nepodařilo. Nuda, nuda, nuda. Což mně mrzí, protože Betty a její knihy miluji a opravdu jsem čekala od knihy více.
Popis života, přátel i rodiny jedné z mých nejoblíbenějších spisovatelek. Po knížkách od Betty sahám pokud je mi nejhůř. Stačí pár stránek a život je hezčí. Tady jsem se o ni dozvěděla zase něco víc. audio kniha .
Zajímavé postřehy ze života autorky (na měření plavek asi nikdy nezqpomenu), pár zážitků s Betty. Nejvíc ze všech mne ovšem zaujala Sydney.
Betty je moje milovaná autorka, takže mě knížka o jejím životě hodně zajímala. A nezklamala.
Blanche není spisovatelka - je to souhrn vzpomínek na Betty, tak jak by ho asi napsal každý z nás o blízkém kamarádovi. Ale pár zajímavých postřehů o US kultuře té doby nebo o nelehkém osudu spisovatelky si odneseme.
Hmmm, taková literatura faktu. Obsahově hodně zajímavé, ale Blanche není, holt, žádná spisovatelka.
Je fajn poznat Betty i od někoho jiného.A moc se mi líbilo na konci knihy i Slovo překladatelky Evy Marxové,jak se ona setkala poprvé knihami o Betty a jakou to dalo práci aby mohli u nás vyjít.
Kniha je velmi zajímavá v tom, že popisuje i stinné stránky Bettyina života, o kterých ona taktně mlčí. Její první manžel byl hrubián a násilník, Betty byla mnohem inteligentnější a průbojnější než se sama popisuje atd. Nejzajímavější a dost frustrující je pro mě informace, že život v Americe ve 40-tých letech připomíná život v ČR v 90-tých (myčky nádobí, sušičky, sekačky na trávu, atd.).
Kniha prozrazuje mnohé o Betty, a její rodině. Dozvíte se mnohé o způsobu života v USA v průběhu 20.století, i o tom kolikrát jsou rodiny ochotny se za svůj život přestěhovat často i napříč kontinentem za prací, s čímž mají zkušenost i vzdálení členové mojí rodiny, stejně jako mnoho dalších důležitých informací. V tom bych viděl možná ještě daleko větší přínos této knížky. I proto si jí velice vážím, byť ji po literární stránce za veledílo někteří z Vás považovat právě nemusí. Hodnotím 3,49.
Zajímavá kniha, Bettyina kamarádka Blanche popisuje svůj vztah k Betty a k její rodině. Není napsaná v takovém stylu jak jsme od Betty zvyklí. Místy mi to přišlo jako by to psala moje mamka – málo výrazových prostředků a jednoduché věty. A přes to, že kniha má podtitul takový jaký má tam bylo víc o Blanche než o Betty. I tak byla kniha pěkná
Betty je moje oblíbená spisovatelka, a proto si ráda přečtu cokoliv o ní.